Улітку саме час поповнити запас вітамінів в організмі. Приготувавши італійський соус (що народився в Генуї) на травах з оливковою олією, кожному вдасться збагатитися корисними речовинами.
У пригоді обов’язково стануть три найвідоміші рецепти, запозичені в італійських кулінарів, із фотографіями та покроковими описами кожного з етапів.
Інгредієнти: Базилік, Волоський горіх, Гірчиця французька, Зелень петрушки, Кедрові горіхи, Кінза, Рослинна олія, Сир пармезан, Сік лимона, Соєвий соус, Часник
Кухня: Італійська кухня
Зміст
Як зробити соус песто в домашніх умовах
Варіант 1 – із кедровими горішками
Складники:
- по пучку петрушки та базиліку;
- 50 грамів кедрових горішків;
- 50 грамів пармезану;
- 1 зубок часнику;
- 50 грамів оливкової олії.
Спершу, потрібно натиснути ножем на зубок часнику та дрібно нарізати його.
Для того щоб горіхи сповна віддали свій аромат, вони повинні виділити ефірні олії. Тому їх треба обсмажити на сковорідці. Під час цього, ні в якому разі не можна надовго залишати їх на плиті, тому що вони швидко горять.
Коли горіхи стануть золотистого відтінку, до них потрібно додати небагато рослинної олії та часник, перемішавши все, вогонь слід, відразу ж, вимкнути. Часник при термічній обробці втратить свою гостроту й страва не матиме специфічного часникового присмаку.
Зелень потрібно старанно помити.
У чаші блендера необхідно з’єднати петрушку, базилік, кедрові горішки з часником і масло. Оливкову олію можна замінити будь-якою рослинною.
Збивати всі перелічені інгредієнти треба до утворення однорідної консистенції. Якщо соус, у результаті, дуже густий, то до нього можна додати 3 столові ложки води. Після додавання рідини, він почне пінитися й злегка побіліє.
Продовжуючи процес збивання, необхідно додати до маси натертий на тертці пармезан. Потім, італійський соус треба посолити та поперчити. Після цього, він готовий до споживання.
Соус може зберігатися в холодильнику декілька тижнів. Головне, щоб при цьому на його поверхні був шар масла, яке потрібно час від часу додавати в посудину.
Варіант 2 – із волоським горіхом
Складники:
- по пучку базиліку та кінзи;
- 50 грамів волоських горіхів;
- 50 грамів твердого сиру;
- 1 зубок часнику;
- 50 грамів соняшникової олії.
Спосіб приготування такого соусу майже не відрізняється від класичного. Після обсмажування горіхів, так само слід з’єднати та збити в блендері всі компоненти. Лише, що стосується сиру, то його рекомендується додавати перед самою подачею на стіл.
Варіант 3 – песто по-домашньому
Складники:
- пучок зелені;
- 50 грамів волоських горіхів;
- 1 ст. л. соєвого соусу;
- 50 грамів сир твердого сорту;
- 1 ст. л. французької гірчиці;
- пів ч. л. лимонного соку;
- 50 грамів соняшникової олії.
Приготування соусу песто теж є традиційним. Але, роблячи його за цим рецептом, доречно буде використати будь-яку зелень.
Між іншим, варто знати, що волоські горіхи неабияк корисні для здоров’я серця. Не дарма, на початку розвитку медицини його називали деревом життя. А в петрушці міститься у 2 рази більше вітаміну С, ніж у лимонах.
Канапе з соусом песто стануть чудовим сніданком або перекусом на нашвидкуруч, якщо його приготувати завчасно.
До того ж, соус песто можна подати, як приправу до запечених овочів, смачно буде, якщо ним заправити салат або пасту. Він ідеально підкреслює смак основної страви та додає їй насиченості та яскравості.