Уалібах – осетинський пиріг з сиром в духовці

Багато з нас якщо й не куштували, то точно чули про осетинські пироги.  На їх батьківщині, в Осетії, вони мають назву Уалібах і є страшенно популярною стравою.  Немає жодної осетинської родини, яка б не готувала ці пироги. Сьогодні є багато місць, де можна придбати готові осетинські пироги.  Але  я пропоную приготувати їх власноруч.  Адже це так просто. А з моїм покроковим фото-рецептом ви дізнаєтеся про всі тонкощі приготування цієї страви.

Для тіста:

  • тепла питна вода – 1 склянка (250 мл);
  • гранульовані сухі дріжджі – 1 ст.л.;
  • рафінована рослинна олія – 30 мл;
  • Дрібна морська сіль – ¼ ч.ложки;
  • борошно (екстра, або ж в/г) – 520-500 г.

Для сирної начинки:

  • М’який сулугуні (в оригінальній страві – осетинський сир) – 700 г;
  • Сметана 26%-30-% – 250 мл (або ж одна склянка);
  • борошно – повна столова ложка;
  • свіжа кінза або петрушка;
  • солоне вершкове масло (для змащування) – 60 г.

Зміст

Як спекти уалібах з сиром і зеленню

Дріжджове тісто для осетинських пирогів

Готуємо дріжджове тісто.  Висипаємо дріжджі у глибоку каструлю чи миску і заливаємо їх водою температури 38°C.  Мішаємо воду ложкою або ж вінчиком до повного розчинення дріжджів.  Додаємо сіль, олію, поступово засипаємо муку і починаємо місити тісто.  Із добре вимішаного тіста формуємо гладеньку кульку, кладемо в окрему глибоку посудину і щільно закриваємо харчовою плівкою.  Відкладаємо тісто у тепле місце на 50-60 хвилин, щоб воно підійшло.

Уалібах - осетинський пиріг з сиром в духовці

Як тісто підійде, поділіть його на шість однакових частин, з яких сформуйте невеликі кульки.  Посипте робочу поверхню мукою, викладіть на неї кульки і накрийте харчовою плівкою.  У такому вигляді тісто «відпочиватиме» 20 хвилин.

Уалібах - осетинський пиріг з сиром в духовці

Начинка для осетинських пирогів з сиром

Натріть сир на крупній тертці і додайте до нього сметану.  Ретельно перемішайте.  За смаком додайте солі.  Дивіться, щоб начинка не була прісною.  Потім додайте муку і знову перемішайте.

Більша частина начинки готова.  За бажанням можна додати подрібнену зелень.

Уалібах - осетинський пиріг з сиром в духовці

Формуємо і печемо осетинські пироги уалібах

Розігрійте духовку до 220°С.

Беремо першу кульку з тіста і розминаємо так, щоб вийшов не дуже тонкий пласт (8-9 мм).  Щоб тісто не липло до робочої поверхні, посипте її мукою.  Круг не повинен бути ідеальної форми.  Це не має жодного значення.  В центр розкатаного тіста кладемо 1/6 частину начинки.

Уалібах - осетинський пиріг з сиром в духовці

Збираємо краї тіста до центру і з’єднуємо до купи.

Уалібах - осетинський пиріг з сиром в духовці

Далі нашу заготовку слід легенько розкатати.  Натискайте на тісто обережно, щоб не продавити його.  Перекладіть перший пиріг в суху форму, в центрі пирога зробіть пальцем невеличку ямку.

Уалібах - осетинський пиріг з сиром в духовці

Випікаємо пиріг у духовці протягом 4-6 хвилин.  Час випічки залежить від того, яка у вас духовка.  Змастіть пироги топленим вершковим маслом, залиште в духовці буквально на хвильку і можна виймати.

Уалібах - осетинський пиріг з сиром в духовці

Поки я допекла усі осетинські пироги, на фото змогли потрапити лише останні три.

Уалібах - осетинський пиріг з сиром в духовці

Воно й не дивно.  Перед цією запашною випічкою просто неможливо встояти!