А чи знаєте ви, що у скандинавів є прекрасна передріздвяна традиція — випікання ароматних і смачних шафранових булочок у вигляді равлика? Вони виходять надзвичайно ніжними та смачними, а кардамон та шафран роблять цю випічку неймовірно ароматною.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Вершкове масло, Дріжджі, Кардамон, Молоко, Родзинки, Сіль, Цукор, Шафран, Яйце
Кухня: Скандинавська кухня
Люсекаттер (lussekatter) – назва цих шведських булочок-равликів. Рецепт їх приготування до біса простий. Тож ви можете сміливо залучати маленьких помічників до цього процесу. Діти з задоволенням згорнуть готове дріжджове тісто та прикрасять вироби родзинками. Покроково оформлений рецепт із фото допоможе вам швидко впоратися з усіма тонкощами приготування цієї смачної дріжджової випічки.
Для шведських булочок підготуємо такі інгредієнти:
- 330 мл молока;
- 500 г борошна;
- 1 яйце;
- 50 г вершкового масла;
- 4 ст.л. цукру;
- 1 пакетик сухих дріжджів (11 г);
- 1/3 ч.л. меленого шафрану;
- 1/2 ч.л. кардамону;
- 1/3 ч.л. солі;
- 50 г родзинок.
Як приготувати шведські булочки-равлики на Різдво
Насамперед потрібно приготувати опару. Для цього потрібно розчинити в теплому молоці дріжджі, 1 ст.л. цукру й шафран. Накриваємо посудину рушником і залишаємо на 15-20 хв. Зауважте, що на кухні повинно бути тепло.
Потім в опару додамо розтоплене вершкове масло, кардамон, сіль, 3 ст.л. цукру та яйце. Перемішуємо всі компоненти до однорідності. Поступово додаємо в тісто заздалегідь просіяне борошно. Змішуємо, рівномірно розподіляючи сухі компоненти. Мені зручно це робити ложкою.
Посипаємо стіл борошном. Викладаємо на нього липке тісто та вимішуємо, попередньо змазавши руки олією. Тісто має бути м’яким, але не повинно прилипати до рук. Важливо не перестаратися, інакше ви ризикуєте забити тісто борошном. Розміщуємо готове тісто в зручну посудину, присипаємо борошном, накриваємо рушником і відставляємо на 1 годину.
Після того, як тісто для булочок підійшло, починаємо його вимішувати й формувати випічку. Розділяємо тісто на 2 частини. Беремо один шматок і згортаємо в ковбаску. Потім ріжемо тісто на 6 однакових кульок. Розкачуємо тісто в смужку довжиною 30-35 см. Загортаємо ковбаску у вигляді равлика з кожного боку так, щоб вийшла англійська літера «S». Прикрашаємо виріб сухофруктами (у мене родзинки). Те саме робимо з іншою частиною тіста.
Застеляємо деко пергаментом. Розміщуємо на ньому сформовані булочки.
Залишаємо тісто на 25 хвилин. Коли булочки помітно збільшились в розмірі, змащуємо їх яйцем. Випікаємо наші вироби 25 хв, попередньо розігрівши духовку до 180 градусів.
Шведські булочки з шафраном і кардамоном нарешті готові. Вони вийшли неймовірно м’якими та ніжними, з пряним смаком і красивою рум’яною скоринкою.
Ароматна та смачна дріжджова випічка найкраще смакує з чаєм, кавою та молоком. Вона зігріє вас у холодні вечори та подарує відчуття затишку. Домашня випічка зробить цікавішими посиденьки з друзями та збере всю родину за одним столом. Смачного!