Свіжий улов річкової риби, видобутий власноруч чоловічою половиною сімейства, не може не радувати господиню. З щук виходить чудова юшка і котлети, але особливо цінується в нашій родині щука смажена з цибулею на сковороді. Лук, який, разом з рибою готується у сковороді, стає відмінним доповненням до ніжного м’яса риби, оповитого хрусткою скоринкою. Всі подробиці про те, як правильно смажити щуку таким способом ви можете дізнатися з мого покроково оформленого рецепту з фото.
Інгредієнти: Борошно, Олія рослинна, Сіль, Цибуля, Щука
Все, що нам знадобиться це:
- свіжа риба щука;
- сіль;
- борошно;
- цибуля;
- рослинна олія.
Як правильно випотрошити щуку
Перш, ніж почати готувати свіжу рибу, насамперед, її потрібно почистити і випотрошити. Швидко очистити щуку не так просто. При обробці, вона виділяє велику кількість слизу, що значно ускладнює видалення з тушки луски. Але з цим завданням я, достатньо легко пораюся використовуючи спеціальний ніж для чищення риби. Якщо ж не маєте такого, то підійде і звичайний. Просто почистити рибу вийде не так швидко.
Наступним етапом будемо потрошити щуку. Розпорюємо рибі черевце і вичищаємо її зсередини.
Далі, відрізаємо голову і ножиком з гострим лезом вирізаємо плавники.
Тушку нарізаємо на порційні шматочки довжиною 4-5 сантиметрів.
Після цього, я, зазвичай, шматочки риби посипаю невеликою кількістю солі і даю їм час нею просочитися.
Голову і плавники можна в подальшому пустити на варіння юшки. До речі, ви можете ознайомитися з етапами приготування цього смачного рибного супа, подивившись мій покроковий рецепт з фото.
Як смажити щуку на сковороді з цибулею
Спершу будемо смажити щуку в борошні. Для цього, в тарілку засипаємо борошно і додаємо до неї половину чайної ложки солі. Перш, ніж обваляти в цій суміші рибу, не забуваємо продукти перемішати.
Шматочки щуки поміщаємо в борошно і, перевертаючи їх, добиваємося рівномірного розподілу муки по поверхні риби.
Викладаємо рибу в муці на розпечену сковороду. Потужність конфорки при смаженні встановлюємо на середнє значення.
Після того, як одна сторона гарненько зарум’яниться, перевертаємо всі шматочки на другий бік.
Одну цибулину середнього розміру чистимо і нарізаємо півкільцями. Бажано, щоб сорт цибулі був соковитий і в міру гіркий.
Якщо ви любите сильно засмажену цибулю карамельного кольору, то майже відразу після того, як перевернули рибу на іншу сторону, слід додати нарізку з цибулі. Для цього, шматочки риби зміщаємо на сковороді в сторону, звільняючи місце для цибулі.
Я люблю напівпрозору м’яку цибулю без потемнілих місць, з яскравим ароматом. Тому, нарізку я додаю до риби тільки тоді, коли нижня частина шматочків вже почне трішки червоніти. Це, приблизно, через 5 хвилин після обертання.
Цибулю потрібно постійно перемішувати лопаткою, щоб вона готувалася рівномірно. Готова смажена щука просто розкладається на тарілки. Зверху на хрустку скоринку викладаємо обсмажену цибулю.
Для прикраси цю пісну страву можна посипати нарізкою зі свіжого зеленого пера цибулі.
Сподіваюся, що таке приготування смаженої щуки буде вам до смаку і не тільки під час посту. Смачного! ?