Шаровий салат з грибами, сиром, яйцем, яблуком і майонезом

Для приготування смачного шарового салату м’ясо не потрібне, але, не зважаючи на це, він виходить досить ситним. Яблуко надає страві пікантні освіжаючі нотки, а сир робить її ніжним. Якщо всі інгредієнти для шарового салату попередньо підготовлені, то на його приготування не треба витрачати багато часу. Покроковий рецепт ілюстрований фотографіями кожного з етапів.

Складники:

  • 1 морквина;
  • 400 грамів печериць;
  • рослинна олія;
  • 1 цибулина;
  • 2 яблука;
  • 2 плавлені сирки (можна замінити 200 грамами ковбасного сиру);
  • 2-3 картоплини;
  • листочки кропу чи петрушки;
  • 150 грамів майонезу;
  • 3 яйця;
  • чорний перець і сіль за смаком.

Як приготувати шаровий салат з грибами

Насамперед, потрібно зварити моркву й картоплю. Для того щоб у цих овочах збереглося якомога більше вітамінів, шкірку з них, перед варінням, знімати не треба. Уже потім, коли вони приготуються, їх слід остудити крижаною водою та почистити. Після цього, картоплю та моркву слід натерти на тертці з великими отворами.

Яйця потрібно зварити вкруту, почистити та натерти на середній тертці (окремо жовток і білок).

Печериці слід помити, нарізати на невеликі кубики, посолити та, якщо більшості подобається чорний перець, додати також і його. Підготовлені гриби потрібно підсмажити на рослинній олії.

ріжемо гриби

Очищену цибулю слід нарізати на дрібні кубики.

ріжемо цибулю

Плавлені сирки натерти на тертці з середніми отворами (для полегшення цього процесу їх варто, заздалегідь, на 30 хвилин відправити в морозильну камеру).

Ідеальним варіантом для цього салату будуть кислуваті яблука. Фрукти слід помити, зняти із них шкірку, видалити серцевинку та натерти на тертці з великими отворами.

Після всіх приготувань, можна зайнятися формуванням салату. Всі компоненти необхідно буде викладати шар за шаром, змащуючи кожен майонезом (хіба що не дуже подобається цей складник, то деякі шари можна пропускати й залишати без нього) і, якщо треба, ледь посолити.

Шари повинні бути розташовані в такій послідовності.

На дно салатника слід викласти смажені гриби.

обсмажені гриби

Зверху них необхідно розмістити нарізку цибулі.

Гриби і цибулю

Потім, терту картоплю.

натертий картопля

Далі, подрібнену терткою моркву.

натерта морква

Після неї, половинку тертого сиру.

Тертий сир

На сир слід викласти терті яблука.

терте яблуко

Потім, решту сиру.

На нього терті білки.

тертий білок

За ними – жовток.

Презентувати салат можна шматками грибів та зеленню. Тут все залежить від власної творчої фантазії.

Листковий салат з грибами

Після приготування, грибний салат повинен просочитися протягом декількох годин у холодильнику.

Ця холодна страва, відмінно “підмінить” салати, які надто часто можна побачити на святкових столах, наприклад, олів’є або оселедець під шубою. Простий оригінальний шаровий салат ідеально прикрасить будь-яке застілля. Тому його неодмінно варто занотувати до власної кулінарної книги.