Перші страви – це ті, які готуються на відварах з м’яса, овочів, грибів, риби, злаків і навіть фруктів та ягід. Зрозуміло, що більшу частину таких страв становить рідина. А ще перші страви можна готувати не лише на воді. За основу беруть і молоко, розсіл, сироватку. Варіантів – безліч. Зазвичай перші страви подають гарячими. Хоча, вони зустрічаються і в холодному вигляді. Перші страви присутні у національних кухнях усього світу.
На початку своєї еволюції, перші страви називалися просто – «юшка». І тільки з часом почали з’являтися супи, борщі, бульйони, окрошки, солянки, гаспачо, а також їх варіації.
Як ми вже казали, перші страви бувають і гарячими, і холодними. Так само, як і закуски. На сьогодні, у багатьох країнах перші страви є важливою частиною щоденного раціону і подаються здебільшого на обід. При цьому, нечасто зустрінеш святкове або новорічне меню без перших страв. На святковому столі перші страви виконують схожу із гарячою закускою роль: зменшують всмоктування алкоголю і не дають остаточно насититися, а лише збільшують апетит. У повсякденному житті функція супу виглядає інакше: наповнити шлунок і, відповідно, знизити відчуття голоду.
На цьому історична частина закінчується. Пропонуємо перейти до практики та ознайомитися з простими у приготуванні рецептами смачних та поживних перших страв.