Тісто на вареники на сироватці та яйцях - ідеальне домашнє тісто для вареників з картошкою

Тісто на вареники на сироватці та яйцях – ідеальне домашнє тісто для вареників з картошкою

Деякі господині ніяк не наважаться приготувати для своїх їдоків домашні вареники або пельмені, а все тому, що вважають дуже складним саме процес приготування тіста. Насправді, замісити гарне смачне тісто для домашніх українських вареників простіше простого, якщо є перевірений рецепт. І сьогодні я хочу поділитися з кулінарками своїми секретами. Я розповім наш улюблений сімейний рецепт – ідеальне тісто на вареники на сироватці та яйці. Покроково оформлений фото-рецепт допоможе, навіть, господиням-початківцям легко впоратися з завданням та швидко замісити смачне і ніжне тісто для вареників з картошкою.

Продукти, що знадобляться нам:

Тісто для вареників на сироватці з яйцем

  • сироватка молочна – 270 мл;
  • борошно пшеничне – 600 гр;
  • яйце – 1 шт.;
  • сіль – 1 ч.л.;
  • сода – ½ ч.л.

Перш, ніж зробити гарне тісто на вареники, я хочу проінструктувати господинь щодо вибору та підготовці продуктів:

  1. Молочну сироватку краще брати трохи кислувату, але без неприємного запаху. З тіста, замішаного на кислій сироватці, вареники вийдуть пишні і смачні.
  2. Якщо бажаєте щоб тісто мало приємний жовтий колір, то яйця в нього краще додавати домашні, з майже помаранчевим жовтком.
  3. З власного досвіду хочу зауважити, що з холодних інгредієнтів тісто завести набагато простіше і швидше. Тому, перш ніж замішувати, обов’язково охолодіть в холодильнику яйця і сироватку.

Як замісити тісто на вареники на сироватці та яйцях

На самому початку приготування нам потрібно просіяти крізь сито все борошно, зазначене у рецепті.

Тісто на вареники на сироватці з яйцем

Пам’ятайте, що просіюючи борошно, ми не просто позбавляємося від сміття і грудочок. При просіюванні через сито борошно насичується киснем і тісто виходить більш м’яке та пластичне.

До окремої мисочки розбиваємо яйце, додаємо сіль і соду.

Тісто для вареників на сироватці з яйцем

Ці три інгредієнта інтенсивно збиваємо вилкою або вінчиком.

Тісто на вареники на сироватці з яйцем

Додаємо до збитого яйця охолоджену сироватку і ще раз перемішуємо.

Тісто для вареників на сироватці з яйцем

Після цього, в ємність з борошном вливаємо отриману рідину і розмішуємо суміш ложкою.

Тісто на вареники на сироватці з яйцем

Потім – вимішуємо тісто для вареників руками.

Тісто для вареників на сироватці з яйцем

Теперь, нам потрібно стіл підсипати невеликою кількістю борошна. Тісто на вареники продовжуємо вимішувати на столі, поки воно повністю не перестане приставати до рук. На це піде, приблизно, п’ять-сім хвилин.

Тісто на вареники на сироватці з яйцем

Як бачите на фото, в результаті у нас вийшов симпатичний “колобок” м’якого, пружного і еластичного тіста. Щоб воно не стягувалося під час розкочування, перед ліпленням вареників йому потрібно обов’язково дати відпочити. Ми просто обертаємо наш “колобок” харчовою плівкою і залишаємо його на столі на півгодини.

Тісто на вареники на сироватці та яйцях - ідеальне домашнє тісто для вареників з картошкою

Ось так виглядає наше тісто для вареників на сироватці і яйці після розстоювання. Як бачите, я вже нарізала з нього заготовки.

Тісто на вареники на сироватці та яйцях - ідеальне домашнє тісто для вареників з картошкою

В результаті з заведеного тіста я приготувала ось такі пишні і дуже смачні вареники з картоплею.

Тісто на вареники на сироватці та яйцях - ідеальне домашнє тісто для вареників з картошкою

До речі, як видно на фото, всі вже відварені вареники з картоплею целенькие і красиві. Жоден не втратила своєї форми і начинки при варінні. ?

До речі, запропоноване тісто на вареники на сироватці та яйцях, дає можливість готувати вареники не тільки з картоплею, але і з іншими начинками.