Що таке торт: види, класифікація та оформлення тортів в домашніх умовах

У сьогоднішньому пості коротко розглянемо що таке торт, класифікацію і види тортів. Крім того дізнаємось як просто та красиво прикрашати ці кулінарні вироби в домашніх умовах.

Що таке торт

Кожний знає, що торт – це популярний тип десерту, який представляє собою, найчастіше, солодкий різновид десерту. Адже пам’ятаємо, що тортами називають ще і деякі несолодкі закуски. Наприклад, досить популярний та всім відомий печінковий торт або закусочний Наполеон, тощо. В цьому випадку, назва «торт» вказує на зовнішнє оформлення страви: пошарове укладання інгредієнтів і хитромудрий та вишуканий декор верхнього шару.

Домашній торт може складатися з одного або декількох коржів просочених кремом. Зверху десерт, як правило, прикрашають шоколадом, кондитерським кремом, глазур’ю, фруктами, горіхами, цукатами і т.п. Красивому декоративному оформленню тортів традиційно приділяють дуже велике значення. Більше того, вправні кондитери намагаються перевершити один одного в цікавому, ефектному та гарному оформленні тортів роблячи їх як в домашніх умовах, так і в умовах кондитерського цеху. Незважаючи на те що торт – річ вкрай недовговічна і швидко з’їдається гостями до останньої крихти, майстри прикрашають свій солодкий шедевр з ювелірною ретельністю, створюючи справжні дива їстівного декору. Гарні приклади оформлення деяких перед вами на фото.

торт циліндричний

торт овальний

торт треуголний

Домашні торти – види і класифікація

Найчастіше торти виготовляють у формі невисокої циліндра, але вони можуть мати й іншу форму: овальну, прямокутну, напівсферичну, трикутну і будь-яку іншу. Деякі різновиди тортів, наприклад, всіма улюблений Наполеон, традиційно роблять прямокутними і продають вже розрізаним на шматочки, у вигляді тістечок. Все більшої популярності набувають і торти складної нестандартної форми: у вигляді серця, книги, кошиків, будиночків, різних фігурок і навіть цифр. Їх, зазвичай, виготовляють до особливих випадках і оформляють згідно приводу. Скажімо, торт у формі серця буде дуже доречний до дня святого Валентина. Деякі приклади цікавих та незвичайно оформлених тортів перед вами на фото.

домашні торти

красивий торт

Для приготування тортів, найчастіше, печуть коржі з бісквітного або пісочного тіста. Класичний варіант – поєднання пісочного коржа в якості міцної і надійної основи і декількох бісквітних коржів на додаток до нього. Але іноді застосовується і вафельне, листкове і, навіть, дріжджове тісто.

листковий торт Наполеон

Фото. Листковий торт Наполеон.

Кожен шар промащується кремом або джемом, причому рецептів крему для тортів безліч: масляні, сметанні, заварні, креми на основі збитих вершків та багато інших. Вони можуть містити різноманітні смакові і ароматичні добавки, такі як какао чи кава, ванілін, кориця, лимонна цедра чи карамелізований цукор. Додатково між коржами часто укладають шари фруктів або горіхів, а самі коржі змочують різними алкогольним та безалкогольним просоченням.

шматок торта

Фото. Домашні торти з кремом.

торт з кремом

Декорують торти кремом (зазвичай тим же, яким промащують коржі), створюючи за допомогою кондитерського шприца вишукані завитки і візерунки, схожі на мереживо. Широке застосування знайшли також цукрові глазурі, пластичні і слухняні покриття з ганашу чи кондитерської мастики. Додатково прикрашають торти фігурками чи візерунками з шоколаду, марципану, айсінгу і тієї ж мастики, шматочками фруктів і ягодами, горіхами, кокосовою стружкою, цукатами і мармеладом. В оформленні, як правило, переважають квіткові мотиви, геометричні візерунки. Часто торти прикрашають різними написами, відповідно до приводу торжества. Втім, зустрічаються і набагато більш витончені види декору. Наприклад, італійці навіть винайшли спосіб друкувати портрет іменинника на поверхні торта. Буває так, що до деякого розчарування гостей і господинь при розрізанні торта на порції глазур кришиться і розтріскується, вишукані кремові візерунки руйнуються, елементи декору обсипаються з поверхні. Тому, якщо ми печемо торт в домашніх умовах, краще всього акуратно розрізати його заздалегідь і тільки потім уже прикрасити кожен шматочок окремо.

