Кажуть, що кожна господиня готує борщ по-своєму. Сьогодні пропоную вашій увазі борщ з квасолею та свіжими овочами. Для заправки я використала томатний морс. Борщик за цим рецептом виходить надзвичайно апетитним, поживним та смачним.
Інгредієнти: Болгарський перець, Буряк, Капуста, Картопля, Квасоля, Кріп, Морква, Рослинна олія, Сіль, Томатний сік, Цибуля, Часник, Яловичина
Для вашої зручності, я приготувала покроковий рецепт з фото. Переконана, що борщ з квасолею буде до смаку вашій родині й ви частенько готуватимете його на обід.
З розрахунку на трилітрову каструлю беремо:
- яловичина (ребро або лопатка) – 300 г;
- квасоля – 150 г (Важливо: перед приготуванням замочіть на пару годин);
- картопля – 4 шт.;
- буряк – 1 шт.;
- капуста – 300-400 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1-2 шт.;
- часник – 1 середня голівка;
- перець салатний (заморожений або свіжий) – 1 шт. ;
- кріп (свіжий, сушений або морожений) – 3 ст. ложки;
- морс томатний – 150 мл;
- рослинна олія – 40 мл;
- сіль – за смаком.
Як зварити борщ з квасолею
Приготування більшості перших страв розпочинається стандартно: з бульйону. М’ясо миємо, кладемо до каструлі з водою і ставимо на вогонь.
Після того, як бульйон закипить, знімаємо піну і зменшуємо вогонь. Далі варимо під кришкою на слабкому вогні.
Підготовану заздалегідь квасолю викладаємо у каструлю і варимо разом з м’ясом. Якщо ви забули замочити квасолю – не біда. Просто варитися вона буде довше, ніж та, що була попередньо замочена.
Буряк чистимо й нарізаємо продовгуватими брусочками.
Буряк та квасолю можна варити разом, оскільки час їхнього приготування є приблизно однаковим. На цьому етапі бульйон можна трохи підсолити.
Готуємо заправку для борщу. Спершу чистимо моркву й цибулю. Далі, моркву тремо на крупній тертці, а цибулю нарізаємо маленькими кубиками. Салатний перець (я брала заморожений) нарізаємо середніми кубиками. Як на фото.
Обсмажуємо наші овочі на рослинній олії, час від часу помішуючи.
Коли цибуля стала практично прозорою, додаємо до заправки томатний морс. Його ще можна замінити томатним соком або перебитим свіжим помідором. Залишаємо заправку на малому вогні ще хвилин на 10. Цього часу достатньо, щоб зайва рідина випарувалася, а заправка стала густою й запашною.
Під кінець додаємо до заправки подрібнені кріп та часник.
На цей час м’ясо має бути готове. Дістаємо його з бульйону, нарізаємо невеликими шматочками й повертаємо до каструлі.
Нарізаємо картоплю шматочками трохи більшими, ніж для супу, а капусту шаткуємо тонкими, довгими смужками.
Додаємо в борщ картоплю і варимо хвилин 5.
Після цього додаємо капусту й варимо до готовності усіх овочів.
У самому кінці додаємо заправку до борщу.
Востаннє доводимо до кипіння й знімаємо з вогню.
Наш домашній борщик з квасолею готовий.
Зазвичай, борщ подають зі свіжим хлібом, цибулькою та сальцем. Проте, якщо ви хочете здивувати рідних, радимо звернути увагу на таку цікаву страву, як бурякові пампушки з часником.