Одна з господинь радить обов’язково занотувати перевірений нею (не один раз) рецепт оригінальної симпатичної страви, а саме, смачної печені в горщиках по-домашньому. Така апетитна картопля з м’ясом, може гарно виглядати, як на святковому, так і на повсякденному столі. Варіантів приготування страви є багато. Кулінарка, що поділилася рецептом, додала в традиційну печеню з картоплі та м’яса яблука, завдяки яким вдасться відчути в готовій страві пікантний кислуватий присмак. Покрокові фото та детальний опис полегшать власноручне приготування смачної печені в горщиках у духовці.
Інгредієнти: Болгарський перець, Карі, Картопля, М'ясо, Морква, Рослинна олія, Сіль, Яблука
Складники (на 4 горщики об’ємом по 600 грамів):
- 450 грамів свинини;
- 2,5 кілограма картоплі;
- 250 грамів яблук;
- 70 грамів салатного перцю;
- 100 грамів моркви;
- 2 ч. л. приправи карі;
- п’ята частина ч. л. (з верхом) солі;
- 50 мілілітрів рослинної олії.
Як готувати печеню в горщиках в духовці
Насамперед, варто приділити особливе значення правильному вибору продуктів. Від цього залежить майбутній смак страви. Свинина повинна бути середньої жирності, це може бути надниркова частина або лопатка без кістки. Якщо подобається жирніше м’ясо, то для приготування печені підійде ошийок.
Не забуваючи про те, що картопля готуватиметься в горщиках одночасно з м’ясом, то варто обирати сорт, що не швидко розварюється, наприклад, «Слов’янку».
Яблука для печені повинні мати кислий смак, тому найкраще взяти «Семеренко» або «Антонівку».
Коли всі компоненти підготовлені, слід зайнятися безпосередньо приготуванням страви.
Спершу, необхідно помити шматок свинини й видалити з нього пліви. Потім, нарізати його на невеликі шматки (як на фото).
Після цього, потрібно почистити моркву й нарізати її на тоненькі довгі бруски. Варто зауважити, що терта, морква в готовій страві не виглядатиме так гарно, як нарізана.
Салатний перець, очищений від насінин і плодоніжки, також, потрібно нарізати на бруски (за розміром вони повинні нагадувати морквяні).
Яблука слід почистити й розрізати начетверо. Потім, із допомогою гострого ножа, потрібно вирізати з яблук серцевину з насінинами й нарізати їх на скибочки (як на фото).
Після цього, на розігрітій сковорідці з олією необхідно обсмажити нарізану на шматки свинину.
Коли м’ясо отримає білуватий відтінок, слід додати до нього нарізку яблук, моркви та салатного перцю.
Потім, овочі з м’ясом треба перемішати та тушкувати все разом протягом 10 хвилин. Вогонь повинен бути середнім.
Доки вміст сковорідки тушкується, варто почистити картоплю й помістити її в посудину з холодною водою, щоб не потемніла.
Потім, її необхідно старанно помити й нарізати на середні брусочки (як на фото).
Нарізану картоплю потрібно посолити, приправити спеціями та перемішати. Тепер, можна “складати” печеню в горщики.
На дно кожного слід розмістити трохи нарізки картоплі (десь, третину горщика). Потім, викласти шар м’яса з овочами.
Після, чергуючи шари компонентів страви, необхідно дійти до верху горщика (півтора сантиметра до бортиків).
Потім, вміст горщиків слід залити окропом, таким чином, щоб він повністю покривав картоплю з м’ясом.
Тепер, горщики слід накрити кришками. У випадку, якщо у комплекті немає кришок, то замість них можна використати складену вдвоє фольгу. Пектися в духовці картопля зі свининою та яблуками повинна на середньому вогні протягом півтори години.
Коли пройде зазначений час, (саме тоді кухня наповниться неповторним ароматом) смачну домашню печеню в горщиках необхідно дістати з духовки. Подавати картоплю, запечену з м’ясом і яблуками, можна прямо в гарних глиняних чи керамічних горщиках, у яких вона готувалася.
Проте, якщо обрати такий варіант подачі варто знати, що в горщиках страва остигатиме досить повільно. Тому, коли не терпиться якнайскоріше смакувати печенею, варто розкласти м’ясо з картоплею у звичайні тарілки.
Знаючи всі тонкощі приготування печені в горщиках, не потрібно боятися, що щось піде не так. Все буде неодмінно смачно.