Млинці на дріжджах виходять пишними та товстими. Для того щоб їх приготувати не потрібно багато часу та зусиль. Такі млинці виходять неймовірно смачними завдяки особливому насиченню тіста бульбашками вуглекислого газу.
Як приготувати млинці на дріжджах
Спершу, в трохи підігріту рідину (молоко або воду) слід ввести дріжджі й потроху додати, десь, половину порції борошна, зазначеної в рецепті. Це опара для дріжджових млинців.
Найпоширеніше запитання серед господинь, у цьому плані: яка рідина найкраще підходить для замішування тіста. Тому потрібно знати, що коли обирати воду, то млинці вийдуть більш повітряними, а замішені на молоці будуть еластичними й матимуть глибші смакові якості. Ще, можна робити млинцеве тісто на кисломолочних продуктах (сироватці, ряжанці, кефірі). Це значно посилить ефект бродіння. Найбільш вдалою вважається опара з приблизно рівних порцій води та молока.
Дріжджові млинці печуть не лише з пшеничної муки, а й з гречаної, житньої та іншої. Таке борошно продається в магазині або його можна зробити власноруч, скориставшись кавомолкою й подрібнивши потрібну крупу. Щоб борошно не наситилось сторонніми запахами, кавомолку необхідно старанно помити. Проте, варто взяти до уваги те, що для різного виду муки потрібне різне дозування дріжджів (точні пропорції завжди вказані в рецепті). Переважно, на 2 склянки борошна треба 15 грамів свіжих дріжджів.
Не слід застосовувати дріжджі, які довго знаходились у морозилці, інакше все буде зіпсовано: тісто не достатньо “виросте” або не підніметься взагалі.
Замішувати млинці необхідно в достатньо глибокій посудині, адже тісто в процесі збільшиться до 3-х разів. Перемішувати краще з допомогою дерев’яної ложки або лопатки.
У теплу рідину, з попередньо розведеними дріжджами, потрібно помалу всипати борошно, при цьому постійно помішуючи тісто. Муки та рідини треба брати приблизно порівну. Опара має мати однорідну консистенцію, а за густотою нагадувати рідку сметану.
Посудину з замішаною основою для млинців слід накрити чистим сухим рушником і відправити в тепле місце. Щільно накривати миску, наприклад, кришкою, ні в якому разі не можна, тому що тісто повинно мати доступ до повітря. Опара для дріжджових млинців “не любить” протягів, тому це неодмінно слід взяти до уваги.
Коли опара збільшиться у 2-3 рази, до неї можна додавати інші компоненти за рецептом. Зазвичай, це сіль, ванілін, яйця, вершкове масло, рослинна олія, решта борошна тощо. Акуратно вимісивши тісто до однорідного стану, його потрібно знову відправити в тепле місце. І лише після того, як воно ще раз “виросте”, можна приступати до випікання смачних дріжджових млинців.