Сибірські шаньги – це старовинна страва, яка не схожа на пиріжки чи ватрушки. Це коржики з дріжджового тіста, на які мажуть несолодку, густу ситну начинку. В якості такої начинки може використовуватися намазка, зроблена зі сметани і борошна, з додаванням гороху чи іншої каші. Але найсмачнішими та найпопулярнішими є шаньги з картоплею. Зараз ми розкажемо вам рецепт приготування страви. До речі, якщо ви постите, або просто нема під рукою яєць, то яйця можна не додавати. Також дозволено замінити вершкове масло олією.
Інгредієнти: Борошно, Вершкове масло, Дріжджі, Картопля, Молоко, Перець, Сіль, Цукор, Яйце
Кухня: Російська кухня
Для приготування тіста треба взяти:
- 125 мілілітрів молока або води;
- 25 грамів свіжих дріжджів (або 1 чайну ложку сухих);
- 1 столову ложку цукру;
- 1 яйце;
- 100 грамів вершкового масла;
- 1 столову ложку сметани;
- дрібку солі;
- близько 400 грамів борошна.
Якщо страва має бути пісною, то треба:
- вершкове масло замінити на 4 столових ложки олії;
- яйце і сметану з розкладки прибрати;
- норму рідини збільшити до 200 мілілітрів.
Для цієї страви потрібне дуже пружне тісто, тому рекомендується використати живі дріжджі.
Зміст
Як поставити опару для тіста
Спочатку з’єднайте воду, цукор, дріжджі і замісіть до однорідності.
Потім накрийте чашу з дріжджами (можете використати для цього харчову плівку) та поставте в тепле місце на 15-30 хвилин. Чим якісніші дріжджі – тим швидше підійде опара.
На фото видно, що з ними повинно відбутися.
Коли з’явилося багато бульбашок – починайте містити тісто.
Як зробити тісто на шаньги
Для приготування варто скористатися хлібопічкою або кухонним комбайном. Розтопіть масло до такого стану, коли воно добре мажеться. Потім візьміть ємність, вилийте туди опару, додайте масло, яйце, сметану.
Далі треба просіяти борошно, аби збагатити його киснем. До речі, сіль треба класти останньою, бо вона гальмує розвиток дріжджів. Якщо хочете, в тісто можна покласти кардамон, мускатний горіх.
Поки тісто підходить, приготуйте начинку.
Як приготувати начинку з картоплі
Зваріть картоплю в підсоленій воді а зробіть з неї пюре. А щоб начинка вийшла смачнішою, в пюре можна додати смажену цибулю, гриби чи шкварки. В цьому рецепті додається цибуля. Її треба обсмажити на вершковому маслі.
Далі треба зробити пюре за допомогою блендера чи товкача. До речі, якщо у вас є спеціальний прес- краще скористатися ним. Бо блендер робить масу надто рідкою, а після товкача лишаються грудки.
Далі додайте в картоплю смажену цибулю, посоліть, поперчіть, додайте гаряче молоко і, постійно мішаючи, доведіть пюре до потрібного ступеня густоти.
Далі хай картопля охолоне до температури парного молока.
Тим часом піднялося ваше пружне сильне тісто, яке добре втримає вагу картоплі.
Як готувати шаньги
Розділіть тісто на порційні шматочки. З такої кількості інгредієнтів повинно вийти 24 штуки.
Далі візьміть картоплю. На кожен коржик треба брати ту ж кількість картоплі, що і тіста, можна навіть трохи більше. Далі скачайте колобки з тіста і з картоплі, сплюсніть їх і з’єднайте. Картопля має лежати на тісті.
А якщо у вас є сервірувальні кільця то можна пришвидшити процес. Для цього застеліть деко силіконовим килимком, присипте борошном, розставте на потрібній відстані кільця. Далі викладіть в кільце порцію тіста, добре розподіліть пальцями, зверху викладіть начинку, зробіть те ж саме і зніміть кільце.
Після цього накрийте деко серветкою та почекайте 25-30 хвилин, аби майбутня випічка настоялася.
Як спекти шаньги з картоплею
Коли тісто підійде, намажте їх збитим яйцем або яєчно-молочною сумішшю і поставте в духовку, попередньо розігріту до 200-220 градусів за Цельсієм. Готується така страва 25-30 хвилин.
Ось і все, ваша цікава смачна і ситна випічка готова.
Шаньги – це універсальна страва, яку можна їсти теплою і холодною, навіть заморожувати, а потім знову розігрівати.
То ж готуйте цю цікаву уральську страву та пригощайте нею гостей і насолоджуйтеся самі.