Сьогодні буду готувати незвичайний та любимий багатьма торт без випічки, який більш відомий як шоколадна ковбаска з печива і горіхів. Як готувати такі ласощі розповім у рецепті, який опанувала ще у дитинстві. Головна привабливість таких старих радянських кондитерських рецептів в тому, що вони не вимагають якихось рідкісних або екзотичних інгредієнтів, типу темперованого шоколаду, мигдальних пелюстків або ще малодоступної та маловідомої в широких колах «пасти джандуйо». Все, що потрібно нам – спокійно чекає своєї години в шафі, холодильнику, в крайньому випадку – в ближньому гастрономі. ? Покроково оформлений рецепт з фото демонструє як просто і швидко робиться дуже смачна шоколадна ковбаса з печива і горішків.
Інгредієнти: Ванілін, Вершкове масло, Горіхи, Какао, Коньяк, Печиво, Цукор, Шоколад
Для одного з улюблених десертів минулої епохи – вершкової шоколадної ковбаски, – нам знадобляться:
- печиво розсипчасте, типу Цукрове чи Пряжене молоко – 400-500 гр;
- цукор-пісок – 0,5 склянки;
- масло вершкове – 300 гр;
- какао порошок – 5 ст.л.;
- ванілін або ванільний цукор – 1 пакетик;
- горіхи (волоські, фундук, арахіс – які більше до смаку) – 0,5 склянки.
Є у вас ці продукти в наявності – можете бути спокійні в тому, що шоколадна ковбаска, у вас вже вдалася. Але ж немає меж досконалості! Рецепт такий, що можна експериментувати. Наприклад, взяти побільше горіхів «хороших і різних», додати половину плитки темного шоколаду і пару чайних ложок коньяку, бальзаму або ароматного лікеру, і вийде вже не просто солодка ковбаска, а десертний банкетний сервелат! І ще одне з найважливіших умов успіху в приготуванні – участь дітей. Неодмінно залучіть до роботи дітвору, нехай на кухні стане тісно, метушливо, весело – так, як і годиться напередодні довгоочікуваного свята!
Як приготувати шоколадну ковбаску з печива та горіхів
Приготування десерту почнемо з підготовки горішків. Горіхи в ковбаску годяться будь-які, але чим різноманітніше буде їх асортимен, тим багатше вийде смак ласощі. Оскільки у нас холодний десерт без випічки, сирі горіхи необхідно піддати попередній обробці. Волоські горіхи і фундук досить перебрати і прогріти в духовці або мікрохвильовій печі, буквально, кілька хвилин при невисокій температурі. Так ми їх знезаразимо, та й смак стане яскравішим. Арахіс, теж, попередньо перебираємо (іноді зустрічаються камінчики або грудочки землі), миємо, обсушуємо і обсмажуємо в духовці або мікрохвильовій печі до появи рум’янцю. Коли горіхи охолонуть, більшу частину шкірки можна буде спробувати видалити.
А ось мигдаль або абрикосові зернятка, навпаки, потрібно замочити. Заливаємо їх окропом, витримуємо так від декількох хвилин до півгодини. При необхідності, воду можна кілька разів поміняти. Після такої водно-температурної обробки шкурки зерен набухнуть і легко відійдуть, а самі ядра значно посвежішають.
Підготовлені горіхи подрібнюємо: арахіс і фундук в ступці, волоські і мигдаль – краще ножем. Не треба захоплюватися подрібненням, нам потрібна не горіхова мука, а яскраво виражені шматочки з характерним смаком і консистенцією.
Печиво подрібнюємо товкачем, качалкою або просто руками, але без зайвого фанатизму – потрібно, щоб серед крихти були і цілком помітних шматочки.
Переходимо до приготування сиропу. У товстостінному сотейнику на самому маленькому вогні починаємо розтоплювати масло. Строго кажучи, це краще робити на водяній бані, але при наявності гарної посуду і плити з тонким температурним регулюванням можна обійтися без цих зайвих складнощів.
До масла, що повільно розтоплюється, додаємо цукровий пісок, ароматизатор ванілін і щіпку солі для балансу смаків.
Подрібнюємо шоколад. У нашому випадку, професійний кондитерський шоколад доводиться шкребти ножем. А ось звичайну магазинну плитку досить потримати годинку в морозилці, а потім легко натерти на крупній тертці.
Висипаємо подрібнений шоколад в сотейник до масла і починаємо його плавити при постійному помішуванні.
Шоколад – це приємне доповнення, але основою шоколадного смаку вершкової ковбаски з печива є, все ж таки, какао-порошок. Його ми всипаємо в сотейник крізь сито, щоб не було грудочок. Продовжуємо прогрівати та ретельно перемішуємо солодку масу до однорідної консистенції.
Для зручності подальшого змішування, можна частину горіхів всипати в шоколадно-масляну масу. При цьому, температура сиропу дещо знизиться і з ним буде легше працювати.
Додаємо дві столові ложки коньяку та горіхи, що залишилися, в размолотое печиво.
Виливаємо шоколадний соус до миски з печивом та працюємо веделкою, поки не вийде досить рівномірна тепла і липка маса – солодкий «ковбасний фарш».
За допомогою харчової плівки або пергаменту формуємо шоколадні ковбаски і відправляємо їх в холодильник. Там вони зміцніють і набудуть належну консистенцію.
Теоретично, готова шоколадна ковбаска з печива може зберігатися в морозильнику як завгодно довго. Практично ж, вона безслідно зникає, ледве встигнувши ствердіти. ?
Приготована своїми руками проста і смачна вершкова ковбаска зробить ваше вечірнє чаювання або сімейне свято по-справжньому теплим, затишним, домашнім, нагадавши про світлі моменти безтурботного і давно минулого дитинства. ?