Курка легкодоступний продукт, тому у кожної господині є безліч рецептів її приготування. Одні люблять суп з курятини, інші — запечену цілком у духовці чи приготовану на пару або обсмажену до рум’яної скоринки. Та я хочу сьогодні поділитися з господинями рецептом, який дуже простий, але незаслужено забутий. Це курка з овочами, яка запікається у власному соку в банці у духовці.
Інгредієнти: Баклажани, Кабачки, Карі, Курка, Сіль, Часник, Яблука
У часи, коли ще у магазинах не було фольги та рукавів для запікання, моя мама готувала курку з овочами в газовій духовці у звичайній скляній банці. Хочу відмітити, що страва виходила дуже смачною, а куряче м’ясо було соковите та ніжне. Додаю простий та зрозумілий рецепт, а покроково відзняті фото проілюструють мою розповідь.
Інгредієнти:
- Курка бройлер – 1/2 тушки (1,3 кг.);
- Баклажан – 1 шт.;
- Кабачок – 2 шт.;
- Яблуко – 1 шт.;
- Приправа карі – 1 ч. л.;
- Сіль кухонна – 1 ч. л.;
- Часник – 1 головка.
Перед приготуванням давайте визначимося з продуктами. Для мого рецепту краще підійде бройлерна курка, вона готується швидше, ніж звичайна та більш м’ясиста. Кабачки краще брати молоді, без великих зерняток всередині. Баклажани підійдуть великі, їх можна швидше очистити. Яблука вибираємо кисло-солодкі, щоб вони надали страві приємної пікантної кислинки (я брала сорт симиренку).
Також хочу порадити, яку скляну банку вибирати для запікання. Треба взяти дволітрову, саме на такий об’єм розрахована кількість компонентів у рецепті. Вона повністю поміщається у духовці. Ретельно перевірте, щоб на банці не було пошкоджень, тріщинок, відколів на шийці.
Як приготувати курку в банці з овочами
Спершу гарно вимиваємо половину курячої тушки, розрізаємо на шматки такого розміру, щоб вони вільно пройшли в горловину банки.
Далі шматочки курятини перекладаємо у миску, посипаємо сіллю, приправою карі та відставляємо на 20-30 хвилин при кімнатній температурі, щоб вони промаринувалися. А тим часом підготуємо овочі.
Баклажан миємо, очищаємо, нарізаємо великими брусками.
Щоб він не надав страві гіркоти, кладемо нарізані брусочки в миску, солимо, залишаємо на 5-10 хвилин, щоб вони пустили сік.
Потім декілька разів гарненько промиваємо шматочки баклажана під проточною водою, щоб змити сіль та гіркий сік.
У мене були молоденькі кабачки, тож я вимила їх та нарізала прямо із шкіркою на такі брусочки, як баклажан.
Тепер очищаємо та подрібнюємо часник, висипаємо його в миску до курятини, перемішуємо.
Яблуко миємо, очищаємо від шкірки, видаляємо серединку та ріжемо на великі шматочки.
Зверніть увагу, що яблуко ми готуємо останнім у списку продуктів, щоб шматочки не стали темними.
Починаємо формувати нашу незвичайну печеню. На дно банки викладаємо шар курки.
Далі кладемо трохи баклажанів, яблук та кабачків, щоб вони накрили шматочки курки. Далі знову шар курки, овочі, поки банка не заповниться.
Верхнім шаром повинні бути шматки курки, щоб при запіканні м’ясний сік просочив овочі.
Отже, банку ми заповнили доверху. Тепер складаємо фольгу вчетверо та накриваємо отвір банки. Також можна скористатися звичайною кришкою для консервації, тільки обов’язково витягніть з неї ущільнювальну гумку.
Ставимо заповнену банку куркою та овочами на нижнє деко в холодну газову духовку. Включаємо газ, спочатку на мінімальний вогонь, щоб банка нагрівалася поступово та не лопнула. Так готуємо 20 хвилин. Тепер потроху збільшуємо вогонь, запікаємо страву у власному соку курки ще півгодини.
А далі елементарно: виключаємо газ, але духовку не відкриваємо, банка з печенею повинна залишитися у духовій шафі ще півгодини та поступово охолонути. Коли час вийшов, дістаємо банку зі стравою. Погляньте на фото — банка на 1/3 заповнена соком, який виділився з курки та овочів.
Тільки уявіть собі, яка це смакота! Ароматна, тушкована у власному соку курятина вийшла м’якою та ніжною, з приємним кислуватим яблучним присмаком, а овочі просочилися м’ясним соком. Неможливо зупинитися, доки печеня не скінчиться.
Обережно дістаємо з банки шматочки курки та овочів, викладаємо на порційні тарілки, прикрашаємо зеленою петрушкою чи будь-якою зеленню та подаємо до столу.
Усім смачного!