Ця проста страва з картоплі — золотисті та ароматі деруни — користується великою популярністю в жителів різних країн. В Білорусі цю страву називають «драники» або «дзеруни», в Україні — деруни, (на Закарпатті – кремзлики), а росіяни кажуть «какоркі». Всі рецепти майже однакові, різняться лише інгредієнтами. А взагалі це просто смачні оладки з сирої тертої картоплі. Сьогодні я хочу запропонувати приготувати справжні українські деруни за стандартним рецептом, без додавання цибулі або фаршу.
Інгредієнти: Борошно, Картопля, Рослинна олія, Сіль, Яйце
Інгредієнти:
- 5 картоплин;
- 3 яйця;
- 1 ч.л. солі;
- 1 склянка борошна;
- рослинна олія (для смаження).
Як готувати деруни
Все просто та легко. Чистимо картоплю та натираємо на великій тертці. Якщо у Вас є комбайн, це чудово: все буде набагато швидше.
До натертої картоплі вбиваємо яйця, солимо та перчимо за смаком.
Вмішуємо борошно.
Виходить рідкувате тісто.
На сковороду з гарячою олією столовою ложкою викладаємо оладки.
Перевертаємо через кілька хвилин на другу сторону та накриваємо кришкою для тушкування, щоб картопляна маса добре просмажилася та не була хрумкою.
Після обсмажування деруни бажано викласти на паперові серветки, щоб позбутися зайвої олії.
Смачні деруни готові, їх можна подавати до столу з густою холодною сметаною. Така страва сподобається дітям.
А от у страві для дорослих можна проявити фантазію.
Для пікантного та гострого смаку деруни можна подати з часниковим соусом.
Інгредієнти для соусу:
- 2 зубчики часнику;
- 2 ст. ложки майонезу (можна замінити сметаною);
- кріп (можна морожений).
Кріп дрібно кришимо. Зубчики часнику пропускаємо через часникодавку, можна натерти на дрібній тертці. Все змішуємо з майонезом та настоюємо, наскільки у Вас вистачить терпіння. Виходить білий соус з інтригуючим смаком та зеленими вкрапленнями. Об’єднуємо все з майонезом. Взимку, під час холодних дощів або вірусних захворювань такий соус стане «захисником» Вашого здоров’я, а от смачні золотисті деруни з цим соусом якось непомітно та швидко зникають з тарілок.