Багато з нас якщо й не куштували, то точно чули про осетинські пироги. На їх батьківщині, в Осетії, вони мають назву Уалібах і є страшенно популярною стравою. Немає жодної осетинської родини, яка б не готувала ці пироги. Сьогодні є багато місць, де можна придбати готові осетинські пироги. Але я пропоную приготувати їх власноруч. Адже це так просто. А з моїм покроковим фото-рецептом ви дізнаєтеся про всі тонкощі приготування цієї страви.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Вода, Дріжджі, Зелень, Рослинна олія, Сир, Сіль, Сметана
Кухня: Кавказька кухня
Для тіста:
- тепла питна вода – 1 склянка (250 мл);
- гранульовані сухі дріжджі – 1 ст.л.;
- рафінована рослинна олія – 30 мл;
- Дрібна морська сіль – ¼ ч.ложки;
- борошно (екстра, або ж в/г) – 520-500 г.
Для сирної начинки:
- М’який сулугуні (в оригінальній страві – осетинський сир) – 700 г;
- Сметана 26%-30-% – 250 мл (або ж одна склянка);
- борошно – повна столова ложка;
- свіжа кінза або петрушка;
- солоне вершкове масло (для змащування) – 60 г.
Зміст
Як спекти уалібах з сиром і зеленню
Дріжджове тісто для осетинських пирогів
Готуємо дріжджове тісто. Висипаємо дріжджі у глибоку каструлю чи миску і заливаємо їх водою температури 38°C. Мішаємо воду ложкою або ж вінчиком до повного розчинення дріжджів. Додаємо сіль, олію, поступово засипаємо муку і починаємо місити тісто. Із добре вимішаного тіста формуємо гладеньку кульку, кладемо в окрему глибоку посудину і щільно закриваємо харчовою плівкою. Відкладаємо тісто у тепле місце на 50-60 хвилин, щоб воно підійшло.
Як тісто підійде, поділіть його на шість однакових частин, з яких сформуйте невеликі кульки. Посипте робочу поверхню мукою, викладіть на неї кульки і накрийте харчовою плівкою. У такому вигляді тісто «відпочиватиме» 20 хвилин.
Начинка для осетинських пирогів з сиром
Натріть сир на крупній тертці і додайте до нього сметану. Ретельно перемішайте. За смаком додайте солі. Дивіться, щоб начинка не була прісною. Потім додайте муку і знову перемішайте.
Більша частина начинки готова. За бажанням можна додати подрібнену зелень.
Формуємо і печемо осетинські пироги уалібах
Розігрійте духовку до 220°С.
Беремо першу кульку з тіста і розминаємо так, щоб вийшов не дуже тонкий пласт (8-9 мм). Щоб тісто не липло до робочої поверхні, посипте її мукою. Круг не повинен бути ідеальної форми. Це не має жодного значення. В центр розкатаного тіста кладемо 1/6 частину начинки.
Збираємо краї тіста до центру і з’єднуємо до купи.
Далі нашу заготовку слід легенько розкатати. Натискайте на тісто обережно, щоб не продавити його. Перекладіть перший пиріг в суху форму, в центрі пирога зробіть пальцем невеличку ямку.
Випікаємо пиріг у духовці протягом 4-6 хвилин. Час випічки залежить від того, яка у вас духовка. Змастіть пироги топленим вершковим маслом, залиште в духовці буквально на хвильку і можна виймати.
Поки я допекла усі осетинські пироги, на фото змогли потрапити лише останні три.
Воно й не дивно. Перед цією запашною випічкою просто неможливо встояти!