Чудовий на смак, дуже соковитий салат «Оселедець» з домашнім ніжним майонезом — це класика, без якої не уявляють святковий стіл. Існує багато варіантів його приготування. Якщо спробуєте зробити салат за моїм рецептом, він займе перше місце серед усіх способів його приготування, що наявні у Вас. Я пропоную заправити його не магазинним майонезом, а смачним та корисним соусом, зробленим у домашніх умовах. Хоча всі мої рідні дуже люблять саме домашній майонез, іноді я все-таки використовую покупний. Та описаний у рецепті спосіб приготування смачного соусу можна зробити за кілька хвилин, тому я для салатів обов’язково роблю його. Хочу поділитися з Вами своїм перевіреним рецептом улюбленого народного салату та додаю швидкий спосіб, як зробити домашній майонез. Покроково відзняті фото викладаю для ілюстрації рецепту.
Інгредієнти: Буряк, Гірчиця, Зелень петрушки, Картопля, Лимонний сік, Морква, Риба, Рослинна олія, Сіль, Цукор, Яйце
Отже, нам потрібно:
для салату:
- картопля – 3-4 штуки;
- морква – 2 штуки;
- буряк – 1-2 штуки;
- риба (оселедець або хамса) – 100 грамів;
- зелень (петрушки) – для прикраси.
для майонезу:
- яйце куряче – 1 штука;
- рослинна олія (без запаху) – 160 грамів;
- цукор – 0,5 ч. ложки;
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- гірчиця – 0,5 ч. ложки;
- сік лимону – 1 ст. ложка.
Як приготувати оселедець під шубою з домашнім майонезом
Спочатку відваримо буряк, моркву та картоплю до готовності. Коли овочі охолонуть, очищаємо їх від шкірки.
Ретельно та уважно розбираємо рибу, щоб не залишилося кісточок та нарізаємо невеликими шматочками.
Приступаємо до приготування домашнього майонезу. Це займе всього кілька хвилин.
Вбиваємо у чашу блендера яйце, додаємо цукор та сіль, збиваємо до однорідної суміші. Дуже тоненькою цівкою, не перестаючи збивати, вливаємо рослинну олію. Коли маса почне густіти, додаємо лимонний сік та гірчицю. Тепер потрібно спробувати соус на смак, при необхідності додати ще гірчиці та досолити. На фото видно, який у мене вийшов густий, з ніжною консистенцією майонез із вказаних у цьому рецепті інгредієнтів.
На дрібній тертці натираємо (кожний овоч в окремий посуд) всі овочі. Приступаємо до формування салату.
Салатницю змащуємо майонезом та викладаємо у такій послідовності: шар картоплі, риби, моркви, буряка.
Кожен шар щедро змащуємо домашнім соусом, щоб салат був смачним та соковитим.
За допомогою кондитерського мішка робимо гарні візерунки на верхньому шарі з буряка.
Прикрашаємо оселедець «під шубою» гілочкою свіжої петрушки.
Таку «шубу» можна їсти дітям, адже ми використали корисний домашній соус, а не магазинний. Салат простий та ніжний, неможливо встояти перед ним!