З давніх-давен до Великодня існує традиція випікати святкові паски. На святковому столі також обов’язково має бути сирна паска. Сьогодні у кожному магазині можна купити солодку паску на свято Світлого Христового Воскресіння, але я ще ні разу не бачила у продажу сирних пасок. Тому хочу порадити господиням приготувати до свята цю надзвичайно ніжну та смачну заварну сирну паску та прикрасити її різнокольоровими цукатами. Покроковий рецепт з фото детально покаже всі етапи приготування чудової страви. Отже, починаємо.
Інгредієнти: Ванілін, Вершки, Жовток, Сир, Сметана, Цукати, Цукор
Інгредієнти для сирної паски:
- сир (тільки жирний) – 550 гр.;
- сметана – 160 гр.;
- вершки – 80 гр.;
- цукор – 100 гр.;
- ванілін – 1 пакет;
- цукати – 100 гр.;
- жовтки яєчні – 4 шт.
Як зробити сирну паску
Приготування сирної паски почнемо з подрібнення сиру, щоб у ньому не залишилося грудочок. Особливо багато їх міститься у домашньому сиру. Є кілька способів подрібнення. Сир потрібно двічі перетерти через металеве сито. Також це можна зробити за допомогою комбайна. Як Ви бачите на фото, саме так я і роблю.
Далі у чашу комбайна додаємо жовтки, сметану, вершки, ванілін, цукор та збиваємо всі компоненти до однорідної маси.
Отримана маса буде трішки рідкувата, але не хвилюйтеся, такою вона і повинна бути за рецептом.
Сирну масу перекладаємо у металеву миску чи у сотейник, ставимо на водяну баню і, постійно помішуючи ложкою, доводимо наше тісто майже до кипіння (до появи перших бульбашок).
Далі швидко знімаємо миску з сирно-вершковою масою з вогню та поміщаємо її у велику миску з льодяною водою. Хочу порадити: у воду покладіть кубики льоду, які завжди є в морозильній камері. Ретельно помішуємо масу ложкою чи лопаткою, доки вона остигне та ставимо її на три години у холодильник, щоб маса загусла.
Тепер у нас є вільний час, тож підготуємо цукати: подрібнимо їх на маленькі шматочки.
Цукати готові, займемося підготовкою форми для сирної паски. Якщо у Вас немає спеціальної форми, не страшно. Можна взяти чистий горщик для квітів з отворами або звичайний друшляк. Тепер беремо шматок марлі відповідного розміру, складаємо у два шари, намочуємо у холодній воді та вистилаємо форму марлею, як на фото. Пасочницю ставимо у глибоку миску, куди буде стікати сироватка.
Три години минуло, дістаємо з холодильника сирну масу, додаємо нарізані цукати, перемішуємо, та викладаємо у форму, утрамбовуємо.
Трохи цукатів потрібно залишити, щоб потім прикрасити готовий десерт.
Тепер загортаємо краї марлі всередину форми, накриваємо тарілкою меншого діаметру, зверху ставимо вантаж (гніт) та на 24 години відставляємо у холодне місце.
Дістаємо готову паску з форми, акуратно перевернувши її на блюдо. Обережно знімаємо марлю та прикрашаємо цукатами. Ніжна, ароматна та смачна сирна паска — справжні ласощі. Смачного!