Кожна господиня прагне приготувати на обід не лише смачну, а й поживну першу страву. Сьогодні я підготувала покроковий рецепт з фото, який допоможе швидко та без особливих зусиль приготувати запашний капусняк з пшоном, картоплею і м’ясом. Допомагатиме нам мультиварка-скороварка.
Інгредієнти: Капуста, Картопля, Кріп, Морква, Перець салатний, Пшоно, Рослинна олія, Сіль, Томатна паста, Цибуля, Часник, Яловичина
Кухня: Українська кухня
Запорукою успіху більшості перших страв є правильно приготований м’ясний бульйон. А з яловичини на кістці він виходить дуже наваристий та має чудовий смак.
Для нашого капуснячка я пропоную взяти свіжу капусту. Завдяки їй Ваш супчик буде не лише поживним, а й дуже корисним.
Що нам знадобиться:
- яловичина на кістці – 600 г;
- пшоно – 70 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт .;
- морква – 1 шт .;
- капуста – 1 (середня);
- картопля – 5 шт. (невеликих);
- часничок – 1 головка (невелика);
- рослинна олія – 50 мл;
- томатна паста – 100 гр;
- перець салатний (свіжий або заморожений) – 1 шт.;
- кріп (подрібнений) – 2 ст.л.;
- сіль – 1 ст.л.
Як приготувати капусняк
В принципі, для приготування капусняка підійде будь-яке яловиче м’ясо на кістці. Я ж використовувала невеликий шматочок яловичої грудинки і теляче ребро-хрящівку. А наша помічниця мультиварка-скороварка чудово впорається з м’ясом.
Першим етапом приготування капусняка з м’ясом є бульйон. Промиваємо шматочки яловичини прохолодною водою і кладемо їх до мультиварки. Заливаємо трьома літрами води.
Готуємо м’ясний бульйон в режимі «під тиском» протягом 40 хвилин.
Поки м’ясо готується, замочуємо у воді пшоно. У мене пшоно чисте. Тому його достатньо просто залити водою. Якщо ж Ваше пшоно не очищене, його слід перебрати і промити декілька разів, щоразу зливаючи воду. Тільки після цього пшоно замочується для набухання.
Готуємо овочі для засмажки. Тут все просто: моркву тремо на тертці, а цибулю дрібно ріжемо.
Часник нарізаємо зовсім дрібненькими кубиками. Меншими, ніж цибулю. Салатний перчик теж потрібно нарізати невеличкими кубиками.
Залишилося підготувати картоплю і капусту. У капусняк ми будемо класти цілі картоплини, тому їх достатньо почистити і опустити в холодну воду.
Капусту спочатку шаткуємо як для борщу – тонкими смужками, які потім нарізаємо на дрібні кубики.
Дістаємо готове м’ясо з мультиварки і залишаємо, щоб охололо.
Проціджуємо бульйон через сито, щоб прибрати залишки дрібних кісток, і переливаємо у каструлю.
Обираємо режим “смаження” в мультиварці і просмажуємо нашу засмажку доки вона не стане майже прозора.
Додаємо до овочів томатну пасту, перемішуємо і продовжуємо тушкувати все разом ще дві-три хвилини.
За цей час м’ясо охололо. Відокремлюємо його від кісток і нарізаємо невеликими шматочками.
У чашу мультиварки кладемо нарізане м’ясо, очищену картоплю, сіль, заливаємо м’ясним бульйоном і готуємо капусняк на режимі «під тиском» протягом десяти хвилин.
Виймаємо картоплю з бульйону і розминаємо виделкою.
На останньому етапі додаємо в бульйон, пшоно, капусту, товчену картоплю, кріп і доводимо до готовності наш суп-капусняк в мультиварці ще протягом десяти хвилин на режимі «варіння».
Приготування першої страви з пшоном завершене.
Український капусняк з пшоном, картоплею і м’ясом, приготований в мультиварці, вийшов запашний та апетитний.
Поки не охолов, хутчіш розливаємо густий суп-капусняк з пшоном і м’ясом у тарілки і запрошуємо родину до столу. Впевнена, їм буде до смаку цей ситний, наваристий суп. Сподіваюся, що мій рецепт смачного капуснячка зі свіжою капустою матиме своє місце на Вашій кухні. Смачного!