Тушковані у сметані баклажани як гриби – смачна овочева закуска 

Ці, тушковані у часниково-сметанному соусі баклажани, за смаком дуже нагадують гриби. Таку просту, оригінальну та смачну літню закуску можна легко та швидко приготувати з використанням звичайної сковороди чи каструлі, а можна скористатись для тушкування мультиваркою. Тушковані у сметані баклажани як гриби мають достатньо багато підливи, а отже, до них ідеально підходить такий гарнір як відварені макарони, рис, гречка чи картопляне пюре. Своїм варіантом приготування баклажанів як грибів я хочу сьогодні поділитись з господинями. Сподіваюсь, що покроково зроблені фото допоможуть вам самостійно відтворити цю смачну страву дома.

Необхідні продукти:

Баклажани тушковані в сметані з часником як гриби

  • 1 кг баклажанів;
  • 1 цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • олія – для смаження;
  • перець та сіль – за смаком;
  • 80 гр сметани.

Як зробити тушковані у сметані баклажани як гриби в мультиварці

На підготовчому етапі необхідно вимити баклажани, після чого, очистити та повідрізати хвости. Для полегшення цього процесу раджу скористатися картоплечисткою, а не звичайним ножем. З її допомогою знімається тоненький шар шкірки, в чому ви можете переконатися по наступному фото.

Баклажани тушковані в сметані з часником як гриби

Очищений овоч потрібно нарізати спочатку вздовж на чотири пласти, кожен з них на чотири смужки, а вже їх нашаткувати кубиками.

Баклажани тушковані зі сметаною і часником як гриби

Позбавити баклажан природної гіркоти допоможе звичайна сіль. З цією метою, добряче посипаємо сіллю шматочки, перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин. Такого часу цілком достатньо для того, щоб баклажан пустив сік, а з ним вийшла і гіркота.

Баклажани тушковані зі сметаною і часником як гриби

Поки чекаєте, можете зайнятися цибулею: очистити її та подрібнити. Зазначу, що не варто нарізати дуже дрібно.

Баклажани тушковані зі сметаною і часником як гриби

Далі, включаємо мультиварку та в режимі «смаження» пасеруємо подрібнену цибулю в невеликій кількості олії до прозорості.

Баклажани тушковані зі сметаною і часником як гриби

За цей час баклажани як раз достатньо пустять сік, тому, повернемося до них. Зливаємо рідину та додатково промиваємо шматочки баклажана у чистій воді. Зайву рідину віджимаємо руками.

Баклажани тушковані зі сметаною і часником як гриби

Після цього, шматочки баклажанів викладаємо в чашу мультиварки.

Баклажани тушковані зі сметаною і часником як гриби

Трохи обсмажуємо з цибулею та додаємо порцію сметани.

Баклажани тушковані зі сметаною і часником як гриби

Я традиційно використовую не жирну рідку сметану (15%), але можна взяти і більш жирну. Якщо у вас жирна сметана, то треба додати трохи кип’яченої води (всього пару ложок) або просто не віджимати баклажани після миття. Перемикаємо мультиварку в режим «тушкування» та залишаємо готуватися на 20 хвилин.

Поки страва тушкується очистимо та подрібнимо часник. Як видно по наступному фото, я для цього використовую ніж, але можна також часник вичавити через прес.

Баклажани тушковані зі сметаною і часником як гриби

Подрібнений часник додаємо до вже готової страви та залишаємо тушковані баклажани в закритій мультиварці настоятися ще 5 хвилин.

Баклажани тушковані зі сметаною і часником як гриби

Цього часу достатньо для того, щоб закуска просочилася пікантними нотками часнику та стала ще більш смачною.

Баклажани тушковані в сметані з часником як гриби

Апетитні на вигляд та смачні тушковані зі сметаною баклажани відмінно смакують як у гарячому, так і в холодному стані. А смак у них і справді дуже нагадує смажені у сметані гриби.

Пропоную переглянути і інші варіанти приготування запропонованої сьогодні страви.

І ще одні баклажани під гриби.