Улюблена страва мого чоловіка – вареники з картоплею та з цибулею. Проста смажена цибуля у цій страві перетворюється у смачну цибульну ікру. В нашій родині така страва зветься просто – картопляні вареник на цибульній подушці. Ці смачні вареники він готовий їсти і вдень, і вночі всі сім днів на тиждень. Як на мене, то готуються вареники досить легко. Отже, побалувати чоловіка улюбленою стравою – свята справа.
Як раз напередодні я готувала картопляні вареники і, як завжди, робила фото-звіт процесу, тому зараз із задоволенням пропоную всім свій покроково оформлений рецепт з фото.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Готове тісто, Картопля, Рослинна олія, Сіль, Спеції, Цибуля
Кухня: Українська кухня
Отже, нам знадобиться:
- 300 грам тіста для вареників;
- 4 картоплини;
- 3-4 ріпчастих цибулини;
- 3 ст. ложки рослинної олії;
- 1-1,5 ч. ложок солі;
- спеції (коріандр, чорний перчик) – за смаком;
- борошно пшеничне в/ґ – для посипання робочої поверхні.
Зміст
Як приготувати вареники з картоплею з ікрою із цибулі
Перш, ніж приступимо безпосередньо до приготування традиційної страви української кухні – вареників, підготуємо начинку.
Як зробити картопляну начинку для вареників
Очищуємо бульби та промиваємо водою. Для прискорення процесу варіння нарізаємо картоплю шматочками, заливаємо водою та ставимо варитися. Після закипання додаємо солі за смаком.
З готової картоплі зливаємо воду та товчемо її до отримання однорідного пюре.
Як готувати цибулеву подушку або цибульну ікру
Для приготування ікри із смаженої цибулі нам знадобиться 3 великих або 4 середніх цибулини. Знімаємо лушпиння та миємо її.
Щоб отримати смачну цибулеву ікри, очищену основу необхідно дуже дрібно порізати, а ще краще – подрібнити в кухонному комбайні. Для цього підійде насадка «ніж-крильчатка». Перед закладкою в чашу комбайна кожну цибулину нарізаємо великими шматочками.
На сковороді розігріваємо рослинну олію та висипаємо подрібнену цибульну масу. Під час смаження цибулі додаємо солі та трохи спецій за смаком. Готовність ікри визначаємо по апетитному золотистому відтінку цибулі.
Як ліпити вареники з картоплею
Порцію готового тіста на воді для вареників з картоплею розкачуємо в пласт завтовшки приблизно 7 мм та вирізаємо порційні кружальця. Можна також зробити з тіста «ковбаску», нарізати її на порційні шматочки та розкачати кожен до потрібної товщини. В центр заготовок з тіста викладаємо порції начинки. Після чого, просто защипуємо краї тіста, формуючи вареники. Для красоти можна защепити краї косичкою, як на фото.
Як відварити вареники з картоплею на воді
Сформовані вареники викладаємо в киплячу, трохи підсолену воду порціями по 6-8 штук. Оптимальна кількість вареників для одночасного варіння визначається розміром каструлі та самих вареників.
Для готовності достатньо варити вареники, приблизно, 7 хвилин після закипання води разом з ними.
Як подавати вареники з картоплею на цибульній подушці
Оформити страву для подачі ви можете на свій розсуд. Наприклад, можна на тарілці сформувати шар зі смаженої цибулі і на нього викласти зварені вареники. Інший варіант подачі – розкласти на тарілці по колу вареники, а в центрі розмістити порцію цибульної ікри.
Як завжди, вас обмежує лише власна фантазія та бажання «заморочитися». На додачу до вареників з картоплею можна подати соління, особливо гармонічно, на мій погляд, підходять помідори.
Вареники з картоплею з цибулею – відео-рецепти
Для тих, хто любить випробовувати різні варіанти приготування пропоную переглянути і відео-рецепт вареників з картоплею та луком від Лазерсона. Не вірте на слово, а краще перевірте в домашніх умовах, що виходить дуже смачно.
Наступний варіант приготування страви, який я хочу запропонувати, картопляні вареники зі смаженою цибулею від Ольги Матвєй.
Вдалих кулінарних експериментів та смачних вареників!