Якщо домашні захотіли чогось смачного та оригінального, до того ж щоб це було швидко, не поспішайте витрачати гроші, щоб купити якусь страву в суші-барі, піцерії чи у популярному Макдональдсі. Загляньте краще до холодильника: з найпростіших продуктів за півгодини можна приготувати надзвичайно смачну та поживну страву за класичним рецептом російської кухні.
Інгредієнти: Вода, Гречка, Зелена цибуля, Коріння, Кріп, Крохмаль, Курячі стегна, Лавровий лист, Опеньки, Перець чорний мелений, Плавлений сир, Рослинна олія, Сіль, Сметана, Цибуля
Кухня: Російська кухня
М’ясо з грибами та сметаною – це традиційна страва росіян, та, щоб скоріше приготувати (адже сім’я чекає), візьмемо куряче м’ясо. У сьогоднішньому рецепті це будуть курячі стегна. Завдяки цьому простому рецепту з покроковими фото, Ви швидко приготуєте тушковану курку з грибами в сметанному соусі.
Нам знадобляться: упаковка охолоджених курячих стегенець, морожені опеньки, сметана, плавлений сирок, рослинна олія, цибуля і коріння для засмажки, ну, і ще дещо по дрібниці.
Для швидкості можна готувати в потужній мультиварці, на режимі «Жарка». Та сьогодні ми будемо куховарити за традицією, у товстостінному казані.
Ставимо казан на вогонь, вливаємо кілька столових ложок рослинної олії, коли олія майже закипить, обсмажуємо стегенця з обох боків до золотистої скориночки.
Очищену морквину, цибулю та коріння дрібно кришимо. Далі зсуваємо з центру казана шматки курятини, висипаємо овочі в олію.
Опеньки не розморожуємо, а нарізаємо якомога дрібніше. Коли овочі трохи обсмажаться, а цибуля стане прозорою, перекладаємо гриби у казан.
За той час, доки опеньки в казані нагріються, пустять сік та будуть тушкуватися, ми зробимо соус. За класичним рецептом до м’яса та грибів потрібно додати густу та жирну домашню сметану, та її немає на даний момент. Звичайна магазинна 10-15% дуже кисла та й може під впливом високої температури розшаруватися. Тож просто загустимо наш соус та додамо емульгатор.
У чашу блендера наливаємо склянку-півтори холодної води, додаємо нарізаний кубиками сирок та всипаємо столову ложку крохмалю. Завдяки крохмалю соус загусне, а сирок розплавиться і надасть страві вершкових ноток.
Тепер вливаємо сметану, збиваємо до однорідності, додаємо перець та сіль. Заготовка для соусу повинна бути такої густоти, як кефір. Соус зробимо солонуватим, адже ми ще не солили страву в казані.
Вливаємо в казан крохмально-сметанну суміш тонкою цівкою, весь час помішуючи, доки не загусне. Зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою. Тушкуємо приблизно 10 хвилин.
Густий ніжний соус став вишуканого золотавого кольору та просочився солодкуватим вершковим смаком з вираженою грибною ноткою. Доведемо соус до ідеалу. Курячі стегенця ми приготували в кращих традиціях російської національної кухні, то приправи візьмемо відповідні: лавровий листок, чорний мелений перець, свіжий або заморожений кріп.
До цієї класичної страви найкраще підходить традиційний гарнір – розсипчаста гречана каша. Притрусимо зверху зеленою цибулею, і швидка, ароматна, смачна страва за стародавнім рецептом російської кухні готова.