Як і у багатьох господинь у мене є кілька улюблених «перевірених» рецептів салатів, які я, як правило, готую до новорічного столу. Один з таких святкових салатів це «Оселедець під шубою». Як приготувати цей салат знає, напевно, кожна господиня. А я хочу поділитися своєю ідеєю, як я приготувала і прикрасила свій салат у вигляді символу Нового року – мавпи. Це була “репетиція”, так, що не судіть строго.
Інгредієнти: Білок, Болгарський перець, Буряк, Зелень петрушки, Картопля, Майонез, Морква, Оселедець, Цибуля, Яйце
Інгредієнти:
• морква – 2 шт .;
• буряк (вінегретних сортів) – 1 шт .;
• картопля – 3 шт .;
• цибуля – 1 шт .;
• філе оселедця – 2 шт.
• яйця курячі – 3 шт .;
• майонез – 1 пачка (300 гр).
Для оформлення мені знадобилися:
• буряк;
• білок;
• морква;
• оселедець;
• перець салатний;
• гілочка петрушки.
Зміст
Приготування салату «Оселедець під шубою»
Вищеописані відварені овочі (морква, картопля і буряк) необхідно очистити від шкірки і нашаткувати на тертці з великими отворами.
Цибулину нам необхідно очистити і нарізати тоненькими півкільцями.
Яйця очищаємо від шкаралупи і відокремлюємо жовток від білка. Потім жовтки потрібно розтерти руками в порошок, а білок натерти на великій тертці.
Оселедцеве філе потрібно нашаткувати дрібненькими квадратиками (0,5 на 0,5 см).
Коли ми підготували всі складові нашого салату, можна приступити до найважливішого етапу, формування і прикрашання страви.
Поділюся маленьким секретом, щоб мордочка нашої мавпочки не “попливла» (була більш чіткою) перед складанням салату я злегка віджала рідину з натертої моркви і буряка.
Для збірки салату я вирішила взяти велике плоске фарфорове блюдо, як виявилося на такій поверхні дуже зручно формувати салат.
Як збираємо або формуємо шари салату «Оселедець під шубою».
Спочатку з натертої картоплі я виклала на блюді якусь подобу мордочки мавпи. Врахуйте, що картопля трохи сухувата, і що б краще вийшло формувати мордочку, просто намочіть руки холодною водою.
Далі я відрізала у майонезного пакета маленький куточок і промазала картоплю тоненьким шаром майонезу. Щоб не повторюватися хочу сказати відразу, наш салат необхідно змащувати майонезом через кожні два шари.
Потім, на картоплю необхідно рівномірним шаром викласти оселедцеві кубики. Слідкуйте за тим, щоб верхні шари салату не виходили за межі нижніх.
Далі, посипаємо салат цибульними півкільцями. Цибулі краще покладіть трохи, інакше наш салат може потім гірчити.
Наступним шаром викладаємо морквину. При цьому руками трохи утрамбовуємо салат.
Далі, необхідно викласти білки яєць (зовсім небагато залиште для вушок мавпи).
Потім, викладаємо шар буряка і знову утрамбовуємо злегка салат. Трохи буряків (1/3 частина) потрібно залишити для оформлення салату.
Останнім шаром щедро посипаємо салат тертими жовтками. А в районі вушок для контрасту викладаємо трохи тертого білка.
Як прикрасити салат Шуба на Новий рік – рік Мавпи
Щоб надати нашому салату закінченого вигляду довелося трохи постаратися. Очі для мавпи я вирізала з яєчного білка, по суті, просто зрізала кінчик яйця. В серединку очей я поклала трохи морквини натертої і по малюсінькому кубику оселедця.
Широченну посмішку мавпи я вирішила сформувати з натертого буряка.
Носик вирізала з шматочка салатного перцю.
Зачіску мавпочки, теж, вирішила зробити з натертого буряка і в якості бантика на верхівку мавпи поклала кілька листочків петрушки.
Ось і все, тепер дамо нашому новорічному салату оформленому до зустрічі року Мавпи трохи настоятися в холодильнику. Скажу чесно, вийшло смачно, ну а наскільки красиво – вирішувати Вам, мої дорогі читачі. Дуже хочу, щоб у Вас вийшло красивіше і смачніше. Всіх вітаю з наступаючим Новим роком!