Парові котлети з курячого фаршу — основна страва для тих, хто дотримується дієтичного та лікувального харчування. Але це не значить, що вони будуть несмачні чи виглядатимуть неапетитно. Якщо постаратися, докласти трохи фантазії та продумати гарнір, парові котлети з м’яса курки перевершать навіть ресторанні страви. А мій перевірений часом рецепт з покроково відзнятими фото розповість та покаже усі тонкощі.
Інгредієнти: Батон, Куряча грудка, Молоко, Мускатний горіх, Перець чорний мелений, Сир, Цибуля, Часник, Яйце
Як приготувати котлети на пару з курячої грудки з сиром
Для цієї страви нам знадобляться прості продукти: кілька філе курки, сире яйце, молоко, два шматки білого батона, цибуля та часник.
Оскільки у нас невелика кількість м’яса, то не будемо бруднити комбайн чи м’ясорубку, а просто дрібно порубаємо філе гострим ножем. Те саме зробимо з цибулею та часником. Порубане ножем м’ясо буде соковитим та ніжним. З шматків батона зрізаємо скоринки та замочуємо м’якуш в молоці.
Нарубане м’ясо, часник та цибулю перекладаємо у широку миску, додаємо яєчний жовток та віджатий м’якуш батона. Білок виливаємо молоко, яке залишилося від замочуваного батона, з цієї суміші пізніше приготуємо льезон. Фарш солимо, перчимо сумішшю перців, додаємо натертий мускатний горіх та гарненько вимішуємо.
Наступний етап, щоб парові курячі котлетки були м’які та пухкі — це відбивання фаршу. Існує кілька способів відбивання: у кухонному комбайні з насадкою-тістомісом, також по традиції можна з силою кидати фарш на обробну дошку, доки він не стане щільним. Але ж тоді все навколо буде у бризках м’ясного соку та шматочках фаршу. Є маленька хитрість: візьмемо поліетиленовий пакет для харчових продуктів. Вкладаємо в нього фарш, залишаючи вільне місце, зав’язуємо і починаємо в пакетику відбивати фарш об обробну дошку. Зручно та чисто!
Вже через кілька хвилин ми відчуємо, що фарш став в’язким, перекладаємо його в миску та почнемо готувати котлети з сиром.
Куряче філе сухувате, тому до фаршу з нього бажано додавати вершкове масло, тоді котлети стануть соковитими. Та ми нафаршируємо котлети. Беремо невеликий шматок твердого сиру та натираємо його на великій тертці. Далі мокрими руками відщипуємо шматок фаршу, розплюскуємо його в коло, на середину кладемо натертий сир (хорошу пучку, як на фото).
Краї фаршу загинаємо та формуємо колобки, щоб сир весь залишився всередині. Далі вмочаємо колобки у льезон з молока та збитого яєчного білка, паніруємо в сухарях або висівках. Тепер потрібно сплюснути котлетки товщиною, як палець.
Мультиварку чи пароварку ми заздалегідь включили, вода вже кипить. Викладаємо котлети у змащений маслом піддон та виставляємо час 20 хвилин. Хвилин через десять їх можна перевернути, та котлети і так приготуються.
Курячі котлети на пару виходять бліді, без звичної золотистої скориночки, тому до них треба подати яскравий гарнір.
Сьогодні подамо ніжні курячі котлетки з чорним рисом, нарізаним на скибочки зеленим маринованим огірочком, доповнимо презентацію рожевими пелюстками імбиру та ложечкою жовтої зернистої гірчиці. Погляньте на фото, яка вишукана та корисна друга страва! А який апетитний розтоплений сир у розрізі котлети!
У нас розкішна дієта, а яким же буде наш банкетний стіл ?!