Сьогодні приготуємо домашні голубці з м’ясом та рисом. Акуратні, невеличкі, з ароматною начинкою. Я буду варити їх у мультиварці, але хочу сказати, що посуд для голубців — не головне. Якщо голубчики накрутити правильно, то вони будуть чудовими при варінні у будь-якій каструлі. Ви просто дотримуйтеся послідовності пропонованого рецепта з покроково відзнятими фото.
Інгредієнти: Капуста, Морква, Рис, Томатна паста, Фарш м'ясний, Цибуля
Найперше у приготуванні смачних голубців — правильний вибір капусти. Качан повинен бути середньої щільності, плескатої форми та з не жорсткими листками. Фарш підійде любий, та якщо Ви хочете приготувати наваристу та жирну страву, тоді найкраще взяти фарш зі свинини. Для дитячого меню більше підійде курячий фарш, з ним страва готується швидше і стає ніжнішою.
Інгредієнти:
- 500 гр. фаршу;
- 1 склянка рису;
- 2 цибулини;
- капуста;
- морква;
- сіль, перець;
- томат.
Зміст
Як зробити голубці
Спершу приготуємо начинку. Відваримо добре промитий рис, додаємо до м’ясного фаршу, солимо.
Чистимо цибулю та дрібненько нарізаємо. Одну частину додаємо у начинку до рису та м’яса, другу залишаємо для засмажки.
Моркву подрібнюємо комбайном або натираємо на великій тертці. Викладаємо разом з цибулею на сковорідку, солимо, перчимо, обсмажуємо, додавши томат.
Як підготувати капусту для голубців
Качан обережно кладемо в киплячу воду.
Коли верхні листки пропарилися, акуратно відділяємо їх від основи капусти.
Пропарені листочки перекладаємо в окрему миску. Коли всі листки будуть готові, кладемо по одному на обробну дошку, зрізаємо жорсткі прожилки, та розрізаємо листок на частинки в залежності від розміру листка. Стараємося нарізати однакові за розміром частини, тоді і голубці будуть гарні та однакові.
Тепер на кожний шматочок викладаємо фарш, загортаємо голубець трубочкою (краї ховаємо всередину) та щільно укладаємо в ємність швом вниз.
Як варити голубці
У наповнену голубцями чашу мультиварки або каструлю додаємо засмажку
та заливаємо водою.
Якщо будемо варити в мультиварці, то вода повинна трохи покривати верхній шар. А в каструлю наливаємо воду на 3-4 см. вище голубців. Перевіряємо, чи достатньо солі, включаємо мультиварку на режим «Тушкування».
Якщо готувати на звичайній плиті, то каструлю ставимо на маленький вогонь, доки рис не буде готовий. Скільки часу потрібно на тушкування? Найменше — 30 хвилин. Та кожна господиня враховує смаки домашніх. Мої, наприклад, обожнюють, щоб капуста була трошки хрусткою, а начинка розсипчастою. А багато хто віддає перевагу розвареному рису та м’якій капусті, тоді страву потрібно готувати довше.
Найсмачніші голубці гарячі, та ще й з холодною сметаною. Та якщо дати страві настоятися хвилин 30-40 після готовності, то за цей час всі компоненти обміняються ароматами, рис стане соковитим та духмяним, голубці набудуть дивовижного смаку та будуть просто танути в роті. Цю страву можна подавати як гарячу закуску або як смачний гарнір.