Сьогодні буду готувати дуже простий і нехитрий в приготуванні торт «Пташине молоко» по ГОСТу СРСР 1971 року народження. Цей рецепт не вимагає від нас спеціальних кондитерських навичок, дуже простий та багаторазово перевірений на власному досвіді. Покроково оформлений рецепт з фото, неодмінно, вам сподобається. Кожна господиня його зможе дуже просто повторити в домашніх умовах. Перш ніж перейти до приготування зауважу, що у рецептурі використовується мірний стакан об’ємом 250 мл.
Складові десерта:
бісквіт:
- яйця великі – 4 штуки,
- цукор – 1 склянка,
- пшеничне борошно в / с – 1 склянка,
крем-суфле:
- желатин (порошок) 40 грам,
- молоко 3,6% – 1 склянка,
- вершкове масло (не менше 72,5%) – 300 грам,
- яйця середнього розміру – 10 штук,
- цукор – 2 склянки,
- ванілін порошковий – 7 грам,
- пшеничне борошно – 1 ст.ложка.
глазур:
- порошкове какао – 5 ст.ложек,
- молоко 3,6% – 3 ст.ложки,
- цукор – ½ склянки,
- вершкове масло – 50 грам.
Зміст
Як приготувати торт Пташине молоко по ГОСТу
Як спекти бісквіт
Не відділяючи білки від жовтків, з початку збиваємо їх на невеликій швидкості, а потім, з цукром на збільшеній швидкості до повного розчинення цукру. Всипаємо борошно та розмішуємо. Виливаємо тісто на деко, промазане вершковим маслом. Я рекомендую використовувати пергамент для випічки, щоб легше витягувати готовий бісквіт з листа, але в оригінальному рецепті це не використовується. Випікаємо корж в духовці до готовності при t=160°C 30 хвилин. Охолоджуємо.
Крем-суфле з желатином
- Желатиновий порошок розпускаємо в 150 мл теплої води. Настоювати не менш як 30 хвилин.
- Жовтки перетерти з 1 склянкою цукру, влити підігріте молоко та перемішати. За допомогою водяної бані доводимо все до кипіння. Не забуваємо постійно перемішувати всю масу, поки вона не набуде в’язкості. Охолоджуємо.
- 300 гр м’якого масла і ванілін вводимо в охолоджену суміш на жовтках. Продовжуємо збивати крем вручну вінчиком.
- Трохи прогріваємо желатинову масу, проціджуємо і залишаємо на деякий час у спокої.
- Тим часом, 10 охолоджених білків збиваємо і поступово всипаємо 1 склянку цукру. Білково-цукрова маса повинна стати гладкою і пишною.
- Коли білки готові, швидко вливаємо до них розпущений желатин. Лопаткою ретельно вимішуємо, але вже не збиваємо.
- Змішуємо крем з жовтків і білково-желатинову масу. Повинна вийти консистенція як на фото нижче.
Як зібрати торт Пташине молоко
З бісквітного коржа вирізаємо два однакових коржа круглої форми (d=26см). Перший корж кладемо в кондитерське кільце.
На нього викладаємо весь крем.
Накриваємо крем-суфле другим коржем і прибираємо торт в морозильник мінімум на 2 години.
Як приготувати глазур з какао-порошку
Всі інгредієнти змішуємо в сотейнику та розміщуємо на вогонь (слабкий). У постійному помішуванні доводимо до кипіння. Використовуємо ручної вінчик, щоб не утворилися грудочки. Остужаемо.
Дістаємо торт з морозилки, прибираємо кільце і покриваємо його глазур’ю. На такому оформленні можна і зупинитись. Але при бажанні, можна верх глазурі прикрасити розтопленим шоколадом, що я і зробила. Прибираємо готовий торт Пташине молоко в холодильник, щоб глазур застигла повністю.
Пригощаємо гостей, виклавши шматочки смачного торта на порційні тарілки.
Розрізати такий смачний та ніжний желейний торт на частини рекомендується гострим і гарячим ножем. Щоб нагріти ніж, його потрібно попередньо опустити в гарячу воду, витерти серветкою і тут же нарізати шматочки потрібного розміру.
Відео-рецепт Торта Пташине молоко
Відео від Ірини Хлебнікової стверджує, що секретний інгредієнт радянського Пташиного молока був сухий агар–агар, а зовсім не желатин, як стверджує наш покроковий рецепт з фото. Ну що ж, при нагоді, можна використати і цей рецепт Пташиного молока та порівняти який торт-суфле більш смачний. 🙂