Смачна розсипчаста гречка з м’ясом на сковороді – гречка по-купецькому

У наших предків гречана каша на столі була як у свята, так і на всякдень. Це була цариця круп, адже вона дарувала здоров’є  та ситість на цілий день. В наш час господині також частенько варять гречану кашу. Тільки кожний раз задаються питанням: “Який ще соус чи підливу приготувати до гарніру?” Пропоную вам незвичайний, але дуже цікавий та швидкий варіант приготування. Смачна розсипчаста гречка з м’ясом на сковороді чи то гречка по-купецькому або плов із гречки – страва, яку пропоную зробити сьогодні. Його особливість у тому, що готуєш тільки один раз, а виходить зразу гарнір і основна страва. 

Ще один великий плюс цього рецепту в тому, що після приготування не треба буде мити багато посуду – лише тільки одну пательню. Сумніваєтеся, що це можливо? Тоді використайте мій покроково оформлений рецепт з фото та приготуйте ситну та просту страву з гречаної крупи і м’яса.

Як готувати гречку з м’ясом на сковороді

Самий перший етап – це приготування м’яса. Воно може бути будь-яким, вибір залежить від ваших уподобань, чи того, який шматок на цей час є у вашій морозилці. Але треба пам’ятати: курка готується найменше часу, свинина трохи довше і яловичина потребує найбільше часу, щоб дійти до готовності. Краще за все, щоб м’ясо було свіжим, тоді воно вийде ніжним та соковитим. Якщо ви будете готувати з замороженого, то чекайте поки воно повністю розмерзнеться.

В мене було 350 грамів філе свинини. Обрізаємо все зайве та нарізаємо на шматочки. Мені подобається, щоб у каші воно було більшими кусками, тому, я нарізаю шматочки розміром 1,5-2 сантиметри.

гречка з м'ясом на сковороді

У суху пательню наливаємо олію та чекаємо, поки вона не нагріється.

гречка з м'ясом на сковороді

Викладаємо м’ясо до пательні, смажимо до золотавої скоринки. З м’яса повинно виділитися якнайбільше соку.

гречка з м'ясом на сковороді

Коли м’ясо стане золотавим, вогонь зменшуємо і накриваємо кришкою, хай воно томитися ще впродовж 15 хвилин. Якщо рідини буде замало, можна додати 1-2 ложки води.

Тим часом, можна зайнятися іншими процесами. Треба ще підготувати цибулю з морквою. Відібираємо цибулину середніх розмірів та невелику морквинку. Цибулю нарізаємо кубиками

гречка з м'ясом на сковороді

Моркву тремо на крупну терку.

гречка з м'ясом на сковороді

На цей час м’ясо на сковороді ще має все одно залишатися трохи жорстким, але ми додаємо овочі, перемішуємо та починаємо випаровувати рідину.

гречка з м'ясом на сковороді

Разом з овочами м’ясо має ще додатково обсмажитися.

гречка з м'ясом на сковороді

Слідкуйте за приготуванням увесь час. Коли морква почне віддавати свій колір та м’ясо просочиться овочевим ароматом, до пательні висипаємо попередньо промиту гречану крупу. Крупи потрібно всього одну склянку. Перемішуємо.

гречка з м'ясом на сковороді

Заливаємо водою, солимо, перчимо. Можна ще додати улюблених спецій за смаком.

Краще за все, щоб вода також була гарячою. Приблизно має бути 2-2,5 склянки води. Потрібна кількість води залежить в тому числі і від діаметра пательні. Щоб  було зрозуміло, води має бути на 1 см більше, ніж гречки з м’ясом.

гречка з м'ясом на сковороді

Доводимо страву до кипіння на максимальному вогні, а потім зменшуємо вогонь до мінімуму. Накриваємо кришкою та чекаємо, поки вода повністю не википить. Часу на це іде по-різному, наприклад, цього разу знадобилося 40 хвилин.

гречана каша з м'ясом на сковороді

Отже, коли вода випариться, можна виключати вогонь та переходити до сервірування столу. Гречану кашу по-купецькому перемішуємо та розкладаємо по тарілках.

гречка з м'ясом на сковороді

Більш швидкої, ситної та смачної страви, якщо ви не любите мити посуд, годі й придумати! 😉

Гречка по-купецькому – відео-рецепти

Самий простий варіант приготування, дуже схожий на запропонований вище покроковий рецепт з фото.

Наступний відео-рецепт дає можливість приготувати гречку по-купецькому не тільки з м’ясом, але і з грибами. Готуйте смачний, ситний і корисний обід або вечерю для всієї родини з доступних продуктів.

Дізнайтесь як приготувати плов з гречки правильно та смачно від Сталика Ханкішіева.