Цей рецепт смачного десерту запозичений із португальської кухні, але там, навпаки, зазначають, що в пудингу Молотофф російські корені. Для ласунів це не має ніякого значення.
Інгредієнти: Білок, Ванілін, Винний камінь, Вода, Лимонний сік, Рослинна олія, Цукор
Кухня: Португальська кухня
Готується меренга на водяній бані в духовці, при цьому обов’язковим є додавання винного каменю або соку лимону. Без цих складників, білкова маса “сяде” й втратить форму під час випікання, тобто стане рідкою. У Португалії меренгу не завжди готують з карамеллю, замість неї дозволяється використати заварний англійський крем із фруктами, що подобаються. Тоді вийде отримати нові смакові нотки португальського десерту.
Складники:
Для підготовки форми:
- півтори ст. л. рослинної олії;
- 2 ст. л. білого цукрового піску.
Для карамелі:
- пів склянки цукру;
- півтори ст. л. води.
Для меренги:
- 1 склянка цукру;
- пів ч. л. винного каменю або лимонного соку;
- півтори склянки яєчних білків (десь біля 10 штук);
- пів ч. л. ваніліну;
- чверть ч. л. мигдального екстракту (за бажанням);
- склянка = 250 мілілітрів.
Зміст
Як приготувати меренгу в домашніх умовах
Насамперед, потрібно спекти меренги, в розігрітій духовці до 180 °С.
Для того щоб спекти португальський десерт, необхідно взяти форму для кексів, змащену рослинною олією (залишки олії, що стече на дно слід промокнути серветкою).
Потім, її треба посипати цукром. Щоб він рівномірно розподілився по формі, її треба повертати й злегка постукувати по краях. Після цього, форму слід перевернути й струсити залишки цукру.
Як зробити карамель з цукру
У ківшик з товстим дном потрібно насипати цукор, додати воду та залишити на декілька хвилин, щоб він ввібрав у себе воду, перемішувати не треба. Потім, посудину слід помістити на мінімальний вогонь і дочекатися, коли цукор почне розчинятися та перетворюватися в карамель. Перемішувати не потрібно, можна лише струшувати ківшик.
Карамель в гарячому вигляді необхідно максимально рівномірно розподілити по поверхні форми.
Як зробити меренгу
Білки кімнатної температури слід збити міксером у пухку масу. Коли білки збільшаться в обсязі, можна всипати двома порціями цукор, продовжуючи збивати. При додаванні останньої частини цукру, можна вливати винний камінь чи лимонний сік, ванілін і екстракт мигдалю. Збивати потрібно до утворення стійких піків.
Дехто з господинь, для того щоб цукор швидше розчинився, попередньо перебиває його в блендері.
Готову білкову масу необхідно перекласти з допомогою лопатки (це допоможе не потрапити в масу зайвому повітрю) в форму.
Щоб правильно спекти меренгу, форму з білками потрібно занурити (десь, на 3 см) в жаростійку форму з дуже гарячою водою. Отриману конструкцію необхідно відправити в гарячу духовку на 50 хвилин, не відкриваючи духовку протягом перших 35 хвилин. Під час випікання білковий десерт буде повільно та рівномірно збільшуватися в об’ємі.
Готову меренгу можна виймати з духовки в гарячому вигляді. Для цього її слід накрити сервірувальною тарілкою та перевернути. Головне в цей момент не обпектися. Обережно знявши форму, можна помилуватися, як ніжно стікає карамель.
Португальська меренга в розрізаному вигляді дуже апетитна.
Вона має гарну пористу текстуру й відмінно тримає форму.
Смакувати португальським десертом меренгою – це справжнє ніжне задоволення.