Деякі господині ніяк не наважаться приготувати для своїх їдоків домашні вареники або пельмені, а все тому, що вважають дуже складним саме процес приготування тіста. Насправді, замісити гарне смачне тісто для домашніх українських вареників простіше простого, якщо є перевірений рецепт. І сьогодні я хочу поділитися з кулінарками своїми секретами. Я розповім наш улюблений сімейний рецепт – ідеальне тісто на вареники на сироватці та яйці. Покроково оформлений фото-рецепт допоможе, навіть, господиням-початківцям легко впоратися з завданням та швидко замісити смачне і ніжне тісто для вареників з картошкою.
Інгредієнти: Борошно, Сироватка, Сіль, Сода, Яйце
Продукти, що знадобляться нам:
- сироватка молочна – 270 мл;
- борошно пшеничне – 600 гр;
- яйце – 1 шт.;
- сіль – 1 ч.л.;
- сода – ½ ч.л.
Перш, ніж зробити гарне тісто на вареники, я хочу проінструктувати господинь щодо вибору та підготовці продуктів:
- Молочну сироватку краще брати трохи кислувату, але без неприємного запаху. З тіста, замішаного на кислій сироватці, вареники вийдуть пишні і смачні.
- Якщо бажаєте щоб тісто мало приємний жовтий колір, то яйця в нього краще додавати домашні, з майже помаранчевим жовтком.
- З власного досвіду хочу зауважити, що з холодних інгредієнтів тісто завести набагато простіше і швидше. Тому, перш ніж замішувати, обов’язково охолодіть в холодильнику яйця і сироватку.
Як замісити тісто на вареники на сироватці та яйцях
На самому початку приготування нам потрібно просіяти крізь сито все борошно, зазначене у рецепті.
Пам’ятайте, що просіюючи борошно, ми не просто позбавляємося від сміття і грудочок. При просіюванні через сито борошно насичується киснем і тісто виходить більш м’яке та пластичне.
До окремої мисочки розбиваємо яйце, додаємо сіль і соду.
Ці три інгредієнта інтенсивно збиваємо вилкою або вінчиком.
Додаємо до збитого яйця охолоджену сироватку і ще раз перемішуємо.
Після цього, в ємність з борошном вливаємо отриману рідину і розмішуємо суміш ложкою.
Потім – вимішуємо тісто для вареників руками.
Теперь, нам потрібно стіл підсипати невеликою кількістю борошна. Тісто на вареники продовжуємо вимішувати на столі, поки воно повністю не перестане приставати до рук. На це піде, приблизно, п’ять-сім хвилин.
Як бачите на фото, в результаті у нас вийшов симпатичний “колобок” м’якого, пружного і еластичного тіста. Щоб воно не стягувалося під час розкочування, перед ліпленням вареників йому потрібно обов’язково дати відпочити. Ми просто обертаємо наш “колобок” харчовою плівкою і залишаємо його на столі на півгодини.
Ось так виглядає наше тісто для вареників на сироватці і яйці після розстоювання. Як бачите, я вже нарізала з нього заготовки.
В результаті з заведеного тіста я приготувала ось такі пишні і дуже смачні вареники з картоплею.
До речі, як видно на фото, всі вже відварені вареники з картоплею целенькие і красиві. Жоден не втратила своєї форми і начинки при варінні. ?
До речі, запропоноване тісто на вареники на сироватці та яйцях, дає можливість готувати вареники не тільки з картоплею, але і з іншими начинками.