Якщо Ви бажаєте на Великоднє свято в домашніх умовах приготувати ніжні та смачні здобні паски, щоб порадувати своїх близьких, спробуйте приготувати чудову випічку разом зі мною. Цей мій рецепт перевірений, він вимагає часу (чотири години) та певних зусиль, але обіцяю, що паски вийдуть ароматні, пухкі та ніжні, з неймовірним смаком! Якщо Ви вперше беретесь за приготування такої дріжджової святкової паски, не хвилюйтесь, у Вас все вийде, адже детальні, покроково зроблені фото допоможуть Вам на всіх етапах приготування випічки.
Інгредієнти: Борошно, Ванілін, Вершкове масло, Дріжджі, Лимон, Молоко, Родзинки, Цукор, Цукрова пудра, Яйце
Інгредієнти для здобного дріжджового тіста:
- масло вершкове – 400 гр.;
- яйця – 10 шт.;
- борошно – 3 кг;
- молоко – 750 мл;
- цукор – 500 гр.;
- дріжджі – 100 гр.;
- родзинки – 350 гр.;
- ванілін – 1 пакет.є
Для глазурі:
- лимон – 1 (середній);
- пудра цукрова – 200 гр.
Як спекти паску в духовці
На першому етапі потрібно ретельно перебрати родзинки та замочити їх в окропі.
Тепер починаємо готувати опару. У глибоку миску наливаємо молоко та злегка підігріваємо. У теплому молоці розчиняємо третю частину цукру, який вказаний у рецепті. Далі у молоці розпускаємо дріжджі. Ставимо миску з опарою в тепле місце на 15-20 хвилин та чекаємо, доки вона підніметься «шапочкою» і вся покриється повітряними бульбашками.
Далі опару переливаємо у велику миску чи каструлю, у ній ми будемо замішувати тісто на паски.
В окремій мисці розтоплюємо вершкове масло, додаємо цукор, що залишився, розмішуємо, доки цукор розчиниться повністю.
Родзинки за цей час добре розпарилися, відкидаємо їх на друшляк, чекаємо, доки вся вода стече.
Тепер додаємо до опари родзинки, яйця, масляно-цукрову суміш, ванілін, після чого все ретельно перемішуємо.
Далі підмішуємо до суміші просіяне борошно, слідкуємо, щоб тісто вийшло еластичне та м’яке, не туге. Яке воно повинно бути — подивіться на фото вище.
Замішане тісто накриваємо полотняним рушником та залишаємо на одну годину, воно повинно розстоятися перед випічкою.
Тим часом приготуємо форми для пасок. Змащуємо пекарський папір олією та вистилаємо дно та боки форм. Для зручності можна вирізати заготовки для дна.
Година минула, знову вимішуємо тісто та починаємо викладати його у форми. Я завжди заповнюю форми на третину, адже тісто буде ще підніматися при випіканні, навіть буде трохи вище форми.
Ставимо паски в заздалегідь розігріту духовку, випікаємо при маленькій температурі протягом сорока-п’ятдесяти хвилин.
Паски готові, але їх ще не можна виймати з форми (можна поламати), вони повинні охолонути.
Поки паски охолоджуються, приготуємо глазур для прикраси.
Видавлюємо сік з лимону, додаємо цукрову пудру та змішуємо до однорідності кулінарним пензликом.
Охололі паски витягуємо з форм та змащуємо їх глазур’ю, далі прикрашаємо, як підкаже фантазія
Як я і обіцяла, великодні паски вийшли ніжними, повітряними та здобними!