Багато хто ігнорує перловку, вважає її несмачною та зневажливо називає «шрапнеллю» чи «кірзухою». І даремно, по-перше, крупа отримала свою назву від слова «перл» – перлина. Вона і зовнішнім виглядом нагадує цю коштовність. По-друге, перлова крупа дуже корисна та смачна, якщо її приготувати правильно. Тоді каша виходить розсипчаста, ніжна та смачна, нею не соромно навіть гостей пригостити. За цим рецептом господині зможуть приготувати м’яку та розварену кашу на воді, яка відмінно підійде як гарнір до м’яса, грибів, риби та просто до овочевого салату.
Інгредієнти: Вершкове масло, Крупа перлова, Сіль
Інгредієнти:
- перлова крупа – 350 гр.;
- сіль – 1 ч. л.;
- вершкове масло (у мене домашнє) – 80 гр.
Як варити перлову кашу на воді
Щоб каша була смачною, я завжди дуже ретельно вибираю в магазині крупу, щоб було менше сміття та половинок зерняток. Але навіть якщо крупа на вигляд гарна, перед приготуванням потрібно висипати її на обробну дошку та перебрати.
Далі перебрані зернятка перловки кладемо в каструлю, вливаємо холодну воду, щоб крупа повністю вкрилася та відставляємо на дві години, щоб вона набухла.
Через дві години перлова крупа добре збільшилася в об’ємі, це видно навіть на фото нижче.
Тепер з перловки зливаємо воду, її ще потрібно кілька разів промити під краном.
Далі заливаємо крупу водою, вже для варіння, щоб вода була вище крупи на два пальці та ставимо каструлю на вогонь, для закипання.
Як тільки вода закипить – одразу вогонь зменшуємо на середній та проварюємо перловку і п’ять хвилин. Далі відкидаємо її на друшляк, знову гарненько, також декілька разів, промиваємо під проточною водою. Каструлю також вимиваємо від перлового слизу.
Знову висипаємо промиту перловку в каструлю, заливаємо водою, чекаємо, доки закипить, зменшуємо вогонь, як і першого разу, варимо п’ять хвилин.
Тепер знову повторюємо процедуру промивання крупи та каструлі. Завдяки цьому у каші буде мінімум слизу.
Приступаємо до останнього етапу та доварюємо крупу остаточно. У каструлю до промитої крупи наливаємо 0,7 л. води, солимо за смаком, доводимо до кипіння.
Як і раніше, зменшуємо вогонь до слабкого, каструлю закриваємо кришкою та варимо кашу до готовності 30-40 хвилин.
Якщо Ви будете ретельно дотримуватися послідовності приготування каші з перлової крупи на воді за моїм рецептом, у Вас вийде чудова та розсипчаста каша, як на фото. Справжні перли.
Каша готова, додаємо до неї вершкове масло та подаємо до столу з тим, що Ви любите: м‘ясом, рибою та ін.
Мої домашні люблять, коли я до смачної перлової каші додаю свіжі шкварки з свинячого сала.