Сьогодні масляні креми втратили колишню популярність. Їх у багатьох десертах заміняють мусами, суфле і збитими вершками. А чи знаєте ви, що в старих кулінарних книгах вершковим називався крем саме з вершкового масла? Я дуже люблю різні види масляних кремів та із задоволенням використовую їх у якості прослойки для коржів. Будь-який різновид такого крему – безпрограшний варіант для бісквітних тортів. А щоб не було занадто солодко та жирно, потрібно використовувати правильні рецепти та якісні продукти. 🙂 Ніжний і дуже смачний масляний шоколадний заварний крем без муки – один із тих, яким я хочу поділитися. Замість муки я готую з крохмалем. Особливий смак готовому крему надає пара ложек коньяку. Це чудовий ароматизатор для десертів. Покроково оформлений рецепт з фото докладно демонструє приготування.
Інгредієнти: Вершкове масло, Коньяк, Кукурудзяний крохмаль, Молоко, Темний шоколад, Цукор, Яйця
Інгредієнти для крему:
- масло вершкове – 250 гр;
- чорний шоколад – 150 гр;
- цукор – 100 гр;
- яйця курячі – 2 шт.;
- молоко – 125 мл;
- крохмаль кукурудзяний – 1 ст.л. з гіркою;
- коньяк – 2 ст.л.
Як приготувати шоколадний заварний крем без муки
І так, яйця розбиваємо в сотейник, змішуємо їх з цукром і крохмалем, розтираємо до побіління та вливаємо молоко. Ретельно перемішуємо нашу суміш.
На середньому вогні, при постійному помішуванні, доводимо масу до загустіння. Коли з’являться перші бульбашки – знімаємо сотейник з вогню. Даємо крему пару хвилин охолонути і додаємо шоколад. У мене – кондитерський в дисках. Звичайну ж шоколадку – просто поламайте на шматочки.
Перемішуємо крем до однорідності. Виходить красива шоколадна маса – блискуча і ароматна. Її потрібно остудити до кімнатної температури, додати коньяк і ще разок перемішати.
Тим часом, збиваємо розм’якшене масло протягом 2-3 хвилин. Потім, по одній ложці додаємо заварну шоколадну масу. Кожен раз збиваємо до однорідного стану.
Коли вся зварена шоколадна основа піде у крем – він готовий до використання. Цього разу я використала його для бісквітного мандаринового торту.
Зауважу, що іноді масло буває не дуже якісним і погано вбирає добавки. На цей випадок тримайте під рукою ще грам 50 розм’якшеного масла. Щоб реанімувати крем, якщо він раптом розсиплеться, просто додайте масло в нього і ще разок збийте міксером. Видео-рецепт розкриє більше секретів та нюансів приготування.
Гладких і однорідних вам кремів та неперевершено смачних тортів!