Смачні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці

З початком літнього сезону та появою в продажі перших соковитих ягід я частенько балую своїх рідних смачною домашньою випічкою з ароматною полуницею. Особливо полюбляють в нашій родині пухкі та ароматні дріжджові пиріжки з полуницею спечені в духовці. Як приготувати полуничну здобу розповість мій покроково оформлений рецепт з фото. 

Інгредієнти для пиріжків:

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці.

  • молоко – 300 гр;
  • свіжі дріжджі – 30 гр;
  • курячі яйця – 3 шт.;
  • маргарин – 100 гр;
  • цукор-пісок – 150 гр;
  • борошно – 600 гр;
  • ванілін -1 пакет;
  • крохмаль – 20 гр;
  • полуниця – 200 гр.

Як спекти пиріжки з полуницею в духовці

Почнемо з підготовки опари для дріжджового тіста. Для цього, в теплому молоці розпускаємо дріжджі. В чаші блендера збиваємо 2 яйця, маргарин та 100 гр цукру.

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці.

Додаємо отриману суміш у молоко і ретельно перемішуємо.

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці.

Просіваємо борошно та ділимо зазначену кількість на дві приблизно рівні частини. Для замісу опари достатньо всього 300 гр борошна, яке ми невеликими порціями підмішуємо в тісто.

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці.

Залишаємо опару в теплому  місці підходити, приблизно, на 30-40 хвилин.

Готова опара для тіста виглядає наступним чином.

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці.

Після цього, підмішуємо в тісто залишок борошна та залишаємо його відпочити приблизно на чверть години.

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці.

Цей час використаємо для підготовки ягідної начинки. Полуницю ретельно промиваємо проточною водою та обриваємо зелені чашечки.

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці.

Для начинки краще використовувати ягоди невеликого розміру, великі полуниці раджу розрізати навпіл. Підготовлену полуницю посипаємо крохмалем, щоб під час випікання сік з ягід не витікав з пиріжка, а залишався всередині.

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці.

Починаємо ліпити пиріжки. Руками відокремлюємо від загальної маси тіста невеликі шматочки (розміром приблизно з тенісний м’яч). Бажано поділити тісто на рівні шматочки, щоб кожен пиріжок рівномірно пропікся та вся випічка була однакового розміру.

З кожної порції тіста руками формуємо круглі пласкі коржики (можна навіть розкачати їх качалкою). В центр тіста насипаємо 1 ч. л. цукру і 2-3 полуниці (в залежності від розміру).

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці.

Загортаємо тісто навколо начинки, як наче ліпимо вареник. При цьому, верхній край трохи загортаємо всередину. Звичайно ж, ви можете ліпити пиріжки будь-яким іншим, зручним для вас способом.

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці.

Готові пиріжки укладаємо рядочками на застелене пергаментом деко. Залишаємо їх в теплому місці приблизно на 30 хвилин, щоб тісто повторно підійшло.

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці.

Після цього, пиріжки змащуємо збитим яйцем за допомогою кулінарного пензлика.

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці

Робити це потрібно ніжно, не надто натискаючи на тісто, щоб воно не осіло. Дріжджові пиріжки випікаємо в духовці на середньому вогні протягом 20 хвилин.

Готова випічка має рум’яні боки та дуже апетитний вигляд.

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці

Перед зняттям проби бажано дати випічці трохи охолонути. Але, зазвичай, ароматні та соковиті пиріжки ще гарячими вмить зникають з тарілки.

Я встигла сфотографувати кілька пиріжків у розрізі, щоб наочно продемонструвати господиням результат. Як бачите, тісто за даним рецептом виходить пухким та ніжним, а скріплена крохмалем начинка зберігає свою соковитість.

Здобні дріжджові пиріжки з полуницею в духовці

Тож, можна по праву сказати, що здобна випічка з полуницею вийшла на славу! Бажаю і вам вдалої випічки та приємного апетиту.

Дріжджові пиріжки з полуницею – відео-рецепти

Пропоную дізнатись і про інші способи приготування та формування полуничної здобної випічки.

Це неймовірно ніжні та пухкі пиріжки з полуницею.

А це здобні булочки – повітряні та солодкі, з ароматною полуницею всередині.

І ще один дуже вдалий варіант дріжджового тіста та прості і цікавий спосіб формування випічки. Доречі, це теж полуничні булочки.