Традиційний віденський штрудель з яблуками з тіста філо

Шанувальники смачної випічки добре знайомі з віденським штруделем. Цей десерт родом з Австрії готується з прісного витяжного тіста з начинкою із яблуками, вишнями та сиром. Рецепт смачного хрусткого рулету поступово розійшовся по всьому світу в різних варіаціях, тому сьогодні можна зустріти штруделі і з листкового тіста, і з різноманітними несолодкими начинками (м’ясом, рибою чи яйцями). Сьогодні я пропоную господиням згадати традиційний чи то класичний рецепт та приготувати справжній віденський яблучний штрудель. Докладний опис процесу в супроводі наочних покроково зроблених фото допоможуть вам легко впоратися з цією оригінальною та дуже смачною випічкою.

Як приготувати штрудель з яблуками

Класичний варіант тіста для штруделя – це «філо». Це еластичне прісне тісто, яке за технологією приготування передбачає не звичне для нас розгортання качалкою, а розтягування руками на рушнику. З процесом приготування витяжного тіста ви можете ознайомитися в моєму рецепті вишневого штруделя, тому, одразу перейдемо до начинки та формування рулету.

Я вирішила приготувати цілком пісний варіант випічки, тому, робити штрудель будемо з рослинною олією. Для начинки нам знадобляться свіжі яблука, які ми очищуємо та дрібно нарізаємо кубиками.

штрудель

Аналогічно наведеному в рецепті штруделю з вишнями тісто розгортаємо і розтягуємо в тонкий пласт на чистому рушнику та змащуємо олією. Можна взяти олію волоського горіха чи кунжутну, тоді, десерт вийде ще більш ароматним.

штрудель

В якості присипки під начинку можна взяти розмелені в крихту шоколадні пряники.

штрудель

На шар пряникової крихти розкладаємо подрібнені яблука. Начинку злегка притрушуємо коричневим цукром та посипаємо корицею.

штрудель

У випадку з м’якою вишневою начинкою виходить легко згорнути щільний рулет без зайвого повітря всередині. Однак, з твердими шматочками яблук достатньо ущільнити рулет не вийде, тому, необхідно після формування штруделя зробити кілька проколів зубочисткою чи шпажкою. Це попередить появу пухирців повітря під час випікання та унеможливить розривання штруделю. Перед випіканням поверхню рулету промащуємо олією.

штрудель

Штрудель з яблучною начинкою відправляємо в розігріту до 180-200 градусів духовку, приблизно, на півгодини. Готовність випічки легко визначити по золотистому рум’янцю.

штрудель

Виймаємо яблучний штрудель з духовки та посипаємо сумішшю цукрової пудри та кориці. Десерт відмінно смакує як теплим, так і охолодженим.

Віденський штрудель з яблуками

Якщо вам здалося, що готувати справжній віденський штрудель важко, хочу заспокоїти – процес тільки на перший погляд виглядає складним. На практиці готувати яблучний віденський штрудель за класичним рецептом досить легко, а готовий десерт можна сміливо подати навіть до святкового застілля.

Штрудель з яблуками – відео-рецепти

Пропоную розглянути і інші варіанти приготування відомого на весь світ віденського десерту.

Перший яблучний штрудель від Ольги Матвєй.

Наступний – від “Все буде добре”.

Ну а це просто класика австрійської кухні та один із найсмачніших  світових десертів. Спробуйте!