Смачні картопляні деруни або оладки з картоплі

Ця проста страва з картоплі — золотисті та ароматі деруни — користується великою популярністю в жителів різних країн. В Білорусі цю страву називають «драники» або «дзеруни», в Україні — деруни, (на Закарпатті – кремзлики), а росіяни кажуть «какоркі». Всі рецепти майже однакові, різняться лише інгредієнтами. А взагалі це просто смачні оладки з сирої тертої картоплі. Сьогодні я хочу запропонувати приготувати справжні українські деруни за стандартним рецептом, без додавання цибулі або фаршу.

Інгредієнти:

Смачні картопляні деруни, деруни з картоплі або картопляні оладки

  • 5 картоплин;
  • 3 яйця;
  • 1 ч.л. солі;
  • 1 склянка борошна;
  • рослинна олія (для смаження).

Як готувати деруни

Все просто та легко. Чистимо картоплю та натираємо на великій тертці. Якщо у Вас є комбайн, це чудово: все буде набагато швидше.

Смачні картопляні деруни, деруни з картоплі або картопляні оладки

До натертої картоплі вбиваємо яйця, солимо та перчимо за смаком.

Смачні картопляні деруни, деруни з картоплі або картопляні оладки

Вмішуємо борошно.

Смачні картопляні деруни, деруни з картоплі або картопляні оладки

Виходить рідкувате тісто.

Смачні картопляні деруни, деруни з картоплі або картопляні оладки

На сковороду з гарячою олією столовою ложкою викладаємо оладки.

Смачні картопляні деруни, деруни з картоплі або картопляні оладки

Перевертаємо через кілька хвилин на другу сторону та накриваємо кришкою для тушкування, щоб картопляна маса добре просмажилася та не була хрумкою.

Смачні картопляні деруни, деруни з картоплі або картопляні оладки

Після обсмажування деруни бажано викласти на паперові серветки, щоб позбутися зайвої олії.

Смачні картопляні деруни, деруни з картоплі або картопляні оладки

Смачні деруни готові, їх можна подавати до столу з густою холодною сметаною. Така страва сподобається дітям.

Смачні картопляні деруни, деруни з картоплі або картопляні оладки

А от у страві для дорослих можна проявити фантазію.

Для пікантного та гострого смаку деруни можна подати з часниковим соусом.

Інгредієнти для соусу:

  • 2 зубчики часнику;
  • 2 ст. ложки майонезу (можна замінити сметаною);
  • кріп (можна морожений).

Кріп дрібно кришимо. Зубчики часнику пропускаємо через часникодавку, можна натерти на дрібній тертці. Все змішуємо з майонезом та настоюємо, наскільки у Вас вистачить терпіння. Виходить білий соус з інтригуючим смаком та зеленими вкрапленнями. Об’єднуємо все з майонезом. Взимку, під час холодних дощів або вірусних захворювань такий соус стане «захисником» Вашого здоров’я, а от смачні золотисті деруни з цим соусом якось непомітно та швидко зникають з тарілок.