З початком літнього сезону та появою в продажі перших соковитих ягід я частенько балую своїх рідних смачною домашньою випічкою з ароматною полуницею. Особливо полюбляють в нашій родині пухкі та ароматні дріжджові пиріжки з полуницею спечені в духовці. Як приготувати полуничну здобу розповість мій покроково оформлений рецепт з фото.
Інгредієнти: Борошно, Ванілін, Дріжджі, Крохмаль, Маргарин, Молоко, Полуниця, Цукор, Яйце
Інгредієнти для пиріжків:
- молоко – 300 гр;
- свіжі дріжджі – 30 гр;
- курячі яйця – 3 шт.;
- маргарин – 100 гр;
- цукор-пісок – 150 гр;
- борошно – 600 гр;
- ванілін -1 пакет;
- крохмаль – 20 гр;
- полуниця – 200 гр.
Як спекти пиріжки з полуницею в духовці
Почнемо з підготовки опари для дріжджового тіста. Для цього, в теплому молоці розпускаємо дріжджі. В чаші блендера збиваємо 2 яйця, маргарин та 100 гр цукру.
Додаємо отриману суміш у молоко і ретельно перемішуємо.
Просіваємо борошно та ділимо зазначену кількість на дві приблизно рівні частини. Для замісу опари достатньо всього 300 гр борошна, яке ми невеликими порціями підмішуємо в тісто.
Залишаємо опару в теплому місці підходити, приблизно, на 30-40 хвилин.
Готова опара для тіста виглядає наступним чином.
Після цього, підмішуємо в тісто залишок борошна та залишаємо його відпочити приблизно на чверть години.
Цей час використаємо для підготовки ягідної начинки. Полуницю ретельно промиваємо проточною водою та обриваємо зелені чашечки.
Для начинки краще використовувати ягоди невеликого розміру, великі полуниці раджу розрізати навпіл. Підготовлену полуницю посипаємо крохмалем, щоб під час випікання сік з ягід не витікав з пиріжка, а залишався всередині.
Починаємо ліпити пиріжки. Руками відокремлюємо від загальної маси тіста невеликі шматочки (розміром приблизно з тенісний м’яч). Бажано поділити тісто на рівні шматочки, щоб кожен пиріжок рівномірно пропікся та вся випічка була однакового розміру.
З кожної порції тіста руками формуємо круглі пласкі коржики (можна навіть розкачати їх качалкою). В центр тіста насипаємо 1 ч. л. цукру і 2-3 полуниці (в залежності від розміру).
Загортаємо тісто навколо начинки, як наче ліпимо вареник. При цьому, верхній край трохи загортаємо всередину. Звичайно ж, ви можете ліпити пиріжки будь-яким іншим, зручним для вас способом.
Готові пиріжки укладаємо рядочками на застелене пергаментом деко. Залишаємо їх в теплому місці приблизно на 30 хвилин, щоб тісто повторно підійшло.
Після цього, пиріжки змащуємо збитим яйцем за допомогою кулінарного пензлика.
Робити це потрібно ніжно, не надто натискаючи на тісто, щоб воно не осіло. Дріжджові пиріжки випікаємо в духовці на середньому вогні протягом 20 хвилин.
Готова випічка має рум’яні боки та дуже апетитний вигляд.
Перед зняттям проби бажано дати випічці трохи охолонути. Але, зазвичай, ароматні та соковиті пиріжки ще гарячими вмить зникають з тарілки.
Я встигла сфотографувати кілька пиріжків у розрізі, щоб наочно продемонструвати господиням результат. Як бачите, тісто за даним рецептом виходить пухким та ніжним, а скріплена крохмалем начинка зберігає свою соковитість.
Тож, можна по праву сказати, що здобна випічка з полуницею вийшла на славу! Бажаю і вам вдалої випічки та приємного апетиту.
Дріжджові пиріжки з полуницею – відео-рецепти
Пропоную дізнатись і про інші способи приготування та формування полуничної здобної випічки.
Це неймовірно ніжні та пухкі пиріжки з полуницею.
А це здобні булочки – повітряні та солодкі, з ароматною полуницею всередині.
І ще один дуже вдалий варіант дріжджового тіста та прості і цікавий спосіб формування випічки. Доречі, це теж полуничні булочки.