Я впевнена, що кожна досвідчена господиня має власний фірмовий рецепт запікання цілої картоплі в духовій шафі. А ось поварам-початківцям може стати в пригоді мій простий рецепт. Милі господині, сьогоднішня моя пропозиція – ніжна та смачна запечена картопля в мундирі. Спочатку уважно ознайомтеся з основними етапами приготування страви й подивіться на покроково зроблені фото, що супроводжують кожен етап, а потім приступайте до запікання картоплі в мундирі на деку і ви отримаєте гарантовано смачну страву. Успіхів!
Інгредієнти: Картопля, Рослинна олія, Сіль
Необхідні продукти:
- картопля – 600 гр;
- кухонна сіль велика – 1 ч.л.;
- рослинна олія – 30 мл.
Смачно запекти картоплю в мундирі в духовці допоможуть декілька простих секретів.
Для даної страви краще обрати дрібну або середню бульбу, тому що запікати її належить цілою. Якщо картопля буде занадто великою, вона може не повністю пропектися й залишитися сирою всередині.
Також намагайтеся підібрати однакові за розміром картоплини. Це сприятиме більш рівномірному приготуванню.
Як запекти картоплю в мундирі в духовці
Картоплю, запечену в мундирі, традиційно їдять не очищеною, прямо зі шкіркою. Зважаючи на це, на першому етапі потрібно особливо ретельно вимити кожну бульбу.
Для цього наливаємо в зручну ємність прохолодну воду, кладемо туди нашу картоплю і кожну бульбу ретельно відмиваємо від бруду. Додатково можна скористатися щіткою.
Чисту картоплю обов’язково потрібно обсушити, для чого паперовим рушником або полотняною серветкою видаляємо зайву вологу.
Наступним кроком змащуємо кожну бульбу картоплі запашною рослинною олією. Це сприятиме формуванню рум’яної скоринки назовні, а всередині картопля залишиться розсипчастою і соковитою.
Підготовану картоплю посипаємо великої кухонною сіллю.
Деко для запікання картоплі в духовій шафі необхідно застелити фольгою та добре змастити олією.
Далі викладаємо бульби на деко, при цьому розташовуємо їх на незначній відстані одна від одної.
Для досягнення готовності картоплю в мундирі достатньо тримати в духовці протягом 30 хвилин при середньому вогні.
Якщо Ви будете використовувати картоплю більшого розміру, ніж у мене на фото, то може знадобитися дещо більше часу на приготування страви.
Щоб перевірити готовність картоплі в мундирі, достатньо проколоти її зубочисткою або сірником. Якщо зубочистка входить легко, Ваша картопелька вже добре пропеклася, якщо ж просувається з трудом, то бульба ще сира всередині.
Ось така гарна й апетитна запечена картопля в духовці у нас вийшла.
Якщо правильно запікати картоплю цілою, то скоринка виходить рум’яна та хрустка, а всередині бульба становиться ніжною та розсипчастою.
Ціла запечена в духовці картопля як самостійна страва відмінно смакує зі свіжими або маринованими овочами.
До того ж, така печена картопелька може стати чудовим гарніром до смачної рибки домашнього посолу або рум’яного шашлику.
Відео-рецепти – ціла запечена картопля в мундирі
Перший відео-рецепт – картопля запечена цілкою у духовці з гірчицею і спеціями.
Цей відео-рецепт запікання картоплі в фользі дозволяє зберегти всі корисні речовини корнеплода, а використання трав додасть йому особливого смаку і аромату.
Ще один цікавий та простий відео-рецепт. Картопля запечена в духовці з розмарином за цим рецептом просто та невимушено перетворюється у вишукану страву, яка може бути подана як самостійно, так і в якості прекрасного гарніру.
І на останок, дуже оригінальний та простий відео-рецепт, завдяки якому, ваша запечена в духовці картопля буде така, як ніби запечена на багатті. Ця смачна печена картопля в шкірці у власному соку дуже зручна, якщо вам треба взяти її з собою в дорогу, у похід, на море тощо.