Страва дімлама по-татарськи – смачні тушковані овочі з м’ясом в мультиварці

Східна кухня відрізняється особливим смаком та гармонійним поєднанням компонентів страв. Традиційно, м’ясні страви готуються з жирних сортів м’яса, однак, його жирність сповна компенсується великою кількістю овочів. До того ж, у східних кухнях для приготування використовуються особливі технології, такі як тривале тушкування або томління в казані, що максимально зберігає всю вітамінно-мінеральну користь продуктів. Отже, сьогоднішня страва – дімлама по-татарськи – смачні тушковані овочі з м’ясом. Готуємо в мультиварці.

В кухнях інших тюркських народів цю страву називається дамляма, димляма, чи  думляма. Незалежно від назви, суть страви однакова – тушковане м’ясо, вкрите кількома шарами овочів. Пропоную сьогодні приготувати дімляму по-татарськи, яка на відміну від інших варіантів приготування дозволяє використання не лише баранини, а і будь-якого м’яса, і навіть птиці. Приготувати цю східну страву самостійно вам допоможуть мій докладний опис процесу з покроково зробленими фото.

Як приготувати дімламу в мультиварці

За основу нашої страви візьмемо дієтичне м’ясо індика. Для смаження використаємо мінімум рафінованої олії – буквально пару столових ложок. Ще знадобляться овочі у великій кількості: цибуля ріпчаста, коріння селери, морква, томати, капуста, кабачки та баклажани. На жаль, в наявності не знайшлося свіжих кабачків та баклажанів, тому, довелося використати заморожені або сушені заготовки.

дімлама

Дімлама вважається однією з найбільш ледачих страв східної кухні. І не дарма. Адже, всі компоненти дімлами просто нарізають або навіть вручну рвуть на великі шматки, укладають пошарово у великий казан та відправляють на вогонь томитися. У східних народів дімлама готується на мангалі у казані з товстими стінками, який гарно підтримує температуру. Ми ж спробуємо відтворити аналогічні умови приготування за допомогою мультиварки.

Ще один важливий момент. В процесі викладання продуктів потрібно кожен шар присолювати та приправляти ароматними спеціями та прянощами. Для цього, ідеально підходить приправа для лагмана, яка включає гострий та солодкий перець, коріандр та зіру, а також духмяні трави. Для зручності в піалі змішуємо кухонну сіль та спеції і вже цією сумішшю будемо посипати продукти під час укладання в мультиварку.

Для початку, вмикаємо пристрій в режимі Смаження, додаємо в чашу трохи рослинної олії та викладаємо порізану великими шматками цибулю та біле коріння. Посипаємо пряною сумішшю.

дімлама

Поки смажиться цибуля нарізаємо м’ясо шматочками розміром з волоський горіх. Відправляємо м’ясо в мультиварку та продовжуємо різати овочі. Щоб робити це буз поспіху, змінюємо режим мультиварки на Тушкування.

дімлама

Наступний компонент – морква. Її нарізаємо товстенькими кільцями, а якщо морквина великого розміру, додатково ділимо їх на четвертинки.

дімлама

Якщо використовуєте свіжі кабачки та баклажани, то нарізаєте овочі крупними шматками. Я ж буду використовувати сушені овочі, які попередньо потрібно розмочити в гарячій воді. Коли шматочки овочів достатньо набрякнуть, викладаємо в чашу мультиварки прямо з водою. Не забуваємо присипати шар овочів прянощами.

дімлама

Важливий ароматичний компонент дімлами – часник. На великий казан використовують цілу головку часнику, яку просто миють (лушпиння не знімають) та занурюють під шар овочів. Для невеликої чаші мультиварки буде достатньо 3-4 зубчиків, які в очищеному вигляді розміщуємо в товщі овочів.

дімлама

Капусту нарізаємо великими прямокутниками. Під час вибору приблизного розміру нарізки можна користуватися наступним правилом : шматочки компонентів повинні вміщуватися в столовому приборі, яким будуть їсти страву. В нашому випадку це столова ложка.

Дімлама в мультиварці

Розрізаємо на порційні шматочки томати. В мене це морожені помідори чері, тому, я прямо замороженими ділю їх на половинки.

Дімлама в мультиварці

Останнім шаром викладаємо великі шматочки картоплі. Якщо страва готується влітку, коли в наявності молоденька картопелька, то можна викладати бульбі ціленькими та, навіть, не чищеними, а лише ретельно промитими. Останній шар овочів обов’язково посипаємо сумішшю спецій, закриваємо мультиварку та виставляємо таймер на 1,5 години.

Дімлама в мультиварці

Традиційно, під час приготування на вогні в казані страву додатково накривають капустяним листям, щоб максимально зберегти всередині пар. У випадку з мультиваркою це робити не потрібно, адже кришка і так дуже щільно закривається.

Приготування традиційної дімлами з бараниною вимагає не менше 1,5-2 годин приготування, однак, наша страва на основі м’яса індика буде готова вже за годину.

Залишається перемішати дімламу та приправили свіжою порубаною зеленню. Звісно це адаптований до міських реалій варіант подачі. В класичному варіанті страву не перемішують. Казан з дімламою просто перевертають на велике та глибоке блюдо, щоб збереглися шари овочів, а шматочки м’яса виявилися на вершині страви. Завдяки цьому кожен зможе покласти до своєї тарілки шматочки дімлами за смаком.

Блюдо дімлама в мультиварці

Зауважте, в процесі приготування додавати рідину зовсім не потрібно. За рахунок натурального соку овочів утворюється навариста, смачна та вельми ароматна підлива. Завдяки цьому, навіть у спрощеній міській подачі на порційних тарілках дімлама виглядає дуже апетитно, та й на смак – просто незрівнянна!

Дімлама по-татарськи

Як правильно готувати димляму по-убекськи демонструє наступний відео-рецепт.