Манти з м’ясом – це китайська страва, яка ще в Середньовіччі стала популярною в Середній Азії. Зараз ми розкажемо, як приготувати смачну класичну їжу, яку найкраще робити зі свинини.
Інгредієнти: Борошно, Вода, Перець, Свинина, Сіль, Цибуля, Яйце, Яловичина
Кухня: Азіатська кухня
Дехто робить манти і з курки або баранини. Але баранина має специфічний смак, а у курятини, навпаки, він слабко виражений. Тому краще все ж таки купити свинину і приготувати фарш.
Зміст
Як приготувати манти в домашніх умовах
Отже, спочатку треба зробити фарш самостійно, бо готовий вам не підійде.
Як зробити фарш для мантів
Дуже важливо, щоб всі продукти в фарші були додані в такій пропорції: третина обсягу – жирне і ніжне м’ясо, третина – пісне і щільне, і третина – цибуля. Часом цибулю замінюють гарбузом. А у вегетаріанській версії манти роблять тільки з гарбузом і цибулькою.
Для мантів м’ясо можна тільки різати, а не пропускати через м’ясорубку. Тому трохи заморозьте шматок, щоб з ним зручніше було працювати. Та поріжте на шматочки, які будуть розміром з родзинку.
Також в фарш варто класти більше спецій і духмяних трав. Тому рекомендуємо додавати зелень, перці, коріандр, зіру, пажитник та все, що вам до смаку.
М’ясо і зелень та приправи треба добре перемішати і навіть відбити (покласти в пакет і кидати об стіл), щоб воно стало максимально м’яким. А потім відставити хоча б на 30 хвилин, аби фарш добре просочився ароматами.
Як замішувати тісто на манти
Щоб зробити прісне тісто – можна просто з’єднати борошно, воду і сіль. Але якщо ще додати яйце і по столовій ложці олії та горілки, то тісто стане дуже пружним та еластичним. Його легко розкатати і з нього дуже зручно щось ліпити. Тісто для мантів можна місити руками, в комбайні з насадкою тістомісильник, або в хлібопічці на режимі «Прісне тісто».
Тісто треба сказати в колобок, закрити харчовою плівкою і поставити в холодильник на 30 хвилин.
Як ліпити манти
Оскільки манти ліпляться швидко а варяться довго, перед тим, як ліпити, зразу ж ввімкніть мантоварку, пароварку або мультиварку.
Отже, візьміть тісто, відривайте від нього досить великі шматки та розкатуйте, але не дуже сильно. Товщина має бути десь 2-3 міліметра, щоб тісто добре варилося і могло втримати сік.
Що ж стосується ліплення, то кожен може обирати той спосіб, який йому подобається. Головне, пам’ятайте про такі правила: крах тіста обов’язково повинні бути підняті вгору, щоб сік не виливався; повинен залишатися отвір для виходу пари. Адже манти варяться саме на пару, тому вони не повинні бути повністю герметичними.
Як варити манти з м’ясом
Змастіть піддони олією або вершковим маслом та викладіть манти так, щоб вони не торкалися одне одного.
Час варіння (від моменту закипання води) – 30 хвилин. Якщо манти заморожені, тоді варіть їх на 10 хвилин довше.
Готові манти старайтеся діставати дуже обережно, підіймаючи лопаткою, аби не порвати тісто.
Подавати страву з розтопленим маслом та зеленню.
Також є дуже багато соусів для мантів, які робляться на основі катики (жирного кисломолочного продукту типу сметани). Вони бувають з томатом, пекучим перцем, часником, травами. Кожен соус повинен бути ароматним, гострим та пряним. Тому якщо хочете приготувати такий соус – пам’ятайте про це.