Багатьом ласунам тяжко відмовитись від смачних десертів у піст. Цього не прийдеться робити, якщо ви вмієте готувати смажені в олії солодкі пісні пончики на дріжджах і воді. А хіба знайдеться хтось, хто відмовиться поласувати рум’яними та апетитними дріжджовими пончиками? Отже, пропоную свій простий рецепт приготування солодких дріжджових пампухів з повітряною текстурою.
Щоб замісити тісто для цього пісного десерту знадобиться мінімум продуктів – вода та швидкорозчинні дріжджі. Тож, не вагаймося та приступаймо до приготування.
Інгредієнти: Вода, Рослинна олія, Цукор, Цукрова пудра, Яйце
Складові:
- вода кип’ячена – 100 мл;
- яйце – 1 шт.;
- сухі дріжджі – 10 гр;
- цукор – 2 ст. ложки;
- рослинна олія (в тісто) – 1 ст. ложка;
- борошно – скільки візьме тісто;
- цукрова пудра – для декору;
- рослинна олія – для смаження.
Як зробити пісні пончики на дріжджах
Замішувати тісто будемо без зайвого очікування на реакцію дріжджів. В теплу воду висипаємо цукор та швидкорозчинні дріжджі. Розмішуємо до розчинення компонентів та додаємо олію.
Вбиваємо до ємності яйце та додаємо борошно. Замішуємо достатньо туге тісто.
Чекати поки тісто підніметься не обов’язково, можна одразу приступати до розкочування. З тонкого пласту тіста видавлюємо спочатку великі кола, а потім в середині них маленькі. Для цього можна скористатися спеціальними формами різного діаметру або підручними засобами – склянкою та чаркою.
Залишки тісто знову розгортаємо в тонкий пласт та повторюємо процес вирізання майбутніх пампушків. Бажано дати заготовкам пару хвилин на «відпочинок» і тільки після цього занурювати в розпечену олію.
Звертаю увагу, що можна обійтися без розкочування тіста, а поділити його на маленькі порції та дати їм трохи піднятися в теплі. Після цього вручну сформувати кола та зробити посередині отвори.
Заготовки пончиків смажимо на сковороді у великій кількості добре розігрітої олії. Якщо в наявності є фритюрниця, смажимо пончики в ній.
Підсмажуємо пампухи з обох боків до появи золотистого рум’янцю.
Пухкі дріжджові пончики перед подачею на стіл посипаємо цукровою пудрою.
Звертаю увагу, що велика кількість цукру ускладнить процес підйому тіста, тому, у дріжджове тісто ми поклали його зовсім трішки. Через це готові пончики виходять майже не солодкими, тож дуже доречно посипати їх пудрою чи полити солодким сиропом.
Хочу зазначити, що даний рецепт приготування пісного дріжджового тіста на воді досить універсальний. З нього можна приготувати смажені пиріжки з різними начинками або використати його як основу для піци.
Пісні дріжджові пончики – відео-рецепти
Перший відео-рецепт – прості у приготування пісні пампушки на живих дріжджах.
Автор цього відео-рецепту навчить як готувати дуже смачні пісні пончики з маком. Замість маку в якості начинки можно використати фруктове повидло. На Закарпатті такі пампухи називають фанки, а у Німеччині – берлінери.
Із цього пісного дріжджового тіста на мінеральній чи то газованій воді можете спекти на тільки смачні пампухи, але і пиріжки з різними начинками. Тісто підходить як для випікання в духовці, так і для смаження на сковороді.