Неймовірний смак бабусиного домашнього хліба залишається у пам’яті на все життя. Тому варто спробувати приготувати цю смачну, апетитну, ситну та ароматну випічку зі шкварками та смальцем власноручно. Хліб дитинства, зазвичай, пікся в печі, але український хліб, замішаний разом зі шкварками та смальцем можна приготувати й у духовці. Це досить швидко та легко, а детальний рецепт ілюстрований фотографіями допоможе справитися на славу.
Інгредієнти: Борошно, Вода, Дріжджі сухі, Сіль, Смалець свинячий, Цукор, Шкварки свинячі, Яйця
Кухня: Українська кухня
Необхідно підготувати такі складники:
- 250 мл фільтрованої води;
- 2 ст. л. свинячого смальцю;
- 3 ст. л. свинячих шкварків;
- 1 яйце;
- 650 грамів борошна;
- 1 ч. л. сухих дріжджів;
- 1 ч. л. кухонної солі;
- 2 ч. л. цукру.
Як спекти домашній хліб в духовці зі шкварками та смальцем
Насамперед, необхідно в невеликій каструльці з товстим дном розтопити смалець.
Головне, щоб смалець сильно не перегріти. Коли він почне танути, слід відразу ж зняти каструльку з плити. Розтоплений смалець потрібно вилити в миску з водою, де буде замішуватися тісто. Туди ж треба додати дріжджі, а потім все ретельно розмішати.
Яйце з цукром і сіллю потрібно ледь збити виделкою.
Потім, яйце необхідно відправити в миску, де вже є вода, смалець і дріжджі.
Рідку основу для тіста потрібно перемішати, додавши до неї трохи просіяного борошна й свинячі шкварки.
Після цього, треба продовжувати додавати в тісто борошно та вимішувати його спочатку з допомогою ложки. Коли воно стане густішим, домішувати варто руками на столі, підсипаному борошном.
Потім, тісто необхідно залишити в мисці під харчовою плівкою в теплому місці, щоб “підросло”. На це піде, приблизно, 40 хвилин.
Це фото ілюструє тісто, яке піднялося (уже без плівки) й збільшилося в обсязі у два рази.
Після цього, його треба ще раз вимісити руками, але без додавання борошна. Щоб воно не липнуло, можна руки трохи змочити водою.
Потім, з тіста необхідно сформувати акуратний круглий хлібець та помістити його на форму, застелену пергаментом. Зверху булки, гострим ножем, слід зробити декілька, не дуже глибоких, надрізів.
Перед запіканням хліб повинен ще раз піднятися. Щоб цього добитися, його необхідно помістити в розігріту до мінімальної температури духовку, Дверцята, при цьому, мають бути відчиненими.
На фото видно, як всього за 20 хвилин домашній хліб зі шкварками “виріс”.
Після цього, дверцята духовки потрібно закрити, ввімкнути середню температуру та чекати 30 хвилин. За цей час кірочка вийде не дуже підсмаженою. Тому, якщо хочеться не лише хрусткої скоринки, а ще й рум’яного кольору, треба продовжити час випікання ще на 10 хвилин.
На фото домашній хліб зі шкварками та смальцем щойно з духовки без рум’яної кірочки.
Вийнявши гарячий буханець з духовки, його потрібно поставити на решітку, щоб ледь охолов.
Домашній хліб зі шкварками та смальцем має хрустку скоринку та ніжний м’якуш. Свинячі шкварки та смалець наповнюють випічку неймовірним ароматом і пікантним смаком.
Нарізавши хліб товстими скибками, його можна подавати до червоного борщу або розсольнику.
Пекти корисний і смачний домашній хліб на своїй кухні – це швидкий і простий процес. Тим більше, коли є бажання і перевірений рецепт. В результаті, випічка приносить максимум задоволення.