Сира сирна паска Царська - дуже смачна але зі зниженою калорійністю

Сира сирна паска Царська – дуже смачна але зі зниженою калорійністю

Класична сира сирна паска – дуже смачна великодня страва, але, нажаль, сильно калорійна. В наш час, далеко не всі можуть дозволити собі без шкоди для здоров’я вживати такі великі дози холестерину, вуглеводів та жирів. До числа таких людей відношусь і сама. Тому, сьогодні хочу розповісти як готується сира сирна паска Царська в полегшеному варіанті – без яєць та зайвого цукру. Виходить вона менш калорійною, але все одно, дуже смачною і ніжною. Рецепт з покроково зробленими фото до ваших послуг.

Як приготувати сирну Царську паску низькокалорійну в домашніх умовах

Для класичної сирної паски шукають самий жирний кисломолочний сир, але для низькокалорійного варіанту краще вибрати 2 або 5%, або, навіть, зовсім знежирений. Головне, щоб він був свіжим, не кислим і ніжним, без грубих сухих крупинок.

Наша паска буде двоколірна, як зебра. Тому, готувати будемо два види сирної маси – вершкову білу і шоколадну. Але починати готувати доведеться з підготовки наповнювачів: горіхів і сухофруктів.

Набір горіхів, цілком, традиційний: фундук, волоські, мигдаль, за бажанням, можна додати арахіс або кешью. З сухофруктів скористаємося, звичайно ж, родзинками (світлими, без кісточок). А ось замість варених на цукрі цукатів віддамо перевагу натуральній в’яленій вишні, журавлині і суниці.

Великдень сирна Царська сира

Ізюм перебираємо, ретельно миємо (до чистої води) і обшпарюємо окропом.

Великдень сирна Царська сира

Ошпарені родзинки зливаємо і підсушуємо на серветці.

Великдень сирна Царська сира

Ізюм – це, практично, чиста глюкоза, суцільні калорії. Як зробити, щоб смак і аромат родзинок був присутній, не збільшуючи калорійність? Заллємо підсушені родзинки парою ложок коньяку і дамо настоятися з півгодини. Дуже скоро родзинки вберуть до себе аромат коньяку. Такі родзинки набувають дуже яскравого смаку. Вони збагатять не тільки сирі сирні паски, але і любу здобну великодню випічку, навіть якщо в її складі родзинок виявиться лише невелика жменька!

Великдень сирна Царська сира

Фундук і волоські горіхи, бажано, прогріти в мікрохвильовці, тоді їх легко буде почистити, та й смак покращиться. Мигдаль або абрикосові кісточки обдаємо окропом, даємо трохи постояти, і легко очищаємо руками або за допомогою грубого рушники.

Великдень сирна Царська сира

Починаємо готувати сирну масу. Відважуємо 800 гр свіжого сиру 2 або 5% жирності.

Великдень сирна Царська сира

Сир необхідно протерти через сито або обробити блендером, щоб маса стала м’якою, ніжною і однорідною. Протертий сир ділимо на дві частини по 400 гр у кожній.

Великдень сирна Царська сира

У 50 гр (2,5 ст.л.) м’якого вершкового масла всипаємо 50 гр (2 ст.л. з гіркою) фруктози і починаємо розтирати до білого кольору.

Великдень сирна Царська сира

У масляну масу всипаємо пачку ваніліну і 2 ст.л. згущеного молока або вершків і продовжуємо збивати до отримання однорідної пишної маси.

Царська паска з сиру з шоколадом, згущеним молоком і без яєць

Масляну масу з’єднуємо з протертим сиром і перемішуємо.

Царська паска з сиру з шоколадом, згущеним молоком і без яєць

Ніжна, пишна і ароматна вершково-сирна маса готова. Для балансу смаків рекомендується додати дрібку солі.

Царська паска з сиру з шоколадом, згущеним молоком і без яєць

Наповнювачем для цієї частини паски будуть сухофрукти: по столовій ложці з гіркою родзинок, вишні, журавлини та суниці. Якщо ягоди виявляться завеликі, то можна їх порізати навпіл або на четвертинки.

Царська паска з сиру з шоколадом, згущеним молоком і без яєць

Біла частина майбутньої паски готова. Вона вийшла ніжна, нежирна, солодкувата, з приємною фруктовою кислинкою і вираженим виноградно-коньячним ароматом.

