Шоколадний декор для тортів і десертів завжди додає витонченості, привабливості та гламурності солодким стравам. Одне тільки але: шоколад дуже крихкий матеріал. Незважаючи на це, зробити декор нескладно, якщо поводитись з ним обережно. Головне, аби було достатньо часу та бажання, щоб зробити таку чудову прикрасу. Адже гарний шоколадний декор покращить смак десерту, та й зачарує ваших ласунів. Якщо вперше будете працювати з шоколадом, тоді я пропоную вам докладний, покроково зроблений опис-інструкцію кожного етапу, що супроводжується фото. Декоруйте торти, тістечка та морозиво шоколадним мереживом, щоб дивувати та зачарувати досконалим смаком та виглядом.
Інгредієнти: Вершкове масло, Молоко, Пергамент, Шоколад
Складові:
- 100 грам темного шоколаду не менше 62%;
- 15 грам вершкового масла 82%;
- 4 ст. ложки молока 3,6%;
- прозорий харчовий папір;
- простий олівець або ручка;
- лінійка.
Зміст
Як зробити шоколадні прикраси для торта своїми руками
Саме перше, що треба зробити, це заготовити трафарет, за допомогою якого робиться декор. Для цього зробіть замір діаметру та висоти вашого торта. Цей метод можна використати і для того, щоб подавати порційно морозиво.
З прозорого харчового паперу для початку вирізаємо смужку. За розмірами вона має бути довша за 10 см від діаметра торта і вище за ширину на 4-5 см. Це потрібно для того, щоб було зручно брати папір, не торкаючись шоколаду. На смужці намалюйте ручкою або олівцем візерунок. Придумати малюнок зовсім не складно. Це може бути сітка, мереживо – підключайте фантазію та придумайте свої унікальні візерунки. Але треба пам’ятати, що готовий декор має бути трохи вищим, ніж сам торт.
Коли закінчите малювати, то маєте перевернути трафарет на зворотню сторону, щоб малювати шоколадом саме по чистій бумазі. Пергамент просвічується, тому малюнок буде добре видно.
Як зробити шоколад для прикраси
Поставте шоколад на водяну баню і тоді, коли він розплавиться, додайте до нього підігріте в мікрохвильовці молоко та вершкове масло. Добре вимішайте шоколадну глазур і залиште, щоб вона охолонула до кімнатної температури. Для того, щоб малювати шоколадом, можна використовувати готові кондитерські мішки або звернути корнет з того ж самого харчового паперу.
Заповніть мішок шоколадною масою, але перед тим, як почати малювати на трафареті, зробіть декілька тестових смужечок на чистій бумазі. Вони не мають розтікатися. Теперь можна переходити безпосередньо до роботи с трафаретом. Зверніть увагу на те, який декор робила я. В мене він поділений на дві частини – зверху дірки більш щільні, а знизу вони вже більше.
Раджу вам не робити такі великі проміжки, щоб шоколад не тріснув, або ж зробіть так, як в мене. Широкі проміжки можна заповнити білим шоколадом, вийде дуже красиво. Після того, як закінчили з заповненням трафарету, декор треба залишити на деякий час, щоб він застигнув. Для цього достатньо одного часу.
Ви можете не використовувати мою ідею та придумати свій власний дизайн. Але ще одна порада від мене вам точно знадобиться: щоб виготовити декілька декорів достатньо лише одного трафарету. Просто накладіть на нього чистий пергамент, малюнок буде добре видно.
За допомогою цієї технології можна зробити також декор для морозива з фруктами. Це буде виглядати досить оригінально – спробуйте самі. Спочатку пергаментом треба щільно обернути широку склянку, ідеально підходить склянка для віскі. Пергамент треба закріпити. Далі малюємо шоколадом на іншому папері та обережно обертаємо ним склянку. На фото можна роздивитися, як саме це треба зробити.
Залиште декор на декілька годин, а краще на цілу ніч. В кімнаті має бути прохолодно, щоб шоколад не поплив. Порада – не треба охолоджувати в холодильнику, тому що дуже холодна глазур буде тріскатися, до того ж на ній з’явиться вологий конденсат.
Як зробити з шоколаду прикраси для торта
Шоколадною смужкою можна обернути торт, для цього доведеться зробити декор достатньої довжини.
Торт обов’язково має бути охолодженим, прямо з холодильнику. Це необхідно тому, що від теплого крему може розтанути шоколад. Поставте торт на стіл, оберніть його декором так, щоб він пристав до крему. Можливо буде трохи зайвого шоколаду, через нього не можна буде зробити акуратного стику. Зайве можна відрізати теплим ножем.
Починайте відділяти папір від шоколаду. Це зробити дуже легко, тільки не треба квапитись.
Таким же чином можно зробити гарну прикрасу, щоб подати тістечка та інші десерти. Для цього зробіть круг з паперу та на ньому намалюйте візерунки. Що робити після цього ви вже знаєте.
Я вирішила зробити так, щоб по краях був один малюнок, а в центрі – інший. Ви можете зробити по-своєму.
Зараз ви бачите першу половину моєї роботи.
А ось так виглядає готовий декор з шоколаду.
Розкладіть готовий шоколадний декор на столі та залиште його на ніч.
Ось такий вигляд має прикрашена тарілка, на якій, цього разу, я планую подати домашнє чорничне морозиво.
Як бачите, зробити таку незвичайну та оригінальну прикрасу для десертів дуже легко. Невеличка порада від мене – крім використання шоколаду іншого кольору, декор можна робити різнокольоровими їстівними зірочками, маленькими кульками, сердечками… ?
Відео-лайфхаки або прості поради – бери та роби
Автор відео не тільки дає ідеї виготовлення шоколадного декору для торта, але і показує як легко, швидко та просто втілити їх у життя. Мастер-клас від справжнього фахівця з виготовлення кондитерського декору.
Навіть якщо ви вже знаєте як зробити декор для торта з шоколаду цього разу, обов’язково передивіться ще й це відео. Можливо після перегляду, якийсь такий новий шоколадний декор вам захочеться зробити своїми руками для свого наступного торта чи десерта. 🙂
Ну що, переконались, що красивий, оригінальний та простий декор з шоколаду для тортів та десертів в домашніх умовах зробити під силу кожному. Тоді – до роботи! 🙂