Майже у кожної господині є свій варіант рецепту приготування цікавого на вигляд та апетитного торта, що відомий под назвою Мурашник. У моїй родині торт Мурашник зі сметаною готують з кремом з вершкового масла і білого (НЕ вареного) згущеного молока. На думку моїх домочадців, такий варіант крему краще просочує спеціально спечене замість коржів печиво. Ну що, спробуємо приготувати разом? Впоратись з приготуванням цього смачного і простого десерту нам допоможе зроблений мною докладний та покроково оформлений рецепт з фото. На фото зображені всі етапи приготування як сметанного тіста, так і крему. Отже, щоб спекти торт Мурашник на сметані зі згущеним молоком нам знадобиться те, що бачите на фото.
Інгредієнти: Борошно, Ванілін, Вершкове масло, Згущене молоко, Маргарин, Оцет, Сметана, Сода, Цукор, Яйце
- маргарин вершковий – 200 гр;
- пісок цукровий – 200 гр;
- сметана (15%) – 200 гр;
- яйце – 1 шт.;
- ванілін – 1 пакет;
- сода – ½ ч. л.;
- оцет – 1 ст.л.;
- борошно – 500 гр;
- молоко згущене – 400 мл;
- масло вершкове – 200 гр.
Зміст
Тісто для Мурашника
Насамперед нам необхідно маргарин розпустити на водяній бані. При такому способі розтоплення маргарин розтане, але не буде занадто гарячим.
Додаємо до маргарину цукровий пісок, ванілін і гарненько все розмішуємо.
Коли цукор повністю розчиниться можна додати сметану і знову все розмішати.
Додати яйце і теж гарненько вимішати всі складові до однорідності.
Тепер, в рідку основу для тіста потрібно додати соду погашену оцтом. Ще раз все перемішуємо. Коли на поверхні тіста з’являться пухирці, можна починати потроху додавати борошно.
Якщо дотримуватися пропорцій, вказаних у рецепті, то тісто вийде щільної консистенції, але не “забите” борошном.
Щоб у подальшому з тістом було легше працювати, нам необхідно його злегка заморозити. Для цього поміщаємо колобок тіста в поліетиленовий пакет і прибираємо до морозилки на півгодини.
Коли тісто підмерзне, нам необхідно від нього руками відривати невеликі шматочки (розміром, приблизно, з вишневу ягоду) і викладати їх на деко, застелене промасленим вощеного папером. Відстань між шматочками тіста має бути не менше сантиметра, інакше, при випічці печиво може злипнутися. І, хоча класичний рецепт пропонує натирати підморожене тісто на тертці або пропускати його крізь м’ясорубку, мені більше подобається такий варіант випічки.
Випікаємо ми наші кульки в духовці на середньому вогні, приблизно, п’ятнадцять хвилин. За цей час тісто пропечеться, але не буде твердим.
Потрібно дати випічці охолонути, а за цей час ми можемо приготувати крем з масла і згущеного молока.
Масляний крем для Мурашника
Готувати його дуже просто. Вершкове масло нам необхідно розтопити.
Після розтоплення, просто перемішуємо його зі згущеним молоком.
Як зібрати торт Мурашник
Коли кульки з тіста охололи, їх потрібно руками розламати на більш дрібні шматочки, які складаємо у глибоку ємність.
До цієї ж ємності виливаємо крем і гарненько перемішуємо з шматочками печива.
Потім, на плоскому блюді нам необхідно з отриманої маси викласти торт зі згущеним молоком у вигляді акуратної гірки, що нагадує мурашник.
Що б тортик добре просочився кремом і став більш м’яким, його потрібно на шість годин прибрати в холодне місце (холодильник, балкон). За цей час крем гарно просочує і, ніби, скріплює шматочки печива.
Запропонований домашній торт Мурашник на сметані виходить не тільки красивий в розрізі, але й дуже смачний.
Деякі господині, щоб прикрасити свій десерт, заливають його зверху шоколадною глазур’ю або помадкою. Але мої їдці більше люблять сметанний торт Мурашник в натуральному вигляді, без будь-яких шоколадних добавок і посипань. Тому, я роблю так, як нам всім більше подобається. Сподіваюсь, що мої поради вам стали у нагоді і ви знайшли свій, найсмачніший варіант приготування цього популярного домашнього торта.
Торт Мурашник зі згущеним молоком – відео-рецепт
В разі, якщо хочете приготувати Муравейник з вареною згущонкою, то скористайтесь перевіреним сімейним рецептом з ютуб-каналу “Готуємо з Іриною Хлебниковою”. За цим рецептом десерт виходить смачний, ніжний, крихкий і дуже солодкий – мовби одна велика цукерка іриска. 🙂 Спробуйте!
І ще один відео-рецепт, з якого дізнаєтесь як приготувати Торт Мурашник за рецептом і порадами від Бабусі Емми. Вона нагадує, що цей сметанний торт був одним з найпопулярніших десертів на території колишнього Радянського Союзу.