Сьогодні розкажу про найсмачніший домашній торт Тірамісу з маскарпоне. Особливість саме цього десерту в тому, що ніжний вершковий крем зроблено не просто з цукром, а з використанням італійської меренги. Цей рецепт я запозичила у П’єра Ерме. Якщо дотримуватися його рекомендацій, то торт Тірамісу з желатином і в домашніх умовах виходить такий саме смачний, як і у цього відомого кулінара. Я в цьому переконалася на власному досвіді. Детальний опис з покроково зроблені фото і вам допоможуть приготувати цей чудовий, найсмачніший, на мій погляд, італійський десерт.
Інгредієнти: Вершки, Вода, Желатин, Кава, Какао, Печиво савоярді, Сир маскарпоне, Цукор, Яйце
Відмінною особливістю цього рецепту є ще й те, що готується класичний італійський торт без випічки. Тут просто використовується готове бісквітне печиво Савоярді. В наш час таке готове печиво для тірамісу можна придбати в будь-якому супермаркеті чи на ринку.
Складові:
- 100 грам цукру;
- 200 грам печива Савоярді;
- 4 штуки курячих яєць;
- 1 банка вершкового сиру маскарпоне (250 гр);
- 250 мл вершків 35%;
- 20 грам порошкового желатину + 60 мл води;
- 1,5 столові ложки какао-порошку;
- 1,5 ч.ложки розчинної кави + 80 мл води;
- 50 грам темного шоколаду не менше 59%.
Для карамелі:
- 50 мл питної води;
- 90 грам білого цукру.
Зміст
Як приготувати Тірамісу з желатином від П’єра Ерме
Як зробити вершковий крем з маскарпоне, італійською меренгою і шоколадною крихтою
Відділимо білки від жовтків і починаємо готувати карамель. Розділимо приготування на кроки.
Шоколад натираємо на тертці, а желатин замочуємо.
Готуємо карамель
У сотейник всипаємо цукор, потім вливаємо воду і ставимо на середній вогонь. Всі ложки і свої руки прибираємо подалі від майбутньої карамелі. Перемішувати ложкою не можна (!). Єдине що можна зробити під час приготування карамелі – це струснути сотейник пару раз. Коли карамель почне густіти, перевіримо її готовність. Для цього, опускаємо дерев’яну ложку в карамель і піднімаємо її. Готова карамель повинна помалу стікати товстою стрічкою. Така консистенція карамелі нам і потрібна.
Приготування італійської меренги
Як тільки ми змішали цукор і воду для карамелі і поставили їх на вогонь, тут же починаємо збивати білки. Збиваємо їх поки вони не збільшаться вдвічі і не стануть пишними. Тоді, зменшуємо швидкість міксера і вливаємо готову гарячу карамель в білки. Після цього, продовжуємо збивати на високій швидкості ще, приблизно, 4-5 хвилин. У вас повинна вийти білкова маса як на фото.
Маленькі але важливі поради:
- при додаванні карамелі у білки стежте за тим, щоб вона не потрапляла на вінчики міксера і на стінки посуду;
- не знімайте залишки карамелі ложкою і не намагайтеся її з ложки додати в білки. Карамель швидко утворює нерозчинні грудочки. Якщо вони потраплять у збиті білки, то виправити італійську меренгу вже буде не реально.
Вершкова маса з маскарпоне та жовтками
- Тепер, жовтки збиваємо з цукром до отримання білої гладкої маси.
- Додаємо вершковий сир маскарпоне і знову збиваємо.
- В окремому посуді збиваємо вершки до пишної маси.
- За допомогою лопатки вводимо вершки в жовткову масу з маскарпоне. Обережно все змішуємо.
З’єднуємо складові крему з маскарпоне
- Ніжну вершкову масу з маскарпоне та жовтками з’єднуємо з італійською меренгою і шоколадною крихтою.
- Набряклий желатин підігріваємо на водяній бані до розчинення. Тонкою цівкою вливаємо його в основний крем і перемішуємо лопаткою.
Як зробити торт Тірамісу з печива Савоярді
- Беремо форму із роз’ємними бортами. Дно накриваємо фольгою.
- Розчинну каву заливаємо гарячою водою, перемішуємо.
- Печиво Савоярді занурюємо з одного боку до кави і кладемо на дно форми.
- Покриваємо шар печива половиною від наявної порції крему.
- Потім, викладаємо другий шар Савоярді, який також занурюємо до кави.
- Закриваємо кремом-маскарпоне, що залишився.
- Прибираємо в холодильник на 4-5 годин.
Як прикрасити торт Тірамісу в домашніх умовах
Коли домашнє Тірамісу повністю застигне – виймаємо його з холодильника. Обережно знімаємо бортик форми і прикрашаємо верхівку десерта какао-порошком або тертим шоколадом. Цього разу я обрала сухе какао. Рекомендую сипати какао крізь сито.
Смачний домашній торт Тірамісу з желатином, приготовлений з італійською меренгою і шоколадною крихтою без випічки готовий до подачі. А ось і довгоочікуваний шматочок знаменитого італійського десерта. ?
Відео-рецепти Тірамісу
Перший – від ютуб-каналу “Рецепты Бабушки Эммы”. Він стане вам у нагоді у випадку, коли, не дивлячись на всі старання, вам все ж не вдалось купити готове печиво Савоярді. Відома кулінарка покаже як зробити бісквітне печиво своїми руками. Рекомендується рецепт до перегляду і тим, хто не має бажання возитись з італійською меренгою, а хоче використати більш простий рецепт крему для Тірамісу.
А цей відео-рецепт торта Тірамісу цінний тим, що демонструє як швидко та просто прикрасити домашній тірамісу за допомогою трафарета. Бісквіт автор пече сама і не у вигляді печива, а звичайним великим коржем. Якщо щось із заявленого вас зацікавило, то запрошуємо до перегляду відео.