Класифікація тортів існує різна: по типу тесту, крему, за способом складання. За способом збірки можна виділити наступні види тортів:

Торти, що випікають цілими

По суті, це солодкі пироги. Різновиди без начинки випікаються зі здобного дріжджового тіста. Такі десерти не мають пошарову структуру і тільки зверху декоруються глазур’ю, фруктами, білками, шоколадом. Ми всі печемо торти цього типу на Великдень, хоча і не називаємо їх так. Різновиди з начинкою роблять на основі пісочного, бісквітного, листкового, дріжджового тіста і запікають з горіхами, варенням, медом. Роблять їх закритими, відкритими або напіввідкритими. Цей тип тортів, що з’явився на Сході, напевно, є найдавнішим.

Торти, випекаемие цілком

Італійські торти

Торти цього типу звуться ще тарти. Вони складаються з тістяного дна, стінок і, іноді, ще й кришки та начинки. При цьому, частини з випікаються окремо, а начинка готується окремо. Іноді, вже зібраний торт повторно піддають короткочасній тепловій обробці, щоб сплавити воєдино його частини.

італійські торти

Збірні торти з кремом

Ми з ними добре знайомі. При всьому різноманітті рецептів, всі вони складаються з пошарово покладених коржів і крему.

збірний торт

У свою чергу, серед збірних, теж, можна виділити різновиди.

Французькі торти

Незважаючи на італійське походження тортів, саме Франція довгий час була законодавицею кулінарних мод у всьому світі, багато кондитерських термінів мають саме французьке походження, тому, не дивно, що і торти французького типу широко поширені у нас. Вони виготовляються на основі бісквітного або листкового тіста, часто з різними смаковими добавками (мигдаль, кава, какао). При цьому, бісквіти розрізаються на три шари і просочуються сиропами з додаванням рому або коньяку. Кожен шар змащується кремом, мармеладом або варенням. Тонкі і повітряні коржі з листкового тіста не потребують просочення. Крем наносять на них без попередньої обробки і під його впливом коржі поступово розм’якшуються самі. Однак на розм’якшення такі торти потребують не менше шести годин.

французьки

Віденські торти

Багато в чому вони схожі на французькі, але в якості основи в них використовується корж із дріжджового віденського тіста. Шари промащуються збитими вершками, а в якості просочення використовуються молочні та молочно-шоколадні суміші.

Віденський торт

Вафельні торти

Виготовляються з вафельних коржів, промазаних шоколадним або кавовим кремом чи ганашем. Вафельні різновиди тортів з ганашем майже не містять вологи і тому можуть зберігатися дуже довго, їх зручно транспортувати. Але на жаль, вони не вражають особливою різноманітністю смаків і не відрізняються ніжністю і легкістю.

вафельні торти

Пісочні торти

Їх готують з коржів на основі пісочного тіста, кожен корж промащують солодкою кремовою, фруктово-ягідною або мармеладною масою. Зверху торт прикрашають горіхами, глазур’ю чи то завитками з крему.

пісочні торти

Рідкі торти

Вони були винайдені у Великобританії. На дно глибокого скляного або порцелянового блюда укладають шар бісквітного тіста, а потім максимально пухко заповнюють ємність обрізками бісквітів і шматочками печива. Все це заливають коньячним сиропом, потім рідким мармеладом, і нарешті, масляно-яєчним кремом. Зверху торт прикрашають цукатами і горіхами і на добу залишають вистоювати в холодильнику. У рідкому торті втілилися всі характерні риси англійської кухні. Простота і природність, нехтування зовнішніми ефектами і відмова від прикрашення – все це так по-британськи. Немов би жителі Туманного Альбіону, змагаючись з французами, вирішили внести власний вклад в історію торта і створити щось прямо протилежне химерним французьким десертам. При цьому, британські кондитерські вироби нітрохи не поступаються іншим видам тортів.

рідкі торти

Сирні торти

Вони не тільки смачні, але і корисні. Цей вид кондитерських виробів випікається з солодкої сирної маси з додаванням борошна і засобів, що підвищують підняття тіста (амоній, сода, пекарський порошок). Можуть містити шматочки фруктів. Зверху такий десерт покривають глазур’ю з яєчних білків збитих з цукром, а потім прикрашають так само, як і звичайний торт. Зробити сирний торт в домашніх умовах досить нескладно.

сирні торти

Традиційно торт – парадно прикрашена святкова солодка страва, яку подають на стіл в особливих випадках. Тому, оформлення тортів, їх зовнішній вигляд – має вирішальне значення. А отже не дивно, що назви тортів рідко відображають їх склад чи то особливості приготування, адже це стає другорядним. Набагато частіше виробник привласнює тортам красиві, поетичні назви, що не мають ніякого відношення до кулінарії: «Юність», «Казка», «Ювілейний», «Подарунковий», «Київський», «Празький», «Ніжність» і багато багато інших смачних та звабливих солодких слів, які викликають у нас  приємні , і не тільки смакові, спогади.

Київський торт