Царська паска з сиру з шоколадом, згущеним молоком і без яєць

Для шоколадної сирної маси подрібнюємо і розтоплюємо в мікрохвильовці або на водяній бані 50 гр темного шоколаду.

Царська паска з сиру з шоколадом, згущеним молоком і без яєць

До розтопленого шоколаду додаємо 50 гр м’якого масла і 50 гр фруктози.

Царська паска з сиру з шоколадом, згущеним молоком і без яєць

Збиваємо масляно-шоколадну суміш в однорідну пишну масу.

Царська паска з сиру з шоколадом, згущеним молоком і без яєць

Ми вже зважили 400 гр сиру і позбулися крупинок за допомогою блендера. Викладаємо в підготовлений сир шоколадну пасту.

Царська паска з сиру з шоколадом, згущеним молоком і без яєць

Ще трохи попрацюємо блендером і шоколадно-сирна маса готова.

Царська паска з сиру з шоколадом, згущеним молоком і без яєць

Заправляти її будемо горіхами. Візьмемо по столовій ложці з гіркою почищених і обсмажених горіхів: фундука, мигдалю, кеш’ю, волоськіх і т.п. Обирайте горіхи за своїм смаком.

Царська паска з сиру з шоколадом, згущеним молоком і без яєць

Горіхи подрібнюємо ножем або у ступці. Не треба захоплюватися – нам потрібна не горіхове борошно, а цілком відчутні шматочки.

Великдень сирна Царська сира

Змішуємо сирну і горіхову частини десерту. Все готово, пора переходити до формування.

Великдень сирна Царська сира

Як зробити сиру сирну паску Царська

Пасочніци (так часто називають форми для сирної паски) бувають нероз’ємними, найчастіше це силіконові форми, та збірними – дерев’яні або пластикові. Якщо немає фабричної форми, можна пристосувати якесь сито або, навіть, обрізану пластикову пляшку. Я використовую розбірну пластикову форму.

Великдень сирна Царська сира

Розбірні, спершу, потрібно зібрати. Неодмінна особливість форми для паски з сиру – отвір на дні. Саме через нього в процесі пресування буде відходити зайва рідина.

Великдень сирна Царська сира

Вистилаємо пасочніци тонкої вологою тканиною (марлею, нетканими рушниками). Викладаємо по черзі вершково-фруктову і шоколадно-горіхову сирні маси шарами, розрівнюючи і злегка ущільнюючи ложкою.

Великдень сирна Царська сира

Заповнивши до країв пасочніци, вкриваємо сирну масу вільними кінцями тканини.

Великдень сирна Царська сира

Встановлюємо форми в посудинки, куди буде стікати сироватка, а зверху поміщаємо якийсь гніт. Тепер наша сирна Царська паска буде доходити до готовності в прохолодному місці декілька годин, а краще добу-дві. Не забудьте періодично прибирати рідину з тарілки.

Великдень сирна Царська сира

Коли з сирної маси перестане сочитися сироватка, вантаж можна прибирати.

Великдень сирна Царська сира

Готову паску перевертаємо на тарілку, звільняємо від форми і серветки. При бажанні, прикрашаємо помадкою, посипкою, тертим шоколадом або горіхами.

Великдень сирна Царська сира

Наша сира сирна паска Царська вийшла дуже ніжна, нежирна, не нудотно  солодкою і набагато менш калорійна, ніж виходить за класичними рецептами.

Царська паска з сиру з шоколадом, згущеним молоком і без яєць

Ми замінили цукор половинною дозою фруктози, вдвічі скоротили норму вершкового масла, обійшлися без яєць і вершків, замість надміру солодких цукатів використали натуральні в’ялені ягоди. Основа запропонованого мною ритуального великоднього десерту – легкий сир. Надмірні жирність та солодкість не заважають сприймати ніжність сиру і добре виражені фруктово-винний і горіхово-шоколадний аромати наповнювачів. Використавши такий полегшений рецепт Царської паски, ми і традицій дотримаємось, і власному здоров’ю не зашкодимо надлишково важкою і калорійною їжею.

Прості та смачні рецепти на Великдень знайдете за посиланнями: