Хочу приділити увагу приготуванню такої простої страви, як смажена в борошні салака. Необхідно витратити зовсім трохи зусиль, щоб отримати апетитну рибку з хрусткою скоринкою. При цьому, і фінансово страва не дуже затратна. На мій погляд, найбільш вдалий варіант подачі смаженої салаки – гарячою, одразу зі сковороди, разом зі шматочком свіжого житнього хліба. Освоїти простий процес приготування цієї смачненької рибки кухарям-початківцям допоможе мій покроково оформлений рецепт з фото.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Рослинна олія, Салака, Сіль, Спеції
Нам знадобляться наступні продукти:
- свіжа салака – 700 грам;
- спеції для риби – 1,5 грама;
- дрібна морська сіль – 1,5 грама;
- пшеничне борошно (1-го або вищого ґатунку) – 2 ст. ложки;
- рослинна олія (рафінована) – для смаження.
Як приготувати смажену в борошні салаку
Приготування почнемо з традиційного для рибних страв кроку – чищення самої риби. Для цього, у рибинки відрізаємо голову, розрізаємо черевце та вичищаємо всі нутрощі. Особливу увагу слід приділити видаленню чорної плівки, залишки якої надають готовій рибі гіркий присмак. Далі, тушки промиваємо, обсушуємо паперовим рушником та приправляємо спеціями для риби.
На сковороду наливаємо порцію олії, але розігріватися на вогонь не ставимо. Кожну салаку з усіх сторін обвалюємо в борошні та викладаємо тушки на сковороду впритул одна до одної.
Коли сковорода повністю заповнена рибою, ставимо її розігріватися на сильному вогні. В процесі вогонь трохи зменшуємо, щоб салака не підгоріла.
Щільно викладена риба склеюється між собою, тому, можна перевернути її всю одночасно одним пластом за допомогою широкої лопатки.
Готову смажену рибу викладаємо на велике блюдо.
Смажена салака виходить трошки сухуватою, але від цього ще більш хрусткою та апетитною. Вживати її бажано одразу гарячою, але в охолодженому вигляді вона смакує не гірше, тому, можна подати її до столу і як холодну рибну закуску.
Салака смажена на сковороді – відео-рецепт
Про те як ще можна смачно посмажити дрібну рибу дізнайтесь із наступних відео.
Спершу традиційний відео-рецепт.
А ця салака смажиться у кукурудзяному борошні не потрошеною.
Цей відео-рецепт можна назвати або салака смажена в гострому кислому соусі на сковороді, або оригінально смажені шпроти. Рецепт запозичений у Джеймі Олівера та трішки адаптовано до наших реалій. Спробуйте! Вам сподобається.