Сирник на пісочному тісті з аличею чи то сирна запіканка

Зробити незвичайну та дуже смачну сирну запіканку можна з використанням пісочного тіста та аличі. Такий десерт можна ще назвати відкритий пісочний пиріг з сиром або сирник на пісочному тісті. Але, як би ви не назвали цю страву, подавати її до столу краще з чашечкою ароматного чаю чи кави. 🙂 Процес приготування цього сирника зовсім не складний, однак, достатньо тривалий. Тому, зробити десерт нашвидкуруч не вийде. Щоб полегшити вам процес приготування я додала до свого детального опису-рецепту покроково зроблені фото.

Складові:

для пісочного тіста:

  • вершкове масло 72% (охолоджене)- 200 гр;
  • куряче яйце (категорія Д-0) – 1 шт.;
  • вода (крижана) – 2 ст. ложки;
  • дрібка солі;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • пшеничне борошно – 350-400 гр.

для начинки з аличі:

  • вода – 500 мл;
  • свіжа алича – 600 гр;
  • бадьян – 1 зірочка;
  • цедра половинки лимона;
  • базилік – 1 гілочка;
  • желатин – 10 гр + вода 60 мл;
  • цукор – 200 гр;
  • вода – 150 мл.

для сирної начинки:

  • сир 9% – 400 гр;
  • цукор – 150 гр;
  • ванілін – 0,5 ч. ложки;
  • куряче яйце (категорія Д-1) – 1 шт.;
  • борошно в/г – 3 ст. ложки;
  • пюре з аличі – 2 ст. ложки.

Як приготувати пісочний пиріг з сиром та сливами

Як зробити для пісочне тісто для пирога

Вершкове масло гарно охолоджуємо (можна навіть заморозити) та рубаємо ножем на дрібні шматочки (або натираємо на тертку). Вбиваємо яйце, додаємо сіль та цукор, доливаємо порцію води. Додаємо борошно та починаємо замішувати тісто. Спочатку перетираємо компоненти в крихту, потім з неї формуємо однорідну кулю. Отриману грудку тіста огортаємо плівкою та відправляємо на 30 хвилин в холодильник.

В цей час підготуємо форму зі змінними бортами – вистилаємо її пергаментом. Коли тісто охолоне, розкачуємо його пластом та викладаємо в форму, формуючи високі борти. Щоб тісто тримало форму, всередині розміщуємо лист пергаменту та засипаємо боби чи будь-яку крупу. Випікаємо тісто протягом 10 хвилин в духовці при 170 градусах.

Пісочне тісто для запіканки з аличею

Виймаємо форму з духовки, прибираємо пергамент з наповнювачем, тісто залишаємо у формі.

Як приготувати желе з аличі

В каструлі розігріваємо 500 мл води. В киплячу воду відправляємо аличу, додаємо спеції – гілочку фіолетового базиліку, зірочку бадьяна та шматочки  лимонної цедри. Варимо 7-8 хвилин. Виймаємо приправи з каструлі, а ягоди відкидаємо на друшляк.

Начинка з аличі для запіканки

Желатин заздалегідь замочуємо в порції води. Остиглу аличу перетираємо до стану пюре. В процесі видаляємо кістки та шкірки. Відкладаємо пару ложок пюре для сирної начинки. До основної маси доливаємо 150 мл води та додаємо цукор. Доводимо пюре до кипіння і даємо остигнути 10 хвилин. Після цього, вводимо желатинову масу і перемішуємо до повного її розчинення.

Желе для запіканки з аличею

Як робити сирну начинку

Сир перетираємо крізь сито. Додаємо цукор та ванілін, вбиваємо в сирну масу яйце. Ретельно перемішуємо. Додаємо в начинку пюре з аличі та порцію борошна. Перемішуємо всі компоненти і на цьому начинка готова.

Сирна начинка для запіканки з аличі

Викладаємо сирну начинку в форму з пісочним тістом та відправляємо в розігріту до 170 градусів духовку. Випікаємо 45 хвилин. Готову запіканку охолоджуємо прямо в формі.

Запіканка з аличею з духовки

Останнім кроком виливаємо на остиглу запіканку підготовлене желе з аличі та ставимо десерт охолоджуватися в холодильник.

Сирна запіканка з пісочним тістом і аличею

Коли желейна заливка на запіканці застигне, можна приступати до дегустації пирога. По наступному фото ви можете оцінити апетитний вигляд моєї сирної запіканки у розрізі.

Розріз запіканки з аличі

На жаль, фото не може передати ніжного смаку, тому, вам залишається лише скористатися рецептом та приготувати запіканку власноруч, щоб скуштувати цю смакоту.

Сирник на пісочному тісті – відео-рецепти

Пропоную дізнатись як спекти смачний сирник на шоколадному пісочному тісті.

А це рецепт польського сирника – смачнющого пирога із сиром на пісочній основі.

І останній відео-рецепт, який хочу тут запропонувати це знаменитий львівський сирник.