Скумбрія – риба унікальна: доступна, ніжна, багата легко засвоюваним білком і ненасиченими жирними кислотами. Правда, найчастіше ми їмо її в солоному або копченому вигляді, навіть не намагаючись приготувати як-небудь інакше. Сьогодні у нас буде готуватися смачна скумбрія смажена в соусі теріякі – солодко-гострому японському соусі. Покроково зроблені в процесі приготування фото, допоможуть вам легко і просто впоратися з цією стравою японської кухні в домашніх умовах.
Інгредієнти: Біле вино, Корінь імбиру, Мед, Рослинна олія, Скумбрія, Соєвий соус, Часник
Кухня: Японська кухня
Як приготувати смажену скумбрію в соусі теріякі
У скумбрії немає дрібних кісток, її легко обробляти, особливо, коли риба не до кінця розморожена.
Обробимо скумбрію на порційні шматочки чистого філе зі шкірою. Обсушимо паперовими рушниками, злегка присолимо і перейдемо до підготовки соусу теріякі.
Як зробити соус теріякі в домашніх умовах
Візьмемо шматочок свіжого кореня імбиру і, приблизно, стільки ж часнику (близько 10 гр).
Подрібнюємо імбир і часник ножем або за допомогою спеціальної терки для спецій.
У суміш імбиру і часнику вливаємо соєвий соус і біле вино (приблизно по 100 мл), додаємо столову ложку меду і ретельно перемішуємо.
Соєві соуси бувають різного ступеня солоності, тому надійніше спочатку влити половину рекомендованого обсягу, спробувати, а потім при необхідності додати.
Добре нагріваємо сковороду з парою ложок рослинної олії. Викладаємо паніровані в борошні шматки риби шкірою вниз, обсмажуємо до рум’яності.
Перевертаємо рибу, обсмажуємо з іншого боку.
Вливаємо пряну суміш, тушкуємо в ній рибу, поки соус не загусне.
Скумбрія смажена в соусі теріякі готова і страву можна подавати до столу.
До смаженої риби з насиченим гострим кисло-солодким соусом добре підійде легкий гарнір з нейтральним смаком. У нас це будуть приготовлені на пару морква і спаржева квасоля.
Важливо овочі не переварити, вони повинні зберегти легку хрусткість – «альденте». Останній штрих – зелень петрушки і перо цибулі.
Пікантний японський соус перетворив звичну скумбрію в екзотичну страву, цінну не тільки надзвичайно яскравим смаком, але і низькою калорійністю.
Відео-рецепт приготування дуже смачної скумбрії в соусі теріякі.