Напередодні світлого Великодня багато господинь хочуть спекти до свята щось не тільки смачне, але і нове. Хочу запропонувати зробити разом зі мною рецепт, який робила цього року вперше. Це дуже смачна шафранова паска з цукатами і білковою глазур’ю. Здобна паска за цим рецептом виходить дуже вдалою і через кілька днів не просто не черствіє, а стає ще смачнішою. Смак такої великодньої випічки є дуже багатий та приємний. Мої покроково зроблені фото допоможуть вам самостійно втілити цей рецепт у себе на кухні.
Інгредієнти: Борошно, Ванілін, Вершкове масло, Дріжджі, Лимонний сік, Молоко, Рильця шафрану, Сіль, Цукати, Цукор, Цукрова пудра, Яйця
Для тіста підготуємо такий набір продуктів:
Для опари:
- 240 мл молока;
- 2 щіпки шафрану (рильця);
- 30 гр пресованих дріжджів;
- 2 ст.л. цукру;
- 2 ст.л. муки.
Для тіста:
- 200 гр вершкового масла;
- 200 гр цукру;
- 4 яйця;
- 4 жовтки;
- 600 гр борошна;
- 1 пачка ваніліну;
- 2/3 ч.л. солі;
- 150 гр цукатів
Як спекти шафранову паску з цукатами
Приготування починаємо з опари. В першу чергу приготуємо шафранове молоко. Для цього, візьмемо сотейник з молоком і поставимо нагріватися на плиту. Після закипання додамо прянощі в молоко, розмішаємо і прокип’ятимо 1 хвилину. Потім, прибираємо з вогню і залишаємо молоко з шафраном на 15 хвилин. Коли молоко охолоне до 35-40°С, проціджуємо його крізь сито.
Тепер готуємо опару. У миску з теплим молоком кришимо дріжджі, всипаємо цукор і борошно. Розмішуємо і залишаємо нашу опару на 15 хвилин під плівкою в теплому місці.
М’яке вершкове масло насичуємо киснем під час збивання, потім, додаємо ванілін, цукор і сіль. Знову все добре перемішуємо, додаємо яйця і жовтки.
До цього часу опара вже має підійти. З’єднуємо масляно-яєчну суміш і опару воєдино.
Просіваємо борошно. Потроху ложкою замішуємо муку в тісто. Коли вказане у рецепті борошно закінчиться, до роботи приступають наші золоті руки, змазані маслом. ? Готове тісто для пасок виходить м’яким і липне до рук.
Нам знадобиться велика ємність. Я взяла пластиковий таз. Дно ємності присипаємо борошном, потім, завантажуємо тісто і обсипаємо його борошном. Накривши рушником, залишаємо тісто в теплі на 2,5 години.
Ось таким тісто для паски стане після закінчення зазначеного часу.
Цукати не потребують попередньої обробки. Тому, просто м’яко вмішуємо їх в тісто. Краще купувати великі цукати, в готовій випічці вони набагато смачніші за дрібні.
Тісто з цукатами готове – саме час підготувати форми для випічки. Якщо використовуються паперові форми, то змащувати їх не треба. Заповнюємо форми тістом на половину. Розстойка тіста в формі займає 1,5-2 години.
Заготовки для пасок підійшли. Тепер розігріваємо духовочку до 180-200°С і ставимо деко на 2 полку знизу. Через 15-20 хвилин накриваємо форми фольгою і продовжуємо пекти до готовності. Така маленька хитрість збереже паски від надмірно засмаженої верхньої скоринки. Великі паски у мене спеклися за 50 хвилин, середні за 35-40 хвилин. Поки готові шафранові паски охолоджуються, займемося білковою глазур’ю.
Як зробити білкову глазур для паски
Щоб приготувати глазур для пасок нам знадобиться:
- 1 білок;
- 150 гр цукрової пудри;
- 1 ч.л. лимонного соку.
І так, у високу склянку (від погружного блендера) вливаємо білок і починаємо збивання. Мало-помалу вводимо цукрову пудру. Слідом вводимо сік лимона і збиваємо ще 3 хвилини.
Фінальний акорд – покриваємо глазур’ю остиглі шафранові пасочки. Обов’язково використовуємо для декору білої шапки кольорову великодню посипку або цукати.
Після наших старань смачні шафранові паски, нарешті, готові. У нас вийшла повітряна і ароматна пасхальна випічка. Домашні великодні паски з цукатами з запропонованого тіста виходить дуже ніжні, а головне, смачні.
Світлого та смачного вам Великодня!