Смачний капусняк зі свіжої капусти з м’ясом і крупою булгур

Якщо Вашим рідним уже надоїли традиційні перші страви, пропоную приготувати капусняк з м’ясом та свіжою капустою. Це дуже навариста, ситна та ароматна страва, та ще й дуже смачна. У цьому рецепті я пшоно замінила на крупу булгур. Та якщо Ви бажаєте приготувати справжній український капусняк, тоді використовуйте пшоно.

Капусняк зі свіжої капусти

Інгредієнти на десять порцій супу:

  • свинина на кістці (у мене лопатка) – 500 грамів;
  • крупа булгур – 40 грамів;
  • картопля – 5 шт.;
  • часник – 3-5 зубків;
  • капуста – 1 кг;
  • морс томатний – 150 мл;
  • пісне масло – 30 мл;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля 1 шт.;
  • сіль – за смаком.

Як варити капусняк

Спершу підготуємо м’ясо. Вирізаємо зі шматка свинини кістку, але не дуже сильно обрізаємо, коли м’ясо звариться, тоді буде добре відділятися.

Капусняк зі свіжої капусти

Тепер нарізаємо м’якоть невеличкими шматочками, розміром приблизно як половина коробки сірників. Далі кісточку та шматочки свинини кладемо в каструлю, заливаємо холодною водою та ставимо на вогонь, щоб зварився бульйон для капусняка.

Капусняк зі свіжої капусти

У глибоку миску насипаємо крупу булгур, заливаємо водою, щоб крупа набухала.

Крупа булгур

Поки вариться бульйон, починаємо готувати заправку для супу. Цибулю та моркву очищаємо від шкірки, овочі шаткуємо на невеличкі кубики. В сковорідку наливаємо соняшникову олію, додаємо нарізані овочі та злегка обсмажуємо до прозорості цибулі.

Заправка для супу

Заправка майже готова, вливаємо до неї томатний морс, гарненько все перемішуємо та доводимо суміш до кипіння.

Заправка для супу

Супову заправку знімаємо з вогню, відставляємо. Саме час злити з крупи воду, ще потрібно добре промити крупу під краном.

Далі підсолюємо бульйон та всипаємо до нього крупу (вона готується довго).

Капусняк зі свіжої капусти

З картоплі знімаємо шкірку, але за цим рецептом ми не будемо її нарізати, а покладемо її у суп цілою.

Капусняк зі свіжої капусти

Тепер потрібно качан капусти нарізати дрібненькими кубиками, як на фото.

Картопля зварилася, дістаємо її з бульйону шумівкою, а до бульйону відправляємо нарізану капусту.

Капусняк зі свіжої капусти

За час, доки звариться капуста, розминаємо варену картоплю виделкою чи товкачкою у пюре. Перевіряємо, якщо капуста готова, то викладаємо картопляне пюре знову у суп.

Очищаємо часник та подрібнюємо.

Капусняк зі свіжої капусти

Далі у капусняк додаємо готову томатну заправку. Чекаємо, доки закипить, вкидаємо в суп часник, вимикаємо вогонь, каструлю накриваємо кришкою.

Капусняк зі свіжої капусти

Готовий суп повинен настоятися протягом п’ятнадцяти-тридцяти хвилин.

Капусняк зі свіжої капусти

Розливаємо густий та ароматний суп у тарілки та подаємо до столу. Найкраще смакує капусняк, якщо додати у кожну тарілку ложку сметани чи майонезу, хто як любить.