Смачна рисова каша на молоці і воді в каструлі: рідка і класична (густа)

Смачна рисова каша, зварена на молоці, сподобається не тільки дітям, але й дорослим. Дотримуючись моїх рекомендацій та покроково оформлених фото, кожен, хто бажає, зможе правильно та швидко зварити корисну, смачну та апетитну молочну рисову кашу. Готувати кашу будемо в каструлі, а продукти та скільки чого потрібно, дивіться в рецепті нижче.

Смачна рисова каша на молоці і воді

Продукти:

  • рис круглозернистий (у мене Краснодарський) – 350 гр.;
  • сіль – щіпка;
  • цукор – 80 гр.;
  • ванілін – 1 пакет (можна і без нього, хто не любить);
  • вершкове масло – 50 гр.;
  • молоко – 1 літр.

Як варити рисову кашу на молоці і воді

Наливаємо в каструлю молоко, ставимо посуд на вогонь. Молоко для рисової каші я завжди кип’ячу в каструлі з нержавіючої сталі або з алюмінію.

кип'ятимо молоко

Коли молоко майже закипає, беремо потрібну кількість рису та промиваємо його у холодній воді. Довго не тримаємо у воді, щоб не вийшов весь крохмаль, адже рисова каша не повинна бути розсипчастою, а трохи розмазуватися.

Смачна рисова каша на молоці і воді

Промитий рис викладаємо в алюмінієву каструлю (або у товстостінну з нержавіючої сталі), далі заливаємо його водою на один сантиметр вище крупи.

Смачна рисова каша на молоці і воді

Ставимо каструлю водою та з рисом на вогонь, вкидаємо щіпку солі, вона покращить смак каші. Коли вода закипить, робимо маленький вогонь та варимо, весь час помішуючи кашу лопаткою чи великою ложкою, доки вода википить повністю.

Коли в рисі вже немає рідини, вливаємо у кашу гаряче молоко, десь 300 мл.

Смачна рисова каша на молоці і воді

Ретельно розмішуємо, вогонь зменшуємо до мінімуму (можна далі варити на розсіювачі вогню) та варимо до готовності рису. Якщо молоко з каші википіло, а рис ще не доварився, то доливаємо гаряче молоко, що залишилося, знову перемішуємо та варимо до повної готовності рисових зернят.

Смачна рисова каша на молоці і воді

Пробуємо рисове зернятко, коли упевнились, що рис майже «дійшов», додаємо у кашу цукровий пісок та ванілін.

Смачна рисова каша на молоці і воді

Весь час помішуємо кашу, щоб цукор розчинився, за цей час рис повністю доварюється. Тепер у молочну рисову кашу додаємо вершкове масло, знову гарно перемішуємо, каструлю накриваємо кришкою.

Смачна рисова каша на молоці і воді

Хочу порадити: щоб каша стала дуже смачною, каструлю (після того, як її зняли з вогню), загорнути у товстий плед або рушник та залишити настоюватися протягом півгодини.

Смачна рисова каша на молоці і воді

Готову рисову кашу розкладаємо в тарілки. У нас вийшла традиційна густа молочна каша з рису.

Класична густа рисова каша на молоці і воді

Та якщо у Вашій сім’ї хтось любить не густу, а рідкувату кашу, це легко зробити: просто в тарілку (тоді беріть глибшу) наливаєте прокип’ячене молоко. Гарно розмішуємо ложкою — і варіант рідкої рисової каші готовий! Кількість долитого молока залежить від того, якої саме густини бажає член сім’ї.

Рідка рисова каша на молоці і воді

На фото видно два варіанти готової страви — чудової та смачної рисової каші на молоці.

Ласунам можна додати в кашу варення чи свіжі фрукти, хто як любить.