З давніх-давен сирна паска вважається однією з головних великодніх страв та символізує достаток і добробут. Найчастише її готують без будь-якої термообробки. У більшій частині рецептів для приготування такої сирої сирної паски використовують сирі яйця, а я намагаюся уникати таких рецептів. Тому, сьогодні у мене дуже смачна і ніжна сира сирна паска без яєць, та ще й без желатину. За допомогою мого покроково оформленого фото-рецепта ви зможете зробити для своїх домочадців смачну і ніжну сиру сирну паску зі згущеним молоком, вершками і маслом. З сухофруктів я скористалася тільки курагою.
Інгредієнти: Ванілін, Вершки, Вершкове масло, Згущене молоко, Курага, Сир, Цукрова пудра
Складові:
- цукрова пудра – 80 гр;
- молоко згущене – 300 гр;
- творожний сир – 800 гр;
- масло вершкове – 150 гр;
- вершки жирність 33% – 150 гр;
- ванілін – 1 пакет;
- курага – 150 гр.
Спочатку я хочу дати кілька корисних рекомендацій з вибору продуктів для цього рецепта.
Для приготування паски господині завжди намагалися підібрати найкращі та найсвіжіші продукти. Щоб і у вас вийшла вдала, смачна і ніжна паска, творог чи то домашній кисломолочний сир краще взяти самий жирний, який тільки вам вдасться знайти. Я для цього рецепту купувала цільний сир жирністю 23%. Ще одна обов’язкова умова – на смак сир не повинен бути кислим.
Якщо вам не вдалося купити вершки потрібної жирності, то їх цілком можна замінити вершковим маслом. Але замість вершкового масла вершки класти не варто. Адже, у вершках більший відсоток вологості, і в результаті маса для пасхи може вийти занадто рідкою і тоді готова сирна паска без яєць не буде тримати форму.
І так, коли всі продукти ретельно підібрані, починаємо готувати.
Зміст
Як приготувати сирну паску без яєць зі згущеним молоком і вершками
Насамперед нам потрібно курагу залити гарячою водою і на п’ять хвилин залишити. Нехай сушені абрикоси трохи розпаряться.
Далі, воду зливаємо, курагу промиваємо холодною водою і шаткуємо шматочками за розміром, приблизно, як родзинки.
Для сирної паски нам буде потрібно, що б сир був ніжним і однорідним, без єдиної крупинки. Для цього звичайний зернистий сир просто перебиваємо блендером або протираємо через дрібне сито два рази.
Масло вершкове та вершки складаємо в сотейник з товстими стінками і на самому маленькому вогні розтоплюємо, помішуючи ложкою. В ідеалі, нам потрібно що б вершки і масло розтанули, але не перегрілися і не закипіли.
Далі, змішуємо згущене молоко, цукрову пудру і перетертий сир.
На останньому етапі – додаємо в сирно-масляно-вершкову суміш курагу і перемішуємо.
Якщо ви точно слідували рецепту, то у вас повинна вийти ось така як на фото маса – трохи густіша, ніж жирна сметана.
Як сформувати сирну паску у формі
На дно розбірної пасхальної форми кладемо марлю, складену в 3-4 шари. Кінці марлі повинні виступати не менше ніж на 5 см за краї форми. Якщо у вас немає форми для сирної паски, її цілком може замінити звичайне сито або новий квітковий горщик з дірочками на денці.
Підготовлену таким чином форму наповнюємо сирно-вершковою масою, щільно утрамбовуючи її за допомогою столової ложки.
Ось так виглядає повністю наповнена форма. Зауважте, сирна суміш на пів сантиметра не доходить до її країв. Якщо сир буде випирати за краї форми, то основа готової сирної паски буде опуклою, а сама паска буде не стійкою.
Тепер, наша задача зробити так, що б заготовка великоднього десерту ущільнилася і з неї витекла зайва сироватка. Ось таку нехитру конструкцію я зробила: спочатку береться плоска велика тарілка, на неї ставиться перевернута плоска маленька тарілка, на маленьку тарілку ставимо перевернуту форму для паски, марлю загортаємо до середини форми і зверху ставимо плоске блюдце і щось важке. Як бачите на фото, можна і звичайну баночку з водою. ? У такому вигляді прибираємо нашу конструкцію в холодильник не менше ніж на 15 годин.
Це фото зроблено відразу після того, як я прибрала гніт. Візуально помітно, що сирна маса ущільнилася.
Перевертаємо форму, знімаємо бортики і марлю. Якщо у вас нероз’ємна форма, то паску акуратно витягаємо за краї марлі, після чого, марлю прибираємо.
Як прикрасити сирну паску
В якості прикраси для сирної паски я використала мигдаль і різнокольорові цукати.
А ось і друга сирна паска без яєць. Її я зробила в звичайному ситі. ?
Так виглядає моя сирна паска зі згущеним молоком в розрізі. За структурою вона нагадує жирний вершковий сир. Смак у неї, просто, очманілий! Структура неймовірно ніжна, а завдяки куразі відчувається приємна фруктова кислинка.
Домочадці, які зібралися за великоднім столом, мою красуню – сиру сирну паска без яєць – з’їли, буквально, за п’ять хвилин і попросили добавки.
Якщо бажаєте урізноманітнити кількість смачних добавок у солодкій сирній масі, то подивіться цей відео-рецепт від ютуб-каналу “Вегетаріанські рецепти – Готуємо з любов’ю!” і ви зможете своїми руками в домашніх умовах зробити смачну сиру сирну паску без яєць з самими різними наповнювачами (горіхами, родзинками, ізюмом, цукатами…).
Смачних та щасливих всім Великодніх світ!
Інші перевірені смачні рецепти на Великдень знайдете за посиланнями: