Торт Пташине молоко по ГОСТу СРСР 1971 року – торт з желатином

Сьогодні буду готувати дуже простий і нехитрий в приготуванні торт «Пташине молоко» по ГОСТу СРСР 1971 року народження. Цей рецепт не вимагає від нас спеціальних кондитерських навичок, дуже простий та багаторазово перевірений на власному досвіді. Покроково оформлений рецепт з фото, неодмінно, вам сподобається. Кожна господиня його зможе дуже просто повторити в домашніх умовах. Перш ніж перейти до приготування зауважу, що у рецептурі використовується мірний стакан об’ємом 250 мл.

Складові десерта:

бісквіт:

  • яйця великі – 4 штуки,
  • цукор – 1 склянка,
  • пшеничне борошно в / с – 1 склянка,

крем-суфле:

  • желатин (порошок) 40 грам,
  • молоко 3,6% – 1 склянка,
  • вершкове масло (не менше 72,5%) – 300 грам,
  • яйця середнього розміру – 10 штук,
  • цукор – 2 склянки,
  • ванілін порошковий – 7 грам,
  • пшеничне борошно – 1 ст.ложка.

глазур:

  • порошкове какао – 5 ст.ложек,
  • молоко 3,6% – 3 ст.ложки,
  • цукор – ½ склянки,
  • вершкове масло – 50 грам.

Як приготувати торт Пташине молоко по ГОСТу

Як спекти бісквіт

Не відділяючи білки від жовтків, з початку збиваємо їх на невеликій швидкості, а потім, з цукром на збільшеній швидкості до повного розчинення цукру. Всипаємо борошно та розмішуємо. Виливаємо тісто на деко, промазане вершковим маслом. Я рекомендую використовувати пергамент для випічки, щоб легше витягувати готовий бісквіт з листа, але в оригінальному рецепті це не використовується. Випікаємо корж в духовці до готовності при t=160°C 30 хвилин. Охолоджуємо.

Бісквіт для торта

Крем-суфле з желатином

  1. Желатиновий порошок розпускаємо в 150 мл теплої води. Настоювати не менш як 30 хвилин.
  2. Жовтки перетерти з 1 склянкою цукру, влити підігріте молоко та перемішати. За допомогою водяної бані доводимо все до кипіння. Не забуваємо постійно перемішувати всю масу, поки вона не набуде в’язкості. Охолоджуємо.
  3. 300 гр м’якого масла і ванілін вводимо в охолоджену суміш на жовтках. Продовжуємо збивати крем вручну вінчиком.
  4. Трохи прогріваємо желатинову масу, проціджуємо і залишаємо на деякий час у спокої.
  5. Тим часом, 10 охолоджених білків збиваємо і поступово всипаємо 1 склянку цукру. Білково-цукрова маса повинна стати гладкою і пишною.
  6. Коли білки готові, швидко вливаємо до них розпущений желатин. Лопаткою ретельно вимішуємо, але вже не збиваємо.
  7. Змішуємо крем з жовтків і білково-желатинову масу. Повинна вийти консистенція як на фото нижче.

Крем для торта Пташине молоко

Як зібрати торт Пташине молоко

З бісквітного коржа вирізаємо два однакових коржа круглої форми (d=26см). Перший корж кладемо в кондитерське кільце.

На нього викладаємо весь крем.

Торт Пташине молоко по ГОСТу СРСР 1971 року

Накриваємо крем-суфле другим коржем і прибираємо торт в морозильник мінімум на 2 години.

Торт Пташине молоко по ГОСТу СРСР 1971 року

Як приготувати глазур з какао-порошку

Всі інгредієнти змішуємо в сотейнику та розміщуємо на вогонь (слабкий). У постійному помішуванні доводимо до кипіння. Використовуємо ручної вінчик, щоб не утворилися грудочки. Остужаемо.

Шоколадна глазур для торта Пташине молоко

Дістаємо торт з морозилки, прибираємо кільце і покриваємо його глазур’ю.  На такому оформленні можна і зупинитись. Але при бажанні, можна верх глазурі прикрасити розтопленим шоколадом, що я і зробила. Прибираємо готовий торт Пташине молоко в холодильник, щоб глазур застигла повністю.

Торт Пташине молоко по ГОСТу СРСР 1971 року

Пригощаємо гостей, виклавши шматочки смачного торта на порційні тарілки.

Торт Пташине молоко по ГОСТу СРСР 1971 року

Розрізати такий смачний та ніжний желейний торт на частини рекомендується гострим і гарячим ножем. Щоб нагріти ніж, його потрібно попередньо опустити в гарячу воду, витерти серветкою і тут же нарізати шматочки потрібного розміру.

Відео-рецепт Торта Пташине молоко

Відео від Ірини Хлебнікової стверджує, що секретний інгредієнт радянського Пташиного молока був сухий агар–агар, а зовсім не желатин, як стверджує наш покроковий рецепт з фото. Ну що ж, при нагоді, можна використати і цей рецепт Пташиного молока та порівняти який торт-суфле більш смачний. 🙂