Традиційний бігос по-старопольски – з капустою, м’ясом і грибами

Бігос або бігус – дивовижна та стародавня страва польської кухні, яку, я вважаю, потрібно зареєструвати в ЮНЕСКО, як культурний та історичний пам’ятник. Я шуткую, але для того, щоб приготувати традиційну старовинну страву, дійсно потрібно знати історію: на чому, з яких продуктів, коли та у якій послідовності готували в давні часи.

Класичний польський бігос – страва селян, значить, дуже насичена та густа. Трохи історії: бігос сільські господині варили після перших морозів, коли починалася справжня зима. Всі городні роботи закінчені, овочі вже заготовлені, відгодована худоба заколота, м’ясо закопчено, сало засолено та сховано в льохах і на льодовиках. А залишки та некондиція, що не вмістилися в комори, і складали основу ситної страви — бігосу. Висновок: найсмачніший бігос готується з обрізків копченостей, ковбас, сала. Чим більше різного м’яса покласти у страву, тим багатшим та приємнішим буде її смак. Отже, візьмемо до уваги, у бігосі м’яса багато не буває!

Для правильного бігосу потрібно взяти овочі: свіжу та квашену білокачанну капусту, коріння, ріпчасту цибулю. Обов’язкова добавка: чорнослив або слив’янка, а також суміш пряних трав, які використовуються у кухні східної Європи, екзотичних прянощів додавати не будемо.

Традиційний бігос господині готували довго (часом по кілька днів), у величезних казанах: обсмажували, тушкували, охолоджували, заморожували та знову розігрівали. Після цього казани з кришками виносили у холодне приміщення для зберігання, щоб взимку при потребі відколупнути шматок страви, розігріти та годувати домашніх. По суті, це давній спосіб селян робити заготовки, тому і варили бігос великими порціями у казанах, використовували велику кількість жиру та спецій, адже у давні часи жир та сіль були консервантами.

Давайте уявимо, що ми господині стародавнього польського села та почнемо поетапно готувати цю класичну страву поляків.

Як приготувати бігос з м’ясом і капустою

Основні інгредієнти правильного бігосу: капуста білокачанна свіжа та квашена, цибуля, гриби, коріння, чорнослив та різні м’ясні продукти (сало шпик, ковбаси, копченості). Якщо використовувати свіже м’ясо, це тільки субпродукти та обрізки.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Спочатку наріжемо м’ясні продукти, сало відокремимо від м’яса.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Шкіру нарізаємо соломкою, викладемо її в невелику каструлю, заливаємо водою, вмикаємо маленький вогонь та ставимо варитися. Одну частину підготовленого шпику кладемо у великий товстостінний казан (попередньо розігрітий) та обсмажуємо до золотистості.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Рум’яні хрумкі шкварки дістаємо шумівкою (у приготуванні страви вони вже не пригодяться). Пізніше вони стануть чудовим доповненням до будь-якої каші, картоплі. А можна присолити їх та з’їсти з скибкою чорного хліба.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Приступимо до інших продуктів. У казан з витопленим жиром кладемо підготовлену м’ясну нарізку, обсмажуємо до золотавого кольору.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Тепер черга свіжої капусти. Нарізаємо її середніми квадратами.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Щоб капуста у бігосі не розварилася та не втратила свій смак, ошпаримо її окропом або пробланшируємо на пару та одразу промиємо холодною водою. Далі відіжмемо зайву рідину.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

В казані розсовуємо обсмажені обрізки м’яса до стінок, в центр на гарячий жир кладемо віджату капусту. Вона вбере в себе жир та зарум’яниться.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Далі закладаємо гриби, вони теж повинні ввібрати жир. Якщо у Вас гриби сушені, їх потрібно заздалегідь замочити та відкинути на друшляк. Злита з грибів вода також потрібна для страви, але трохи пізніше.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Добре розігріваємо товстостінну сковороду та кладемо другу половину нарізаного шпику.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Поки сало обсмажується до шкварок, рубаємо цибулю та коріння кубиками.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Шкварки дістаємо, а в гарячому жирі обсмажуємо свіжі та сушені білі коріння та цибулю до рум’яного кольору.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Наступною будемо закладати квашену капусту. Спершу відкинемо її на друшляк, щоб стік розсіл. Якщо у Вас дуже кисла капуста, її потрібно заздалегідь промити водою. Віджату капусту додаємо у казан до м’яса та грибів, одразу відправляємо туди засмажку з цибулі та коріння. Також вливаємо до казана воду, у якій вимокали гриби та відвар шкурок.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Настав найвідповідальніший етап. У казан додамо компоненти, які і перетворять звичайну капусту з копченими продуктами на класичний старопольський бігос. Це заздалегідь замочений, порізаний соломкою чорнослив та слив’янка. Якщо домашня слив’янка відсутня, то у магазині знайдеться сливове вино!

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Всі інгредієнти у казані гарненько перемішуємо, накриваємо казан кришкою, робимо середній вогонь та тушкуємо півгодини.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Щоб довести бігос до готовності, пробуємо на смак, при необхідності досолюємо. Якщо страва надто кисла, просто додаємо цукру. І останній етап: прянощі. Кладемо майоран (головна приправа до страв з капусти), чорний перець горошком і мелений, базилік ( він об’єднає смаки овочів та м’яса) та кілька ягід ялівцю. Якщо у квашеній капусті був лавровий листок, його достатньо.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Бігос, в принципі, готовий, та щоб він став повністю класичного смаку, робимо мінімальний вогонь та залишаємо на кілька годин «умліти».

Домашні дочекалися старовинної страви, розкладаємо бігос по тарілках.

Традиційний бігус з капустою, м'ясом і грибами

Традиційний бігос, приготований по-старопольски, має вишуканий бронзовий колір, дивовижний аромат, пікантні солодко-кислуваті нотки. Страва насичена, густа, гаряча, та дуже смачна. Гріх її їсти без чарочки зубрівки чи хоча б бокалу пива. І обов’язково додайте скибку чорного хліба з тмином!