Класичні деруни – це та страва, котра хоч раз, але “побувала” на кухні, мабуть, у кожної господині. Варіантів їх приготування є дуже багато. Комусь подобається додавати до традиційних компонентів сало, а хтось “перетворює” їх на перепічки. Ця стаття пропонує урізноманітнити основний рецепт приготування смачних дерунів із картоплі, додавши до їх складу помідори. Завдяки їм картопляні оладки стануть соковитішими та пікантнішими. Покроковий рецепт із докладним описом і фотографіями дозволить не опустити жодного з важливих моментів під час приготування апетитної овочевої страви.
Інгредієнти: Картопля, Петрушка, Помідори, Сіль, Цибуля, Часник, Чорний мелений перець, Яйце
Кухня: Білоруська кухня, Російська кухня, Українська кухня
Для початку, необхідно підготувати всі необхідні складники. Потім, слід помити та почистити овочі. Переважна більшість господинь готує деруни, додаючи борошно, а за цим рецептом воно не знадобиться. Крохмалю, що є в картоплі цілком достатньо, щоб маса під час смаження не розпадалася.
- 5-6 картоплин;
- 2 цибулини;
- 3 помідори;
- 2 яйця;
- 1 зубок часнику;
- пучок петрушки;
- пів ст. л. солі;
- пів ч. л. чорного меленого перцю.
Як робити деруни з картоплі з помідорами
Спершу, слід нарізати овочі. Це обов’язково потрібно зробити перед тим, як терти картоплю, інакше вона потемніє й готова страва матиме неестетичний вигляд. Цибулю та помідори треба нарізати на невеликі кубики. Якщо помідори дуже соковиті, то їх серединку необхідно видалити. Петрушку слід дрібно нарізати, а часник краще натерти на тертці з малими отворами.
Картоплю можна натерти або на дрібній або на середній тертці.
Після цього, до картоплі необхідно додати подрібнені овочі, зелень, сіль, яйця та чорний мелений перець.
Потім, слід все ретельно перемішати. З помідор і картоплі, звичайно ж, виділиться багато соку, але це не страшно, під час смаження зайва волога швидко випарується.
Викладати готову масу потрібно на добре розігріту сковороду з олією, з допомогою столової ложки. Смажитися деруни повинні з двох боків до золотистого відтінку. Це займе, десь, 5 хвилин.
Під час смаження сковороду можна накрити кришкою, щоб картопля краще просмажилася й вийшла, в результаті, ще ніжнішою.
Рум’яні, теплі картопляні деруни – це цілком самостійна страва. До неї можна лише додати свіжої сметани із зеленню, щоб було ще смачніше. Якщо є бажання, щоб традиційна страва була святковою та оригінальною, до неї можна подати смаженого лосося у вершковому соусі. А ще з тертої картоплі можна приготувати смачну й більш дієтичну запіканку з сиром.